EU8N Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Witam. Jestem tu nowy,sporo waszych wątków przeczytałem,ale mam parę pytań.Zakupiłem sprzęt oraz na początek,z tego co wywnioskowałem,angielskiego bittnera,który ponoć jest prosty. Moje pytania.Od czego zależy stężenie alkoholu?Bo czytałem parę różnych opinii.Czym różni się brewkit od gotowej mieszanki?Tu też opinie są podzielone.Czy do mieszanki dodajemy cukier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barek.m Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Brewkit = gotowa mieszanka Zwykly cukier sprawi, ze piwo bedzie wytrawniejsze. Nie masz po co dodawac go do bittera. Tylko do refermentacji. Ilosc alkoholu zalezy glownie od ilosci fermentowalnych cukrow w brzeczce i gatunku drozdzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Witam. Jestem tu nowy,sporo waszych wątków przeczytałem,ale mam parę pytań.Zakupiłem sprzęt oraz na początek,z tego co wywnioskowałem,angielskiego bittnera,który ponoć jest prosty. Moje pytania.Od czego zależy stężenie alkoholu?Bo czytałem parę różnych opinii.Czym różni się brewkit od gotowej mieszanki?Tu też opinie są podzielone.Czy do mieszanki dodajemy cukier?Brewkit to puszka, w której masz syrop (ciekły ekstrakt ze słodów, na ogół chmielony), rozrabiasz w wodzie, dodajesz drożdże, pilnujesz fermentacji i już. W opcji są jeszcze ekstrakty niechmielone (to samo co Brewkit, ciekłe lub suche, w proszku, ale samemu musisz nachmielic), albo zacieranie.Ilość alkoholu zależy od:- drożdży (niektóre odfementowuja głębiej niektóre plycej), -w zależności od tego z czego robisz:* brewkit - generalnie nie od Ciebie, możesz eksperymentować z niższą niż przewidziana ilością wody albo dodawaniem cukru co zwiększy ilość alkoholu ale zmniejszy treściwość piwa* ekstrakty - właściwie to samo* zacieranie - zależy od tego w jakiej temperaturze zatrzesz (rzuć okiem na wiki dokładniej)I to chyba tyle.Nie wiem co masz na myśli przez gotowa mieszanke, kojarzy mi się to tylko z pasza dla zwierząt :v Jeśli zestaw surowców, no to patrz zacieranie. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Dzięki wielkie za podpowiedź.Mam drożdże Safale 04,dobre są?Tak chodziło mi o zestaw surowców ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Do bittera to niezły wybór, musisz tylko uważać na temperaturę fermentacji (ale to się tyczy każdego gatunku drożdży). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Jeszcze raz dzięki.Nie zamykam tematu bo będę miał pewnie wiele pytań ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Mam jeszcze pytanie o blg.... W, ktorym momencie mierzymy poczatkowe blg, a w którym końcowe?Ponoć to też wplywa na stężenie alkoholu, nawet jest wzór? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 (edytowane) 12 minut temu, EU8N napisał: Mam jeszcze pytanie o blg.... W, ktorym momencie mierzymy poczatkowe blg, a w którym końcowe? Początkowe przed zadaniem drożdzy na PRZESTUDZONEJ brzeczce (ok 20C) Końcowe, przed dodaniem surowca do refermetacji. Polecam za początek zapoznanie się z: https://www.wiki.piwo.org/Pierwsze_piwo a najlepiej z: https://www.wiki.piwo.org/Strona_główna a odpowiadając dalej: 12 minut temu, EU8N napisał: Ponoć to też wplywa na stężenie alkoholu, nawet jest wzór? Wynika własnie z różnicy OG (gestość początkowa) i FG - (gęstość końcowa) WZÓR: ((OG-FG)/0,75)*100 https://www.wiki.piwo.org/Obliczanie_zawartości_alkoholu_w_gotowym_piwie Edytowane 21 Sierpnia 2018 przez tomitomi13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Klejne pytanko... Ile słodu i chmielu na litr wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 (edytowane) Nie wiem czy dobrze rozumiem, chodzi o ilość wody podczas zacierania? Jeśli tak to 3-3.5l/kg słodu Do obliczania IBU są wzory Polecam Ci założyć konto na brewness.com. Wybierz styl i wpisz recepturę. Przy układaniu chmieli zacznij od aromatycznych, a potem dodaj goryczkowych do pożądanej wartości IBU Edytowane 22 Sierpnia 2018 przez ronson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Kolejne pytanie . Określenie długo warzone,co to znaczy?Długo zacierane czy długo fermentowane(tylko która fermentacja).I czym dłużej warze tym lepsze piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 1 godzinę temu, ronson napisał: Nie wiem czy dobrze rozumiem, chodzi o ilość wody podczas zacierania? Jeśli tak to 3-3.5l/kg słodu Do obliczania IBU są wzory Polecam Ci założyć konto na brewness.com. Wybierz styl i wpisz recepturę. Przy układaniu chmieli zacznij od aromatycznych, a potem dodaj goryczkowych do pożądanej wartości IBU Dzięki, skorzystałem, założyłem i wszystko stało się jaśniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 14 minut temu, EU8N napisał: Kolejne pytanie . Określenie długo warzone,co to znaczy?Długo zacierane czy długo fermentowane(tylko która fermentacja).I czym dłużej warze tym lepsze piwo? Naświetl kontekst, w którym spotkałeś się z tym sformułowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 38 minut temu, marek- napisał: Naświetl kontekst, w którym spotkałeś się z tym sformułowaniem. https://www.youtube.com/watch?v=mvpCPXV8kYA Obstawiam takie albo podobne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrM Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Długo warzone = długo gotowane.Godzina gotowania starczy, chyba że chcesz odparować wodę (zagęścić brzeczkę).Długo warzone to reklamowe robienie wody z mózgu w stylu, nasze piwo jest zajebiste i wyjątkowe. Albo mylą warzenie z leżakowaniem.Niektóre piwa powinny leżakowac długo. Lagery tradycyjnie 1 tydzien na każdy stopień ekstraktu. Piwo 10 blg leżakuje 10 tygodni.Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 6 godzin temu, PiotrM napisał: Długo warzone = długo gotowane. Godzina gotowania starczy, chyba że chcesz odparować wodę (zagęścić brzeczkę). Długo warzone to reklamowe robienie wody z mózgu w stylu, nasze piwo jest zajebiste i wyjątkowe. Albo mylą warzenie z leżakowaniem. Niektóre piwa powinny leżakowac długo. Lagery tradycyjnie 1 tydzien na każdy stopień ekstraktu. Piwo 10 blg leżakuje 10 tygodni. Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka Dzięki o to mi chodziło.Słyszalem to w reklamie piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Za wiki: Warzenie piwa - w znaczeniu szerszym pod tym pojęciem rozumie się ogół czynności mających na celu wytworzenie piwa jako gotowego produktu spożywczego. W wąskim znaczeniu warzeniem piwa określa się gotowanie brzeczki z chmielem w kotle warzelnym. link do całości Więc, w szerszym ujęciu, warzenie to również leżakowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Oki...temat ogarnięty.Ale znowu mam pytanko.Do zacierania nie używam całej ilości wody tylko około połowy?Po filtracji, należy wysłodzic brzeczkę,czyli dolewać wody o odpowieniej temperaturze, aż osiągnie się zamierzoną ilość?Następnie zagotowujemy całość i tu mam problem.Przykład z przepisu pewnego pana.Gotować 60 min.: Chmiel x 15 min. Chmiel x 10 min. Chmiel y 10 min. Ja to rozumiem jako najpierw gotować bez chmielu 60 min. i potem dodawać odp. Chmiel na odpowiedni czas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 (edytowane) 14 minut temu, EU8N napisał: Ja to rozumiem jako najpierw gotować bez chmielu 60 min. i potem dodawać odp. Chmiel na odpowiedni czas? Nie. Czas gotowania to standardowo 60 minut. Zapis powyżej oznacza najprawdopodobniej, że chmiel x został dodany na ostatnie 15 minut z tych 60, czyli po upływie 45 minut od chwili gdy zawrzało a chmiele x i y na ostatnie 10 minut z tych 60, czyli po upływie 50 minut od chwili gdy zawrzało. Edytowane 23 Sierpnia 2018 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Godzinę temu, zasada napisał: Nie. Czas gotowania to standardowo 60 minut. Zapis powyżej oznacza najprawdopodobniej, że chmiel x został dodany na ostatnie 15 minut z tych 60, czyli po upływie 45 minut od chwili gdy zawrzało a chmiele x i y na ostatnie 10 minut z tych 60, czyli po upływie 50 minut od chwili gdy zawrzało. Bardzo ci dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Znowu pytanko.Czy delikatna piana i bulgotanie w rurce oznacza fermentację prawidłową???Na YouTube widziałem, że piana jest spora ,u mnie taka sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Nie przejmuj się. Potrzymaj piwko na fermentacji tyle ile zakładałeś i zmierz BLG. Jeśli nie robisz FFT to po trzech dniach zmierz ponownie, jeśli się nie zmieni - przelewaj na cichą, albo butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 4 minuty temu, ronson napisał: Nie przejmuj się. Potrzymaj piwko na fermentacji tyle ile zakładałeś i zmierz BLG. Jeśli nie robisz FFT to po trzech dniach zmierz ponownie, jeśli się nie zmieni - przelewaj na cichą, albo butelkuj. Dzięki,dopiero dwa dni się fermentuje,jeszcze według zaleceń jakieś dwa i pół tygodnia.Nie otwieram,nie dotykam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Znowu pytanie.Po 3 dniach fermentacji przestało bulgotać i opadła piana to normalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas86 Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 (edytowane) A co to za drożdże i w jakiej temperaturze fermentujesz? Gorniaki najlepiej fermentować w dolnym zakresie temperatur. Jeśli masz s-04 to najlepiej przez pierwsze 3 dni trzymać ok 15st, a później trochę podnieść. Jak masz wysoka temperature(powyżej 20st) to mogły już większość zjeść Edytowane 30 Sierpnia 2018 przez Mikas86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się