Jump to content

Własny mikro/mini browar

Recommended Posts

Witam,

szukam informacji na temat możliwości upchania minibrowaru w budynku o wymiarach max 6m x 6m wraz z miejscem do sprzedaży.

Budynek byłby zaprojektowany od podstaw może być podpiwniczony i wysoki na max 8m. 

Czy ktoś zna kogoś, kto by mi takie coś zaprojektował :)?

2 godziny temu, sirBartek napisał:

Witam,

szukam informacji na temat możliwości upchania minibrowaru w budynku o wymiarach max 6m x 6m wraz z miejscem do sprzedaży.

Budynek byłby zaprojektowany od podstaw może być podpiwniczony i wysoki na max 8m. 

Czy ktoś zna kogoś, kto by mi takie coś zaprojektował :)?

W urzędach nie przeskoczysz :)

Najmniejszy browar o jakim słyszałem ma bodajże 20 m2(edycja: nie mogę znaleźć źródła). https://www.facebook.com/BrowarniaSobotkaGorka/ Więcej nie podpowiem, bo się nie znam, ale myślę że wykonalne. Chcesz otworzyć mini brew pub?

Edited by Glowa

Nie chcę wprowadzać w błąd, kiedyś obiła mi się o uszy ta liczba.. googluję i nie mogę teraz znaleźć potwierdzenia. W każdym razie podlinkowany przeze mnie browar jest jednym z najmniejszych w Polsce, może pomogą.

Proponuje przejść się do miejscowego sanepidu skonsultować.

Jeśli chodzi o powierzchnię, same zaplecze socjalne to już około 20m2, magazyn, produkcja z podziałem na strefy, dystrybucja.

W dniu 29.11.2018 o 08:19, Nogias napisał:

Proponuje przejść się do miejscowego sanepidu skonsultować.

Jeśli chodzi o powierzchnię, same zaplecze socjalne to już około 20m2, magazyn, produkcja z podziałem na strefy, dystrybucja.

Skąd taka wiedza o tej przestrzeni zaplecza sanitarnego? W wielu browarach, w których byłem nie przekraczał  10 m2. Niemniej  te wymiary sirBartek są realnie za małe. Możesz podzielić te 8 m na dwie kondygnacje i w jednej z nich umieścić leżaki a w drugiej warzelnię, ale zaprojektowanie takiego browaru to będzie sztuka. O jakiejkolwiek przestrzeni szynkowej nie ma mowy w tym wypadku. A i tak wszystko zależy jak przejdzie to w Sanepid i PPoż.

• 2 weeks later...

Anteks, to nie kwestia UC, czy właściwie UCS, ale właśnie Ppoż i Sanepid. Browar Soravin temat browaru w kontenerze był już wałkowany. W Czechach przejdzie u nas wszystko zależy od instytucji, od urzędnika. Zawsze uważałem, że plastikowe fermentory nie przejdą, bo mogą się odkształcać, browar ma być wykafelkowany, etc. a potem okazywało się, że jednak można inaczej. Przepisy Ppoż i Sanepid są dość restrykcyjne, ale są od nich odstępstwa. Zanim coś zrobisz rozpisz projekt i udaj się z tym do urzędu z zapytaniem. Na pewno narzucą jakieś własne wizje, ale albo będzie się dało, albo nie.

• 4 weeks later...

Szybciej i łatwiej byłoby to zrealizować gdziekolwiek za granicą. Według mnie u nas jest to nierealne. Masz wymogi: Sanepid, P.poż, zachowany ciąg technologiczny + do tego normy budowlane. Jeżeli chciałbyś podpiwniczyć, to same schody zajmą tobie 1/5 piwnicy przy zaprojektowaniu ich według norm.

Żona kiedyś na studiach robiła projekt minibrowaru. Ledwo w na prawdę dużym budynku się zmieściła, żeby w ogóle mógł spełnić wszystkie przepisy. Poproszę ją, to może odkopie gdzieś ten projekt

Edited by Grzegorz Żukowski

Godzinę temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Szybciej i łatwiej byłoby to zrealizować gdziekolwiek za granicą. Według mnie u nas jest to nierealne. Masz wymogi: Sanepid, P.poż, zachowany ciąg technologiczny + do tego normy budowlane. Jeżeli chciałbyś podpiwniczyć, to same schody zajmą tobie 1/5 piwnicy przy zaprojektowaniu ich według norm.

