tommisww Opublikowano 17 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 (edytowane) Witam. Uważyłem stouta, zniecierpliwiony po 10 dniach od zakapslowania otworzyłem pierwszą butlę. Niestety piwo pachnie winem domowym. W smaku czuć słodkość i delikatną paloność. Nie czuć żadnej kwaśności. Jeśli chodzi o wygląd wszystko wydaje się być ok. Fermentacja burzliwa 8 dni, cicha 7... 20l piwa, BLG 15, końcowe 5. Drożdze Safale S-04. Do gotowania dorzuciłem od początku po 250g jęczmienia prażonego i słodu czekoladowego oraz na 15 min 15g kawy. Do refermentacji użyłem 135g glukozy. Moje pytanie brzmi: Co może być przyczyną? Czy to infekcja? Czy piwo jeszcze za młode nie przerobiło całej glukozy? Z góry dzięki za odp. Edytowane 17 Września 2018 przez tommisww Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 Jaki zasyp, jakie zacieranie, w jakich temperaturach fermentowało, jak przygotowałeś butelki do rozlewu? Im więcej konkretów podasz, tym większa jest szansa na odpowiedź przynajmniej zbliżoną do prawdy. A poza pytaniem: 8 dni dla 15 BLG może być za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 17 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 (edytowane) Ciężko powiedzieć ale piwo 15blg po 10dniach od zabutelkowania na pewno się jeszcze zmieni z biegiem czasu. Pytanie czy na lepsze. Czemu tak krótka fermentacja? Szczególnie ze piwo nie takie lekkie i drożdże raczej nie miały czasu po sobie okazji posprzątać jak trzeba. Jaka temperatura fermentacji? ---- zasada uprzedziłeś mnie;) Edytowane 17 Września 2018 przez Fradio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommisww Opublikowano 17 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 Zasyp: 5 kg pale ale 1 kg płatków owsianych błyskawicznych 250 g jęczmień prażony 250 g słód czekoladowy 35 g marynka 5 g mech irlandzki 15 g ziarna kawy. Zacieranie 70 min w 68, mash-out, wszystkie słody od początku, mech i kawa na ostatnie 15 min. Wysładzanie 20 l. Fermentowało w temp. 23 stopni. Po 5 dniach sprawdzałem cukier, 3 dni bez zmian to zlałem na cichą. Wszystko dezynfekowane OXY ONE, albo myte wrzątkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 (edytowane) 23°C to za wysoko - drożdże mogły dać wyższe alkohole, niechciane estry/ fenole, które w połączeniu z kwaśnością jęczmienia prażonego dają Ci wrażenie wina. Dodatkowo 8 dni to dość krótko - drożdże mogły nie przerobić wszystkiego i zostawić po sobie związki dające niechciany profil. Ale gdybam, nie wiem jaki dokładnie to smak/ zapach. Poczytaj o "smakach pobocznych" i tym czym są spowodowane, może trafisz. https://learn.kegerator.com/off-flavors-in-beer/ https://www.morebeer.com/articles/homebrew-off-flavors Najlepsze opracowanie, książkowe powiedzmy, jest obecnie niedostępne: http://www.howtobrew.com/book/section-4/is-my-beer-ruined/common-off-flavors edit: okazuje się, że wersja internetowa oparta na wczesniejszym wydaniu książki, jest uboższa niż znana mi, pochodząca z najnowszej, czwartej edycji. Ja miałem taki sam problem w drugim piwie w życiu, to był stout z puchy Bremakera. Edytowane 17 Września 2018 przez zasada Fradio i rafi123 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 17 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 2 godziny temu, tommisww napisał: Niestety piwo pachnie winem domowym. 2 godziny temu, tommisww napisał: Co może być przyczyną? 2 godziny temu, tommisww napisał: Drożdze Safale S-04. 48 minut temu, tommisww napisał: Fermentowało w temp. 23 stopni. rafi123 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommisww Opublikowano 17 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 Dzięki Panowie za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 18 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 S-04 i tak wysoka temperatura fermentacji sie niestety msci. Sam musialem wylac dwie warki ktore warzylem jedna po drugiej przez ten sam blad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 18 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 Hanys93 - > Ciekaw jestem co da taka temperatura przy braggocie na tych drożdżach. ? Jutro się o tym przekonam ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 19 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 No to napisz jak wrazenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 19 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 (edytowane) Co do wrażeń ... Miód gdzieś tam czuć. Alkohol też. W jednej wersji mocniej, w drugiej mniej. Moja siostra mówi/uważa, że czuć "grzyba", ale to wina ekstraktu żytniego. Po części jest to wina drożdży, bo z tego co pamiętam, piwa na nich, są z początku "takie se", a po odłożeniu ich na jakiś czas na półkę, wychodzą o.k. Temperatura też tu pewnie zawiniła. Zaczynałem robić go gdy się ochłodziło, a tu, początkiem września, znowu zaczęło grzać i garaż, gdzie do tej pory w/w była IDEALNA, zrobiła się sauna w granicach 23-24 w ciągu dnia i 16-18 w nocy ... Fermentory stały bezpośrednio na wyłożonej płytkami podłodze. Warka 8 - Hybryda 1 - Braggot 28.08.18 Wersja I - Poldingroup Ekstrakt Żytni Ekstra 1,2 kg 0,6, - WES Pszeniczny 1,7 kg 0,850, - Poldingroup Ekstrakt Jęczmienny 1,2 kg 0,6, - miód wielkokwiatowy 1 kg x2, - miód gryczany 1 kg. Chmielenie: - 60 minut 25g Willamette 2014, - 30 minut 10g Chinook 2016, - 20 minut 10g Mosaic 2016, - 15 minut 10g Cascade 2016. Drożdże Safale S-04 11,5g x3 + pożywka dla drożdży winnych 5g. 11 litrów braggota. 28.08.18 28* Brix 19.09.18 4* Blg (14* Brix -- 4,4* BLG wg., kalkulatora na brewness.com) Cicha Wersja II - Poldingroup Ekstrakt Żytni Ekstra 1,2 kg 0,6, - WES Pszeniczny 1,7 kg 0,850, - Poldingroup Ekstrakt Jęczmienny 1,2 kg 0,6, - miód wielkokwiatowy 1 kg x3. Chmielenie: - 60 minut 25g Willamette 2014, - 30 minut 10g Chinook 2016, - 20 minut 10g Mosaic 2016, - 15 minut 10g Cascade 2016. Drożdże Safale S-04 11,5g x4 + pożywka dla drożdży winnych 5g. Około 10 litrów braggota. 28.08.18 ~31,5* Brix 19.09.18 10,5* Blg (20* Brix -- 12,1* BLG wg., kalkulatora na brewness.com) Cicha Edytowane 19 Września 2018 przez ksiegarz5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 21 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 (edytowane) Ale stouty chyba nie są raczej kwaśne? Ja bym poczekał jeszcze może za 2-3 tyg. się coś polepszy i zejdą te estry? A z ciekawości jaki miałeś poziom nagazowania? 135g glukozy do stouta to według mnie dużo ja bym dał maks 70g Edytowane 21 Września 2018 przez garot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 22 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2018 U mnie estry zeszły w west coast ipa po 3 tyg na refermentacji, też miałem za wysoką temp. Poczekaj cierpliwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 24 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 Jak porzadnie przesadzisz z temperatura fermentacji to u mnie estry nawet po pol roku nie zeszly.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się