Fidel Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 w emalii nie zrobię otworu na zawór. W sensie że, czemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Ci z nas którzy przekroczyli 30 rok życia, całą podstawówkę(jeśli mieli stołówkę) wcinali mleczną z aluminiowych garów i jakoś żyją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alitechno88 Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 uszkodzę powłokę lakieru. to chyba logiczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Chyba jednak logika nie jest moją mocną stroną. Proponuję wskazany temat przejrzeć i wtedy się wypowiedzieć na temat zakładania zaworów do garnków z emalii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alitechno88 Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 nie mam teraz za dużo czasu ale zapoznam się z tematem. skoro jest to możliwe dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akapulko Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Ci z nas którzy przekroczyli 30 rok życia, całą podstawówkę(jeśli mieli stołówkę) wcinali mleczną z aluminiowych garów i jakoś żyją A ci co byli w wojsku, to do dzis ich trzyma Gdzieś czytałem, że te garnki wcale nie szkodzą na zachodzie, dziwne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Myślę że po roku mogę napisać inną opinie jak napisałem. Nie mylić gotowania, czy to warki czy zupy mlecznej, z przechowywaniem w aluminium, gotowej warki, czy innego wyrobu zawierającego alkohol. Prawdopodobnie wszyscy koledzy używają albo balonów szklanych albo beczek plastikowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Lekkie odświeżanie kotleta Mógłby ktoś podesłać zdjęcie dna garnka? W jaki, wizualny sposób objawia się pasywacja aluminium? Mam garnek, co do którego nie mam pewności z jakiego rodzaju materiału jest wykonany i chciałbym się w końcu co do tego upewnić. Wiem na bank, że mój garnek magnesu nie przyciąga (podobno nie każda stal musi przyciągać). Jakieś porady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Mam garnek, co do którego nie mam pewności z jakiego rodzaju materiału jest wykonany i chciałbym się w końcu co do tego upewnić Wstaw zdjęcie, to może ktoś zgadnie z czego jest Twój gar. Przyszło mi do głowy, że może sposób wykonania coś podpowie. Garnki z aluminium są raczej grubsze niż ze stali. W związku z tym te stalowe mają wyraźnie wywinięte, pozawijane ranty (tam gdzie kładziesz pokrywkę), w celu usztywnienia konstrukcji. Mam w domu 2 aluminiowe. Mały (3 litry) ma rant zupełnie prosty, a duży (30 litrów) bardzo delikatnie wygięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 24 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Weź magnes a się dowiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Ani aluminium ani nierdzewka nie przyciąga magnesu, super porada. Pozatym kolega napisał że magnesu nie przyciąga, nawet tak krótkiego postu nie przeczytałeś a koniecznie musiałeś coś napisać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Tak oto wygląda garnek. Ktoś ma jakiś pomysł z czego to może być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Tak oto wygląda garnek. Ktoś ma jakiś pomysł z czego to może być? Jak dla mnie to nierdzewka, ale pokażę zdjęcia specowi od nierdzewki i spawania, niech się wypowie. Dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Przyłów magnes. Jak się nie przyklei to albo nierdzewka albo aluminium alechanted 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) Tak oto wygląda garnek. Ktoś ma jakiś pomysł z czego to może być? Jak dla mnie to nierdzewka, ale pokażę zdjęcia specowi od nierdzewki i spawania, niech się wypowie. Dam znać. Wyrok zapadł: Nierdzewka! Edytowane 1 Marca 2015 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Podziękuj koledze ode mnie! Od razu się do mnie portfel uśmiechnął z ulgą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Podziękuj koledze ode mnie! Od razu się do mnie portfel uśmiechnął z ulgą Niech dobrze służy. Zrób z niego właściwy użytek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alitechno88 Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 witam! po wielu dyskusjach i przemyśleniach na forum kupiłem nierdzewkę 40l i jest super. polecam szukać, oszczędzać i pytać. właśnie po to jest forum żeby pytać. piszę to dlatego że tu bardzo dużo osób urodziło się wszechwiedzącymi i nie mają zamiaru gadać z nowymi więc w miarę możliwości odpowiem na priv, i to na tak zwany " chłopski rozum" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 piszę to dlatego że tu bardzo dużo osób urodziło się wszechwiedzącymi i nie mają zamiaru gadać z nowymi więc w miarę możliwości odpowiem na priv IMHO, jakby było tak jak piszeszz to bys napisał co i jak, a nie proponował tête-à-tête na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro86 Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 (edytowane) Witam. Odswiezam temat: Mam dostepny kilkunastolitrowy aluminiowy garnek, ktory zamierzam uzyc do podgrzewania wody do wysladzania. (Samo zacieranie robię w garnku z nierdzewki)Pytanie pierwsze - co o tym sądzicie?Parokrotnie zagotowałem już w nim wodę, wskutek czego pojawił się w nim ciemny nalot/osad. (Sprawdzilem przy okazji - woda gotowana w nim nie miała metalicznego posmaku)Pytanie drugie ? Czy rekomendujecie usunięcie teog osadu/nalotu, czy też zostawić go tak jak jest ? Jeśłi go usuwać - to czym ? Z tego co zdążyłem przeczytać a propos użytkowania amelionowych garków - to generalnie rekomendacje są takie żeby nie usuwać tego osadu, gdyż pasywizuje on powierzchnię metalu, przez co w mniejszym stopniu metal reaguje z zawartoscia garnka. Edytowane 4 Listopada 2015 przez maro86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Maro, kup sobie alaLidla bo alu chyba do lamusa przeszło. Zostały chochle do zupy, jakieś duperele itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 (edytowane) Pytanie z podobnego garnka. Jak koledzy wiedzą garnki ocynkowane np. ogniowo ew. galwanicznie? Czytałem na różnych forach i zdania były podzielone. Do tej pory warzyłem w 45l z nierdzewki. Ale wymyśliłem coś ok. 100l ale jest z blachy czarnej którą zamierzam jedną z tych metod uszczęśliwić. I nie bardzo wiem co robić z tym fantem. Edytowane 5 Listopada 2015 przez quhcik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Ocynk Ci zejdzie w brzeczce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro86 Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Maro, kup sobie alaLidla bo alu chyba do lamusa przeszło. Zostały chochle do zupy, jakieś duperele itp. Gaz mam w ryczałcie, więc po co inwestować w prądożerny sprzęt ;-P ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Żeby nie mieć garnka z alu;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi