PawelW Opublikowano 20 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 (edytowane) Witam Chciałem zrobić coś tak jak w tytule tj. ALE'a, ale na kształt marcowego. Konkretnie zależy mi na bursztynowym kolorze, słodowym i delikatnie słodkim smaku, umiarkowanej goryczce i dość wyczuwalnym smaku niemieckiego chmielu, a wszystko to w bezestrowym profilu smakowym. Celuję w 25l 13°blg Planowany skład: Pale Ale 4kg (baza) Golden Ale 2kg (dla wprowadzenia ciastek, słodowości) Carared 0,5kg (ubarwienie, karmelowe nuty) Pszeniczny 0,5kg (ukłon w stronę piany) Chmielenie (60') Magnum 30g na 60' Hersbrucker 40g na 30' Zacieranie 66°C - 40' 72°C - 30' Drożdże WY1007 German Ale lub WY2565 Kolsch w temperaturze ok. 14-15°C Wg. brewtarget przy wydajności 75% otrzymamy: 13,7°blg 5,7% abv 17 EBC 48 IBU - co wg. mnie przy tej ilości jest wynikiem dość zawyżonym, aczkolwiek chętnie posłucham rady mądrzejszych. Może zmiana chmielu goryczkowego? To, że nazwałem to piwo german - nie oznacza, że celuje w niemieckie składniki tylko Dajcie znać jak wyobrażacie sobie takie piwko i czy ma to wg. was rację bytu. Z góry dzięki za pomoc. Edytowane 20 Lutego 2019 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 20 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 Zamiast na 30 chmielibym na 20 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 48 IBU przy tym ekstrakcie to będzie więcej niż umiarkowana goryczka. Przy takim chmieleniu nie będziesz miał dość wyczuwalnego smaku chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 20 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 (edytowane) 7 minut temu, Oskaliber napisał: 48 IBU przy tym ekstrakcie to będzie więcej niż umiarkowana goryczka. Przy takim chmieleniu nie będziesz miał dość wyczuwalnego smaku chmielu. No to jest pierwszy element który skoryguje. Docelowo zrobię chmielenie do 30 IBU Edytowane 20 Lutego 2019 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 20 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 13 minut temu, Jankasper napisał: Zamiast na 30 chmielibym na 20 minut. Redukcja magnum do 20g i Hersa do 20' da mi IBU ok. 33 więc chyba tak poprawię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 20 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 7 minutes ago, PawelW said: Redukcja magnum do 20g i Hersa do 20' da mi IBU ok. 33 więc chyba tak poprawię Dokładnie. Lekko dodajesz smaki, zmniejszasz goryczke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rado Opublikowano 20 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 Zrobiłem taką wariację ,zasyp na Vienna lagera i drożdże German Ale start fermentacji w 12 stopniach , wyszło bardzo czyste smakowo i bardzo klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 21 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 16 godzin temu, PawelW napisał: Redukcja magnum do 20g i Hersa do 20' da mi IBU ok. 33 więc chyba tak poprawię A moze nie redukcja Magnum, ale skrócenie do 40 minut chmielenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 (edytowane) 18 godzin temu, PawelW napisał: Chciałem zrobić coś tak jak w tytule tj. ALE'a, ale na kształt marcowego 13 godzin temu, rado napisał: zasyp na Vienna lagera i drożdże German Ale @PawelW - ja myślę, żeby nie kombinować z zasypem, tylko wziąć jak radzi @rado jakąś sprawdzoną recepturę na marcowe/ festbier, delikatnie podkręcić chmielenie i już. Jamil na 25 litra podaje taki zasyp (za Brewtoad - swoją drogą myślałem, że ten portal już umarł): Cytat 2,265 pilzneński 1,812 monachijski 1 1,359 wiedeński 0,453 Caramunich - karmelowy 20L tj. ~60EBC Mhm? Takie nierówne wartości w kg w związku z przeliczaniem z funtów. Edytowane 21 Lutego 2019 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msto Opublikowano 21 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Zgadzam się z @zasada, jeśli to ma być a'la marcowe to zasyp powienien być jak do marcowego a nie pale ale. Zastanów się dobrze co chcesz osiągnąć, może to kwestia nazewnictwa a z marcowym to tylko kolor ma być wspólny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 21 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Dziękuję za rady, przemyślę wasze sugestie i jak tylko coś uwarze to dam znać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 21 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 48 minutes ago, PawelW said: Dziękuję za rady, przemyślę wasze sugestie i jak tylko coś uwarze to dam znać ? Najlepiej nie coś tylko piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się