Skocz do zawartości

German Amber Ale - ejlowa wariacja Marcowego


PawelW

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Chciałem zrobić coś tak jak w tytule tj. ALE'a, ale na kształt marcowego. Konkretnie zależy mi na bursztynowym kolorze, słodowym i delikatnie słodkim smaku, umiarkowanej goryczce i dość wyczuwalnym smaku niemieckiego chmielu, a wszystko to w bezestrowym profilu smakowym. Celuję w 25l 13°blg

 

Planowany skład:

Pale Ale 4kg (baza)

Golden Ale 2kg (dla wprowadzenia ciastek, słodowości)

Carared 0,5kg (ubarwienie, karmelowe nuty)

Pszeniczny 0,5kg (ukłon w stronę piany)

 

Chmielenie (60')

Magnum 30g na 60'

Hersbrucker 40g na 30'
 

Zacieranie

66°C - 40'

72°C - 30'

 

Drożdże WY1007 German Ale lub WY2565 Kolsch w temperaturze ok. 14-15°C

 

Wg. brewtarget przy wydajności 75% otrzymamy:

 

13,7°blg

5,7% abv

17 EBC

48 IBU - co wg. mnie przy tej ilości jest wynikiem dość zawyżonym, aczkolwiek chętnie posłucham rady mądrzejszych. Może zmiana chmielu goryczkowego? To, że nazwałem to piwo german - nie oznacza, że celuje w niemieckie składniki tylko ;)

 

Dajcie znać jak wyobrażacie sobie takie piwko i czy ma to wg. was rację bytu. Z góry dzięki za pomoc.

Edytowane przez PawelW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, Oskaliber napisał:

48 IBU przy tym ekstrakcie to będzie więcej niż umiarkowana goryczka. 

 

Przy takim chmieleniu nie będziesz miał dość wyczuwalnego smaku chmielu. 

 

No to jest pierwszy element który skoryguje. Docelowo zrobię chmielenie do 30 IBU

 

 

Edytowane przez PawelW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18 godzin temu, PawelW napisał:

Chciałem zrobić coś tak jak w tytule tj. ALE'a, ale na kształt marcowego

 

13 godzin temu, rado napisał:

zasyp na Vienna lagera i drożdże German Ale

 

@PawelW - ja myślę, żeby nie kombinować z zasypem, tylko wziąć jak radzi @rado jakąś sprawdzoną recepturę na marcowe/ festbier, delikatnie podkręcić chmielenie i już.

Jamil na 25 litra podaje taki zasyp (za Brewtoad - swoją drogą myślałem, że ten portal już umarł):

Cytat

2,265    pilzneński
1,812    monachijski 1
1,359    wiedeński
0,453    Caramunich  - karmelowy 20L tj. ~60EBC

Mhm? Takie nierówne wartości w kg w związku z przeliczaniem z funtów.

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam się z @zasada, jeśli to ma być a'la marcowe to zasyp powienien być jak do marcowego a nie pale ale.

Zastanów się dobrze co chcesz osiągnąć, może to kwestia nazewnictwa a z marcowym to tylko kolor ma być wspólny?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.