Jump to content

pierwsze Piwo smakuje jak woda i bez %? co robić


Recommended Posts

od samego poczatku mam problem z brewkitem mexican carveza. Start piatek 18.5 Fermentacja jakas dziwna zero piany, a blg spadało dzis wynosi 0. Otwieram brzeczke, pachnie ladnie próbuje i smakuje jak woda z chmielem i w dodtaku balingometr pokazuje wszystko na 0. ta woda nawet nie ma %. zrobilem wszystko zgodnie z instrukcja , dosypałem 1kg glukozy piwo powinno miec 5% a nie 0% i samkowac jak woda. Jakies pomysly dlaczego tak sie stalo. zdjecie piwa wygladalo tak praktycznie caly czas przez te 11 dni

Temperatura wynosiła caly czas ok 23C

piwo.jpg

Edited by ziomalisz
Link to comment
Share on other sites

Dlaczego sadzisz, ze to 0% ? 

Wypij ze dwa, a potem idź dmuchnąć na posterunek, to sie przekonasz, ze to nie alcohol-free ;)

 

Tez kiedyś zrobilem meksykanskie z brewkitu.

Tylko, ze dodalem ekstrakt slodowy niechmielony. A nie glukozę. Zeszlo do 2BLG

Mialem juz butelkowac, ale wydawalo mi sie jakieś bezpłciowe.

Dodalem "herbatkę" z chmielu Mosaic + Mosaic na zimno i choc przestalo juz byc mexican carveza, to dalo sie poc z przyjemnoscia.

I to byl ostatni brewkit.

 

Nie syp glukozy do brzeczki, to oprócz czystych %  nic nie daje.

Edited by fotohobby
Link to comment
Share on other sites

Jeżeli balingometr  pokazał 0 to znaczy że drożdże pojadły, zakładam że nie wiesz jak mierzy blg balingomierzem

Link to comment
Share on other sites

42 minuty temu, DonBeer napisał:

Jeżeli balingometr  pokazał 0 to znaczy że drożdże pojadły, zakładam że nie wiesz jak mierzy blg balingomierzem

 

42 minuty temu, DonBeer napisał:

Jeżeli balingometr  pokazał 0 to znaczy że drożdże pojadły, zakładam że nie wiesz jak mierzy blg balingomierzem

wlewa sie do probowki troche brzeczki i wklada balingometr?

Link to comment
Share on other sites

25 minut temu, ziomalisz napisał:

 

wlewa sie do probowki troche brzeczki i wklada balingometr?

dokładnie,  i na chłopski rozum od wartości ekstraktu brzeczki nastawnej odejmujesz wartość wskazaną po fermentacji, a wynik dzielisz przez 2 (w przybliżeniu) i uzyskujesz przybliżoną wartość alk.

Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, DonBeer napisał:

dokładnie,  i na chłopski rozum od wartości ekstraktu brzeczki nastawnej odejmujesz wartość wskazaną po fermentacji, a wynik dzielisz przez 2 (w przybliżeniu) i uzyskujesz przybliżoną wartość alk.

tylko ze nie zmierzylem blg na poczatku 

Link to comment
Share on other sites

@ziomalisz no i tu jest błąd, ale skoro pokazuje ci 0 to znaczy, że drożdże podjadły,  wynik odczytany z balingomierza po fermentacji nie  jest pomiarem alkoholu, a ciężarem końcowym cieczy, który pomaga przy obliczeniu alk.

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, sugarsweet napisał:

a dla pewności... sprawdź ile ten balingometr pokazuje w wodzie bez cukru ;-)

Najlepiej destylowanej nawet wodzie ;) Ale kranówka też ujdzie. Doczytaj/obejrzyj filmik jak dokładnie się używa balingometru bo coś w twojej wypowiedzi mi nie pasuje. Daj też dokładny namiar na zestaw to pi razy drzwi uda nam się przeliczyć ile powinno mieć początkowego blg.

 

Patrząc na zdjęcie nie widzę zbytnio resztek po pianie drożdżowej na brzegach fermentora. Może jakiś odosobniony przypadek ale w tej temperaturze nie możliwe, że drożdże nic nie zbudowały. Były jakieś oznaki fermentacji przez te 11 dni? Bulkało czy pokrywkę wybrzuszyło? 

Link to comment
Share on other sites

12 godzin temu, Undeath napisał:

Najlepiej destylowanej nawet wodzie ;) Ale kranówka też ujdzie. Doczytaj/obejrzyj filmik jak dokładnie się używa balingometru bo coś w twojej wypowiedzi mi nie pasuje. Daj też dokładny namiar na zestaw to pi razy drzwi uda nam się przeliczyć ile powinno mieć początkowego blg.

 

Patrząc na zdjęcie nie widzę zbytnio resztek po pianie drożdżowej na brzegach fermentora. Może jakiś odosobniony przypadek ale w tej temperaturze nie możliwe, że drożdże nic nie zbudowały. Były jakieś oznaki fermentacji przez te 11 dni? Bulkało czy pokrywkę wybrzuszyło? 

bulkało i wybrzuszylo pokrywe, na dnie jest osad tak z 2-3cm

Link to comment
Share on other sites

bulkało i wybrzuszylo pokrywe, na dnie jest osad tak z 2-3cm

Piwa z brewkitu są słabe, następnym razem uwarz piwo sam i będzie gitara


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, ziomalisz napisał:

bulkało i wybrzuszylo pokrywe, na dnie jest osad tak z 2-3cm

To ciekawe co za drożdże dali do zestawu... Możliwe że jakieś winne - odfermentowały piwo do zera i nic od siebie nie dały zbytnio i wyszło jak wyszło. Zlej za parę dni jak wykluczasz infekcje, może w butelkach się zmieni jeszcze. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.