Jump to content

Próba jodowa. Jak to działa? robić czy nie robić?


Recommended Posts

Ja taką wrzutką jako ciekawostkę, bo wszyscy już dobrze przebadali jak działają przerwy w "niskich" temperaturach. Zrobiłem piwo zacierane 90 min w 74 stopniach, czyli jak dobrze mi się wydaje, brzeczka poddana działaniu tylko Alfa-amylazy. Fermentacja z 16 BLG zeszło do 8 BLG.

Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, Czeslaw napisał:

Ciekawostka by była, gdyby Ci zeszło do 1 blg. Niskiego odfermentowania to akurat się spodziewaliśmy.

 

Co do próby jodowej, podziwiam zapał autora :)

@Czeslaw kwestia drożdży. WLP590 zacirane w 72 stopniach kończyły mi pracę po około miesiącu z wynikiem 0.6P. Drożdże produkujące dużo fenoli, w tym saisonowe mają dość często na pokładzie enzymy zdolne do rozkładania bardziej skomplikowanych dekstryn, przez co odfermentowanie jest większe. Problem jest w drugą stronę, zrobienie piwa niskoalkoholowego :), bo bardzo trudno zejść  z odfermentowaniem poniżej 40%, mialem już dwa podejścia do wyizolowania Sacacharomyces Ludwigii, klapa, zobaczymy czy do trzech razy sztuka ;)

 

Edited by DanielN
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.