Skocz do zawartości

Próba jodowa. Jak to działa? robić czy nie robić?


DanielN

Rekomendowane odpowiedzi

Ja taką wrzutką jako ciekawostkę, bo wszyscy już dobrze przebadali jak działają przerwy w "niskich" temperaturach. Zrobiłem piwo zacierane 90 min w 74 stopniach, czyli jak dobrze mi się wydaje, brzeczka poddana działaniu tylko Alfa-amylazy. Fermentacja z 16 BLG zeszło do 8 BLG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, Czeslaw napisał:

Ciekawostka by była, gdyby Ci zeszło do 1 blg. Niskiego odfermentowania to akurat się spodziewaliśmy.

 

Co do próby jodowej, podziwiam zapał autora :)

@Czeslaw kwestia drożdży. WLP590 zacirane w 72 stopniach kończyły mi pracę po około miesiącu z wynikiem 0.6P. Drożdże produkujące dużo fenoli, w tym saisonowe mają dość często na pokładzie enzymy zdolne do rozkładania bardziej skomplikowanych dekstryn, przez co odfermentowanie jest większe. Problem jest w drugą stronę, zrobienie piwa niskoalkoholowego :), bo bardzo trudno zejść  z odfermentowaniem poniżej 40%, mialem już dwa podejścia do wyizolowania Sacacharomyces Ludwigii, klapa, zobaczymy czy do trzech razy sztuka ;)

 

Edytowane przez DanielN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.