Qbarus Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Były czasy, gdy masło było złe a margaryna dobra. Podobnie było z jajkami, i ich złym, a później dobrym cholesterolem. Z aluminium moim zdaniem jest podobnie. Cały czas używam takiego garnka i nie czuję żadnej różnicy. Brat dla porównania ma garnek emaliowany więc mam porównanie. Mój garnek ma taki plus że nagrzewa się cały i szybko rozprowadza ciepło. Zmienię go tylko dla tego, że jest za mały. Dopóki nie gotujesz w nim bigosu albo innej kapusty to nie będzie problemu. A w metaliczne posmaki w piwie, albo jakiekolwiek przebarwienia po prostu nie wierzę. W sobotę zamierzam poczynić WIT`a, do pierwszego spotkania w Kuźni powinien być już dobry, więc mam nadzieję, że inni forumowicze będą mogli się wypowiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Na alledrogo pokazały się piękne 50l z pokrywką, błyszczące garnki wyprzedaż zapasów armi Szwedzkiej 3450479744 nr aukcji po 290 zł ale aluminiowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 zacieraj na razie w tym co masz, a jak Ci się spodoba i złapiesz bakcyla to inwestuj w nierdzewke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 strasznie drogie to aluminium ;-) popatrz na aukcję nr 3439303558, 40l nierdzewka! Ja kupiłem 50-55l od tego sprzedającego, duży i można spokojnie celować w wybicie 40-45l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Dla wszystkich, którzy chcą kupować garnki aluminiowe polecam przeczytać: http://www.alergia.salve.net.pl/?id=pierwiastki/glin Ogólnie chodzi o wytrącanie się soli aluminium. Problem przy używaniu takich garnków do warzenia piwa polega na tym, że środowisko zacieru/brzeczki jest kwaśne co zwiększa wydzielanie soli. Tak naprawdę, każdy niech robi jak chce. Może i to są śladowe ilości tych soli i może nie szkodzą człowiekowi ale mnie martwi to może. To nie jest tak, że negatywne skutki pojawią się po roku ale po x latach. Po co kupować garnek aluminiowy jak można taniej kupić ze stali nierdzewnej (trzeba polować na promocje ja kupiłem 50L za 200zł ale szukałem ponad rok) albo z emalii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 No kto wie.. Ale jak już jesteśmy w tym temacie, to pytanie do chemików, analityków, laborantów: da się w sprawdzić zawartość glinu w gotowym piwie? Można przecież uwarzyć kilka małych warek z ekstraktów w garze z aluminium i dać do analizy. Da się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Jakiś czas temu obiło mi się o uszy, że wbrew dotychczasowej opinii, nie ma żadnych dowodów na to, że aluminium w jakikolwiek sposób jest szkodliwe dla organizmu człowieka. Pewnie jest tak jak z lizakami. Wszystkie zawierają środki rakotwórcze, zjedzenie lizaków na bank spowoduje raka. Tyle tylko, że trzeba by ich jeść 40 000 sztuk dziennie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 (edytowane) No właśnie. Nie znam, się, ale jak się da zrobić taki test http://www.wykop.pl/...ch-ciag-dalszy/ (nie mogę znaleźć prawidłowego linku, ale mam na myśli badania spektrometryczne) to i z piwem na zawartość aluminium chyba się też da? Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 da się zrobić takie testy, sam też warzę w garze aluminiowym, ale jakoś się tym nie przejmuję - uczyli mnie, że aluminium ulega szybkiej pasywacji i najważniejsze to nie myć/szorować gara. Jak odnowię znajomości na analizie sądowej , to postaram się namówić ich na zrobienie kilku testów na aluminium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 (edytowane) Twój organizm mógł zauważyć różnicę (co nie musi się objawiać , ale w sumie kolegi nie interesowały naukowe wypociny. Rzymianie z powodzeniem używali przecież ołowiu. Tak jak do filtracji piwa w browarach kiedyś używano azbestu, też z powodzeniem :-) Edytowane 8 Sierpnia 2013 przez Drzewo Jeżozwierza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alitechno88 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 A jak z tymi testami na obecność aluminium w piwie? jest już coś wiadomo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 jeszcze nie mam, kumpel jest na tacierzyńskim jak wróci, to obiecał zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadeuss Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 no i przynajmniej raz na zawsze wątpliwości zostaną rozwiane .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alitechno88 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 już gdzieś na forum czytałem o tych testach i w piwie znajdowały się śladowe ilości aluminium ale podobno jego ilość nie przekraczała dopuszczalnej normy. nie pamiętam na którym forum. czekam na wyniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 już gdzieś na forum czytałem o tych testach i w piwie znajdowały się śladowe ilości aluminium ale podobno jego ilość nie przekraczała dopuszczalnej normy a tak BTW szkodliwe są normy czy aluminium ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alitechno88 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 no tak ale gdzieś jest ta granica! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alitechno88 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 moje prababki używały dość często aluminium i co jedna to żyła dłużej więc nie wiem co począć! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Jak już zostało tu powiedziane to że coś kogoś nie zabiło nie znaczy że nie zabije kogoś innego. Czytałem o ponad 100 letniej babce palącej namiętnie papierosy. I co może powinienem uznać że papierosy są zdrowe? Pytanie czemu ma to być aluminium. Można tanio kupić nierdzewke albo emalie.. Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alitechno88 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 ja tak tego bronię bo mam taki gar. gdybym miał nierdzewke lub emalię pewnie bym negował aluminium Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alitechno88 Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Znów odświeżam temat. mam pytanie do użytkownika leszcz 007 w sprawie testu na obecność aluminium w piwie. Z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Hej, chwilowo nic nie zrobiłem, kumpel wraca na początku października i będę z nim negocjował jak już się ogarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alitechno88 Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 odświeżam! jak tam z tym aluminium? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 nic się nie zmieniło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 8 miesięcy po 20pln/mies, czyli 5pln/tydzień = gar emaliowany 50L koniec kłopotów a amelinum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alitechno88 Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 w emalii nie zrobię otworu na zawór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi