mich321 Opublikowano 12 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2018 hej, ile % piwa da sie maksymalnie uzyskać przy fermentacji, a ile Wam się udało? I tutaj totalny off top, z innej beczki pewnie zły dział, Ile max procent czystego alko dałoby się uzyskać tylko z fermentacji drożdżami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 13 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2018 (edytowane) Mowimy tylko o fermentacji, bez innych zabiegów technologicznych. S.Bayanus wykorzystywany zarówno w piwowarstwie chociaż bardziej w winiarstwie wytrzymuje około 20%. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Yeast_in_winemaking Jest jeden mi znany szczep stosowany w mocnych piwach, który ma tolerancję 25%+ https://www.whitelabs.com/yeast-bank/wlp099-super-high-gravity-ale-yeast Tak wysoki alkohol wymaga specjalnej fermentacji, najczęściej z ciągłą suplementacja składników odżywczych i bardzo bardzo długiego czasu. W linku jest to wyjaśnione. Edytowane 13 Lipca 2018 przez Daniel() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 13 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2018 Próbowałem kilka razy. Wydaje mi się, że zgodnie za sztuką. Na G995 i WLP099, ale bariery 20% nie udało się osiągnąć. Nie mówiąc już o niemożliwości nagazowania naturalnego takiego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 13 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2018 Ostatnie Burtońskie wg kalkulatorów może mieć między 19-22% (drożdże do rumu), gazu będzie niewiele, ale w poprzednim burtońskim przy 16% vol po roku w butelkach jest i gaz i piana, więc trzeba czekać, w przypadku bayanus'ów trzeba przyjąć jednak granicę tych 18%, ale dotyczy to bardziej win i miodów, ewentualnie baz do destylacji (śliwki i bayanus'y dały jakieś 21%). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich321 Opublikowano 15 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2018 dobra, wiem, że to nie forum bio czy coś ale jak chciałbym użyć wody z cukrem i drożdże spożywcze jak robi się eksperymenty na wykazanie wydzielania sie CO2 i wyjasnienie fermentacji to udałoby się osiągnąć dość sensowne stężenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 15 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2018 Godzinę temu, mich321 napisał: dobra, wiem, że to nie forum bio czy coś ale jak chciałbym użyć wody z cukrem i drożdże spożywcze jak robi się eksperymenty na wykazanie wydzielania sie CO2 i wyjasnienie fermentacji to udałoby się osiągnąć dość sensowne stężenie? Trzeba by dodać pożywki. Sam cukier to za mało, by drożdże prawidłowo pracowały. Drożdże gorzelnicze Cobra 24 robią podobno 12-13% alkoholu. Poszukaj informacji na stronach i forach o destylatach i innych domowych alkoholach. Tam mają większe doświadczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich321 Opublikowano 15 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2018 2 godziny temu, koholet napisał: Trzeba by dodać pożywki. Sam cukier to za mało, by drożdże prawidłowo pracowały. Drożdże gorzelnicze Cobra 24 robią podobno 12-13% alkoholu. Poszukaj informacji na stronach i forach o destylatach i innych domowych alkoholach. Tam mają większe doświadczenie. ok dzieki, poszukam. A bez pożywki będzie kompletne 0 czy jednak coś się uda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2018 Mi się udało 19% wyciągnąć. Co do coobr - tam chyba od razu jest pożywka w saszetce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich321 Opublikowano 15 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2018 7 minut temu, bart3q napisał: Mi się udało 19% wyciągnąć. Co do coobr - tam chyba od razu jest pożywka w saszetce jak? podasz przepis? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2018 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 20 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 U mnie drożdże do miodu Mangrove Jack Mead zeżarły do 0 z 35. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 20 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 16 minut temu, BuDeX napisał: U mnie drożdże do miodu Mangrove Jack Mead zeżarły do 0 z 35. To ile to dalo alko, ponad 20%? Swoja droga zastanawia mnie jedna rzecz, gestosc etanolu to 0,79 g/cm^3. Jesli piwo odfermentowalo z 35 blg do 0 i ma mniej wiecej 20% to jaki jest rzeczywisty stopien odfermentowania? Bo alkohol w tej ilosci mocna rozrzedza piwo zanizajac pomiar gestosc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 (edytowane) 14 godzin temu, Lasek napisał: Jesli piwo odfermentowalo z 35 blg do 0 i ma mniej wiecej 20% to jaki jest rzeczywisty stopien odfermentowania? Około 80%, akurat przy odfermentowaniu do 0°Blg, rzeczywisty stopień odfernetowania będzie wynosił tyle samo bez względu na blg początkowe (zakładając oczywiście reakcję fermentacji jako jedyny proces metaboliczny) Edytowane 20 Lipca 2018 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się