Browar Soravin Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Witam, szukam informacji na temat możliwości upchania minibrowaru w budynku o wymiarach max 6m x 6m wraz z miejscem do sprzedaży. Budynek byłby zaprojektowany od podstaw może być podpiwniczony i wysoki na max 8m. Czy ktoś zna kogoś, kto by mi takie coś zaprojektował :)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nogias Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Przy tak małej powierzchni będzie niezwykle trudno to legalnie zrealizować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 2 godziny temu, sirBartek napisał: Witam, szukam informacji na temat możliwości upchania minibrowaru w budynku o wymiarach max 6m x 6m wraz z miejscem do sprzedaży. Budynek byłby zaprojektowany od podstaw może być podpiwniczony i wysoki na max 8m. Czy ktoś zna kogoś, kto by mi takie coś zaprojektował :)? W urzędach nie przeskoczysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glowa Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 (edytowane) Najmniejszy browar o jakim słyszałem ma bodajże 20 m2(edycja: nie mogę znaleźć źródła). https://www.facebook.com/BrowarniaSobotkaGorka/ Więcej nie podpowiem, bo się nie znam, ale myślę że wykonalne. Chcesz otworzyć mini brew pub? Edytowane 28 Listopada 2018 przez Glowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 43 minuty temu, Glowa napisał: Najmniejszy browar o jakim słyszałem ma bodajże 20 m2. https://www.facebook.com/BrowarniaSobotkaGorka/ Więcej nie podpowiem, bo się nie znam, ale myślę że wykonalne. to niemożliwe nie da sie tak przecież Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glowa Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Nie chcę wprowadzać w błąd, kiedyś obiła mi się o uszy ta liczba.. googluję i nie mogę teraz znaleźć potwierdzenia. W każdym razie podlinkowany przeze mnie browar jest jednym z najmniejszych w Polsce, może pomogą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nogias Opublikowano 29 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Proponuje przejść się do miejscowego sanepidu skonsultować. Jeśli chodzi o powierzchnię, same zaplecze socjalne to już około 20m2, magazyn, produkcja z podziałem na strefy, dystrybucja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 W dniu 29.11.2018 o 08:19, Nogias napisał: Proponuje przejść się do miejscowego sanepidu skonsultować. Jeśli chodzi o powierzchnię, same zaplecze socjalne to już około 20m2, magazyn, produkcja z podziałem na strefy, dystrybucja. Skąd taka wiedza o tej przestrzeni zaplecza sanitarnego? W wielu browarach, w których byłem nie przekraczał 10 m2. Niemniej te wymiary sirBartek są realnie za małe. Możesz podzielić te 8 m na dwie kondygnacje i w jednej z nich umieścić leżaki a w drugiej warzelnię, ale zaprojektowanie takiego browaru to będzie sztuka. O jakiejkolwiek przestrzeni szynkowej nie ma mowy w tym wypadku. A i tak wszystko zależy jak przejdzie to w Sanepid i PPoż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Soravin Opublikowano 3 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Znalazłem jeszcze coś takiego: http://www.czechminibreweries.com/pl/production/container-breweries/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 25 minut temu, sirBartek napisał: Znalazłem jeszcze coś takiego: http://www.czechminibreweries.com/pl/production/container-breweries/ Zapytaj w UC czy to zatwierdzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Soravin Opublikowano 6 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 A coś takiego (plik w załączeniu). Koszt 10 000 $ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 23 godziny temu, sirBartek napisał: A coś takiego (plik w załączeniu). Koszt 10 000 $ Gdzie ten plik w załączeniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 W PL https://polskiprzemysl.com.pl/przemysl-chemiczny/produkcja-zbiornikow-procesowych-i-magazynowych-spod-igly-hydro-instal/ http://hydro-instal.pl/zbiorniki/przemysl-browarniczy/ Browar Soravin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Soravin Opublikowano 7 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Godzinę temu, Browarnik Sebol napisał: Gdzie ten plik w załączeniu? zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Anteks, to nie kwestia UC, czy właściwie UCS, ale właśnie Ppoż i Sanepid. Browar Soravin temat browaru w kontenerze był już wałkowany. W Czechach przejdzie u nas wszystko zależy od instytucji, od urzędnika. Zawsze uważałem, że plastikowe fermentory nie przejdą, bo mogą się odkształcać, browar ma być wykafelkowany, etc. a potem okazywało się, że jednak można inaczej. Przepisy Ppoż i Sanepid są dość restrykcyjne, ale są od nich odstępstwa. Zanim coś zrobisz rozpisz projekt i udaj się z tym do urzędu z zapytaniem. Na pewno narzucą jakieś własne wizje, ale