Jump to content

max %


Recommended Posts

hej, ile % piwa da sie maksymalnie uzyskać przy fermentacji, a ile Wam się udało? ;) 

I tutaj totalny off top, z innej beczki pewnie zły dział, Ile max procent czystego alko dałoby się uzyskać tylko z fermentacji drożdżami?

Link to comment
Share on other sites

Mowimy tylko o fermentacji, bez innych zabiegów technologicznych. S.Bayanus wykorzystywany zarówno w piwowarstwie chociaż bardziej w winiarstwie wytrzymuje około 20%. 

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Yeast_in_winemaking

 

Jest jeden mi znany szczep stosowany w mocnych piwach, który ma tolerancję 25%+

https://www.whitelabs.com/yeast-bank/wlp099-super-high-gravity-ale-yeast

 

Tak wysoki alkohol wymaga specjalnej fermentacji, najczęściej z ciągłą suplementacja składników odżywczych i bardzo bardzo długiego czasu. W linku jest to wyjaśnione.

 

 

Edited by Daniel()
Link to comment
Share on other sites

Ostatnie Burtońskie wg kalkulatorów może mieć między 19-22% (drożdże do rumu), gazu będzie niewiele, ale w poprzednim burtońskim przy 16% vol po roku w butelkach jest i gaz i piana, więc trzeba czekać, w przypadku bayanus'ów trzeba przyjąć jednak granicę tych 18%, ale dotyczy to bardziej win i miodów, ewentualnie baz do destylacji (śliwki i bayanus'y dały jakieś 21%).

Link to comment
Share on other sites

dobra, wiem, że to nie forum bio czy coś ale jak chciałbym użyć wody z cukrem i drożdże spożywcze jak robi się eksperymenty na wykazanie wydzielania sie CO2 i wyjasnienie fermentacji to udałoby się osiągnąć dość sensowne stężenie?

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, mich321 napisał:

dobra, wiem, że to nie forum bio czy coś ale jak chciałbym użyć wody z cukrem i drożdże spożywcze jak robi się eksperymenty na wykazanie wydzielania sie CO2 i wyjasnienie fermentacji to udałoby się osiągnąć dość sensowne stężenie?

Trzeba by dodać pożywki. Sam cukier to za mało, by drożdże prawidłowo pracowały. Drożdże gorzelnicze Cobra 24 robią podobno 12-13% alkoholu. Poszukaj informacji na stronach i forach o destylatach i innych domowych alkoholach. Tam mają większe doświadczenie.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, koholet napisał:

Trzeba by dodać pożywki. Sam cukier to za mało, by drożdże prawidłowo pracowały. Drożdże gorzelnicze Cobra 24 robią podobno 12-13% alkoholu. Poszukaj informacji na stronach i forach o destylatach i innych domowych alkoholach. Tam mają większe doświadczenie.

ok dzieki, poszukam. A bez pożywki będzie kompletne 0 czy jednak coś się uda?

Link to comment
Share on other sites

16 minut temu, BuDeX napisał:

U mnie drożdże do miodu Mangrove Jack Mead zeżarły do 0 z 35. 

To ile to dalo alko, ponad 20%?

Swoja droga zastanawia mnie jedna rzecz, gestosc etanolu to 0,79 g/cm^3. 

Jesli piwo odfermentowalo z 35 blg do 0 i ma mniej wiecej 20% to jaki jest rzeczywisty stopien odfermentowania? 

Bo alkohol w tej ilosci mocna rozrzedza piwo zanizajac pomiar gestosc. 

Link to comment
Share on other sites

14 godzin temu, Lasek napisał:

Jesli piwo odfermentowalo z 35 blg do 0 i ma mniej wiecej 20% to jaki jest rzeczywisty stopien odfermentowania? 

Około 80%, akurat przy odfermentowaniu do 0°Blg, rzeczywisty stopień odfernetowania będzie wynosił tyle samo bez względu na blg początkowe ;) (zakładając oczywiście reakcję fermentacji jako jedyny proces metaboliczny)

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.