Żona kiedyś na studiach robiła projekt minibrowaru. Ledwo w na prawdę dużym budynku się zmieściła, żeby w ogóle mógł spełnić wszystkie przepisy. Poproszę ją, to może odkopie gdzieś ten projekt

byłoby super, czekam. Dzięki

• 2 months later...

Rzeźbię właśnie koncepcję na niewielki browar restauracyjny w istniejącym  obiekcie turystycznym i upchałem się z warzelnią, magazynem słodów, fermentownią i lagerownią/magazynem wyrobów gotowych w 50m2 - założenia chyba standardowe, czyli wybicie 5hekto + 6 tankofementorów po 10hekto i dodatkowo 4 leżaki po 10hekto każdy.

Jedyne co mnie zastanawia, to dlaczego przyjęło się, że warzelnia ma zwykle połowę  pojemności tanków. Z czego to wynika?  Nie było by ekonomiczniej stosować 1:1 - jedno warzenie ---> jeden tankofermentor?

Godzinę temu, WiHuRa napisał:

Godzinę temu, WiHuRa napisał:

Cięcie kosztów zakupu warzelni.

Tak rozeznałem się wstępnie na potrzeby naszej koncepcji i wstępnego kosztorysu i wychodzi, że różnica w zakupie warzelni wyniesie 20-30%. Więc przy całości będzie jeszcze mniej, wiec nie boli aż tak bardzo. Jakoś nadal nie widzę w tym sensu, natomiast warzenie dwóch warek dziennie żeby zapełnić tank wymaga dwuzmianowości, a to już może być problemem.

Jeżeli chodzi wyłącznie o oszczędność, to nie widzę przeszkód, żeby warzelnia była także o pojemności 10hekto. No chyba, że jest coś jeszcze....

Można drugą warkę zrobić na drugi dzień więc nie trzeba drugiej zmiany. Z może mniej ważnych spraw ale przydatnych - można mieć mniej drożdży bo połowa tanku najpierw je rozrusza (jest starterem) a druga dochodzi później.

Tak o tym też czytałem, że startujemy połową i po rozhulaniu drożdży dopełniamy tank. I to jest konkretny argument bo potrzebujemy połowę drożdży

Edited by korzen16

W dniu 28.03.2019 o 17:03, korzen16 napisał:

Rzeźbię właśnie koncepcję na niewielki browar restauracyjny w istniejącym  obiekcie turystycznym i upchałem się z warzelnią, magazynem słodów, fermentownią i lagerownią/magazynem wyrobów gotowych w 50m2 - założenia chyba standardowe, czyli wybicie 5hekto + 6 tankofementorów po 10hekto i dodatkowo 4 leżaki po 10hekto każdy.

Jedyne co mnie zastanawia, to dlaczego przyjęło się, że warzelnia ma zwykle połowę  pojemności tanków. Z czego to wynika?  Nie było by ekonomiczniej stosować 1:1 - jedno warzenie ---> jeden tankofermentor?

Jak technika zawiedzie/ slaba jakosc slodu /  cos zle pojdzie np. zbyt niskie/wysokie plato czy podajnik chmielu zawiedzie to zawsze mozesz druga warka skorygowac.

29 minut temu, Hanys93 napisał:

Jak technika zawiedzie/ slaba jakosc slodu /  cos zle pojdzie np. zbyt niskie/wysokie plato czy podajnik chmielu zawiedzie to zawsze mozesz druga warka skorygowac.

A jak przy drugiej warce pójdzie coś nie tak? Skorygujesz cukrem lub ekstraktem  ;)

7 minut temu, anteks napisał:

A jak przy drugiej warce pójdzie coś nie tak? Skorygujesz cukrem lub ekstraktem  ;)

Jak przy drugiej pojdzie cos nie tak to zabawa w krzyzowanie w kilku tankach ? Ale jak juz w drugiej by cos nie poszlo to trzeba by juz sie zainteresowac tym problemem ;)

No chmielenia raczej cukrem bys nie skorygowal :D

Edited by Hanys93