albo będzie się dało, albo nie. Browar Soravin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 (edytowane) Szybciej i łatwiej byłoby to zrealizować gdziekolwiek za granicą. Według mnie u nas jest to nierealne. Masz wymogi: Sanepid, P.poż, zachowany ciąg technologiczny + do tego normy budowlane. Jeżeli chciałbyś podpiwniczyć, to same schody zajmą tobie 1/5 piwnicy przy zaprojektowaniu ich według norm. Żona kiedyś na studiach robiła projekt minibrowaru. Ledwo w na prawdę dużym budynku się zmieściła, żeby w ogóle mógł spełnić wszystkie przepisy. Poproszę ją, to może odkopie gdzieś ten projekt Edytowane 18 Stycznia 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Soravin Opublikowano 18 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Godzinę temu, Grzegorz Żukowski napisał: Szybciej i łatwiej byłoby to zrealizować gdziekolwiek za granicą. Według mnie u nas jest to nierealne. Masz wymogi: Sanepid, P.poż, zachowany ciąg technologiczny + do tego normy budowlane. Jeżeli chciałbyś podpiwniczyć, to same schody zajmą tobie 1/5 piwnicy przy zaprojektowaniu ich według norm. Żona kiedyś na studiach robiła projekt minibrowaru. Ledwo w na prawdę dużym budynku się zmieściła, żeby w ogóle mógł spełnić wszystkie przepisy. Poproszę ją, to może odkopie gdzieś ten projekt byłoby super, czekam. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Rzeźbię właśnie koncepcję na niewielki browar restauracyjny w istniejącym obiekcie turystycznym i upchałem się z warzelnią, magazynem słodów, fermentownią i lagerownią/magazynem wyrobów gotowych w 50m2 - założenia chyba standardowe, czyli wybicie 5hekto + 6 tankofementorów po 10hekto i dodatkowo 4 leżaki po 10hekto każdy. Jedyne co mnie zastanawia, to dlaczego przyjęło się, że warzelnia ma zwykle połowę pojemności tanków. Z czego to wynika? Nie było by ekonomiczniej stosować 1:1 - jedno warzenie ---> jeden tankofermentor? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Cięcie kosztów zakupu warzelni. A czasu jest zazwyczaj wystarczająco dużo żeby robić więcej warek. Zazwyczaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Godzinę temu, WiHuRa napisał: Godzinę temu, WiHuRa napisał: Cięcie kosztów zakupu warzelni. Tak rozeznałem się wstępnie na potrzeby naszej koncepcji i wstępnego kosztorysu i wychodzi, że różnica w zakupie warzelni wyniesie 20-30%. Więc przy całości będzie jeszcze mniej, wiec nie boli aż tak bardzo. Jakoś nadal nie widzę w tym sensu, natomiast warzenie dwóch warek dziennie żeby zapełnić tank wymaga dwuzmianowości, a to już może być problemem. Jeżeli chodzi wyłącznie o oszczędność, to nie widzę przeszkód, żeby warzelnia była także o pojemności 10hekto. No chyba, że jest coś jeszcze.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Można drugą warkę zrobić na drugi dzień więc nie trzeba drugiej zmiany. Z może mniej ważnych spraw ale przydatnych - można mieć mniej drożdży bo połowa tanku najpierw je rozrusza (jest starterem) a druga dochodzi później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 (edytowane) Tak o tym też czytałem, że startujemy połową i po rozhulaniu drożdży dopełniamy tank. I to jest konkretny argument bo potrzebujemy połowę drożdży Edytowane 28 Marca 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 W dniu 28.03.2019 o 17:03, korzen16 napisał: Rzeźbię właśnie koncepcję na niewielki browar restauracyjny w istniejącym obiekcie turystycznym i upchałem się z warzelnią, magazynem słodów, fermentownią i lagerownią/magazynem wyrobów gotowych w 50m2 - założenia chyba standardowe, czyli wybicie 5hekto + 6 tankofementorów po 10hekto i dodatkowo 4 leżaki po 10hekto każdy. Jedyne co mnie zastanawia, to dlaczego przyjęło się, że warzelnia ma zwykle połowę pojemności tanków. Z czego to wynika? Nie było by ekonomiczniej stosować 1:1 - jedno warzenie ---> jeden tankofermentor? Jak technika zawiedzie/ slaba jakosc slodu / cos zle pojdzie np. zbyt niskie/wysokie plato czy podajnik chmielu zawiedzie to zawsze mozesz druga warka skorygowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 29 minut temu, Hanys93 napisał: Jak technika zawiedzie/ slaba jakosc slodu / cos zle pojdzie np. zbyt niskie/wysokie plato czy podajnik chmielu zawiedzie to zawsze mozesz druga warka skorygowac. A jak przy drugiej warce pójdzie coś nie tak? Skorygujesz cukrem lub ekstraktem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 (edytowane) 7 minut temu, anteks napisał: A jak przy drugiej warce pójdzie coś nie tak? Skorygujesz cukrem lub ekstraktem Jak przy drugiej pojdzie cos nie tak to zabawa w krzyzowanie w kilku tankach ? Ale jak juz w drugiej by cos nie poszlo to trzeba by juz sie zainteresowac tym problemem No chmielenia raczej cukrem bys nie skorygowal Edytowane 31 Marca 2019 przez Hanys93 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się