Jump to content

Butelkowanie piwa

Recommended Posts

Witam zrobiłem w końcu swoje pierwsze piwo co prawda z brewkitu ale od czegoś trzeba zacząć. I mam pytanie odnośnie butelkowania, mam jeden fermentor z kranikiem czy mogę rozpuścić glukozę w wodzie i wlać ją do fermentora a następnie wymieszać i zacząć butelkowanie, czy lepiej nasypać glukozy do butelek?

Możesz jak najbardziej i tak i tak. Z tym że w obu wypadkach lepiej przygotować syrop. Jakiś czas temat gdzie wyrażaliśmy opinie co jest według nas najwygodniejsze.

Nie doczytałem że ten z kranikiem to twój jedyny. W takim wypadku jak wyżej do butelek, a najlepiej dokupić drugi fermentor do rozlewu.

Edited by Fradio

20 minut temu, Lesnik94 napisał:

Witam zrobiłem w końcu swoje pierwsze piwo co prawda z brewkitu ale od czegoś trzeba zacząć. I mam pytanie odnośnie butelkowania, mam jeden fermentor z kranikiem czy mogę rozpuścić glukozę w wodzie i wlać ją do fermentora a następnie wymieszać i zacząć butelkowanie, czy lepiej nasypać glukozy do butelek?

W takim wypadku najłatwiej i najlepiej będzie jak rozpuścisz glukozę albo inny cukier i dasz ją strzykawką bezpośrednio do butelek.

Teraz, majlosz napisał:

W takim wypadku najłatwiej i najlepiej będzie jak rozpuścisz glukozę albo inny cukier i dasz ją strzykawką bezpośrednio do butelek.

O na to nie wpadłem i te rozwiązanie bardzo mi się podoba ?

Zapytam prewencyjnie  - sprawdziłeś gęstość końcową przed rozlewem ? Za pierwszym razem czasami za szybko się chce tego piwa spróbować i wychodzą granaty ? Nie przesadzaj z ilością glukozy.

Edited by overstack

Nie ma za co, 

w sumie jest jeszcze jedna opcja którą ja używam, zamiast sypania miarką glukozy do butelek, robisz syrop np. 120gr glukozy na 650ml wody, trochę to gotujesz, studzisz i dozujesz strzykawką do butelek (koniecznie sterylną) kalkulator masz tu https://brewness.com/calculator/pl/carbonation , przeliczasz ilość ml np. 700 / 40 butelek czyli 17,5ml na butelkę. generalnie roztwór powinien mieć tyle BLG co brzeczka wyjściowa, ale ja naginam to trochę by wychodziły równe dawki np. 20ml ? 

Może trochę upierdliwe, ale dość precyzyjne i przy rozlewie mieszanym do butelek i keg chyba jedyna opcja.

1 minutę temu, overstack napisał:

Zapytam prewencyjnie  - sprawdziłeś gęstość końcową przed rozlewem ? Za pierwszym razem czasami za szybko się chce tego piwa spróbować i wychodzą granaty ? Nie przesadzaj z ilością glukozy.

Jeszcze nie piwko dopiero pracuje od 2 dni ale zacząłem martwić się rozlewem ale sprawdzę ją ?

1 minutę temu, majlosz napisał:

sam stosuję i dzięki miarce mam praktycznie wszystkie butelki tak samo nagazowane, 

Ok spróbuje, dzięki za poradę. ?

50 minut temu, Lesnik94 napisał:

Polecam jednak dokupić drugi fermentor bez kranika. Przy bezpośrednim butelkowaniu z fermentora gdzie przebiegała fermentacja, będziesz miał dużo osadu drożdżowego w butelkach (pamiętam swoje pierwsze warki). Drugi fermentor to nie duży wydatek, a i miejsca więcej nie zajmie, bo wystarczy wsadzić w drugi.

1 minutę temu, Wuuu napisał:

Polecam jednak dokupić drugi fermentor bez kranika. Przy bezpośrednim butelkowaniu z fermentora gdzie przebiegała fermentacja, będziesz miał dużo osadu drożdżowego w butelkach (pamiętam swoje pierwsze warki). Drugi fermentor to nie duży wydatek, a i miejsca więcej nie zajmie, bo wystarczy wsadzić w drugi.

Mam w kraniku reduktor osadów ale jak popatrzyłem na jego budowę to jestem jakoś sceptycznie nastawiony do jego działania.

ja też polece strzykawkę w tym przypadku, a żeby Ci ułatwić, ja robię to w następujący sposób i zawsze wszystko się zgadzało

jeżeli mam warke np 20l (40 butelek)  zalewam odpowiednią ilość glukozy (ta o wiele latwiej sie rozpuszcza niz cukier) 400ml wody zagotowanej w czajniku i po rozpuszczeniu po prostu do każdej butelki wlewam 10ml roztworu, tak jest moim zdaniem najłatwiej biorąc pod uwagę, że masz strzykawkę 100ml, która ma podziałke co 10ml :)

oczywiscie pamietając, że strzykawkę oraz naczynie, w którym rozpuszczamy cukier dokładnie myjemy i przelewamy oxi czy czyms podobnym

a na przyszłość polecam dokupić kolejne wiadro, i tak Ci się przyda jak zaczniesz zacierać : )

Jak mam do dyspozycji tylko jeden fermentator, to dezynfekuję gar zacieru. Przelewam piwo znad osadu do gara i później z powrotem wężykiem do fermentatora z kranikiem do rozlewu. O tyle to problematyczne, że zawsze zwiększa ryzyko infekcji i trzeba uważać, żeby nadmiernie nie natlenić