Jump to content

Problem z drożdżami


Recommended Posts

Witam!

Uwarzyłem ostatnio moją czwartą warke, dwie poprzednie na drożdżach S-04 a dwie ostatnie na US-05. Przy drożdzach S-04 fernentacja rusza w zasadzie po kilku godzinach a z US-05 mam problem ze startem fermetacji. Przy pierwszej warce na tych drożdżach czekalem ponad 40 godzin na start a  ostatnia stoi juz trzy dni i znaku fermentacji nie ma. Sprawdziłem Blg i spadło z 15 do 10 czyli cos się dzieje no i piana na powierzchni jest dosyć ładna. Czy to normalne że te drożdże fermentują tak delikatnie? 

Link to comment
Share on other sites

37 minut temu, Rafal1977 napisał:

Witam!

Uwarzyłem ostatnio moją czwartą warke, dwie poprzednie na drożdżach S-04 a dwie ostatnie na US-05. Przy drożdzach S-04 fernentacja rusza w zasadzie po kilku godzinach a z US-05 mam problem ze startem fermetacji. Przy pierwszej warce na tych drożdżach czekalem ponad 40 godzin na start a  ostatnia stoi juz trzy dni i znaku fermentacji nie ma. Sprawdziłem Blg i spadło z 15 do 10 czyli cos się dzieje no i piana na powierzchni jest dosyć ładna. Czy to normalne że te drożdże fermentują tak delikatnie? 

 

Piszesz, że znakow fermentacji nie ma, a potem, że piana jest dość ładna.

To przecież podstawowy objaw fermentacji.

Zostaw jak jest na następne 10 dni, potrm dwa pomiary w odstępie 2 dni  i jeśli nic die już nie będzie xmieniać - butelkuj

Link to comment
Share on other sites

Pięciocentymetrowy (strzelam, trafiłem?) kożuch piany określasz jako delikatną fermentację?

Cisza w rurce może być wynikiem nieszczelnego domknięcia pokrywy, co na pierwsze dni fermentacji na US-05 byłoby nawet wskazane. Powodem do zmartwień przy tych drożdżach byłby brak piany, a skoro jest, to dobrze świadczy.

Edited by ogoun
Link to comment
Share on other sites

Poczytać wątek:

 

W skrócie, to nie bulkanie rurki jest wyznacznikiem fermentacji. Piana na powierzchni - jak najbardziej. Poza tym jeśli nie bulka a jest piana, to masz niedomknięte wiadro. Chociaż może Ci się wydawać, że jest domknięte, to jest niedomknięte.

Nie ma siły - jeśli w procesie fermentacji powstaje dwutlenek węgla, to musi gdzieś ulatywać, co nie? 

Link to comment
Share on other sites

Odpowiadając wprost na jedno z pytań: US-05 nie są szczególnie spektakularne jeśli chodzi o ilość wytwarzanej piany. Dla mnie to jeden z plusów jeśli chodzi o te drożdże.

Czy fermentujesz w tych samych temperaturach co na S-04? Brzeczki o porównywalnym blg? Tak samo napowietrzone?

Link to comment
Share on other sites

Czemu do wymiany? Bo CO2 uchodzi gdzieś bokiem a nie rurką? Wymień pokrywę i tylko ją nakładaj - rurka nie jest do niczego potrzebna - no chyba, że to jakiś fetysz...

Link to comment
Share on other sites

W dniu 27.02.2019 o 23:22, manowar napisał:

Czemu do wymiany? Bo CO2 uchodzi gdzieś bokiem a nie rurką? Wymień pokrywę i tylko ją nakładaj - rurka nie jest do niczego potrzebna - no chyba, że to jakiś fetysz...

 A czy w dłuższej perspektywie (powiedzmy fermentacja burzliwa dwa-trzy tygodnie) nie będzie to stanowiło problemu? Piwo się nie utleni przez tą szparę? :D  Pytam, bo mam ciasno na regale i w sumie to wygodnie by mi było nie używać rurki tylko rozszczelnić wiadro :)

 

Co do US-05 to z nimi różnie bywa - raz robiłem warkę, to miałem piany na kilka centów, zaraz po niej robiłem drugą, to piany miałem może ze 2 cm. W obu przypadkach drożdże zrobiły robotę - zeszły z >15 BLG do 5 i piwo wyszło smaczne i treściwe :)  Ale w sumie zawsze startowały przed upływem 12 h :)  I zawsze uwadniam drożdże na pół godziny przed zadaniem do piwa.

Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, DevilNoOne napisał:

 A czy w dłuższej perspektywie (powiedzmy fermentacja burzliwa dwa-trzy tygodnie) nie będzie to stanowiło problemu? Piwo się nie utleni przez tą szparę? :D  Pytam, bo mam ciasno na regale i w sumie to wygodnie by mi było nie używać rurki tylko rozszczelnić wiadro :)

Nie utleni się bo Co2 jest cięższe od powietrze i tworzy poduszkę ochronną nad brzeczką. Nie musisz się o to obawiać. Od dawna wszelkie fermentacje prowadzę bez rurki i jak już coś się utlenia to jest to związane z przelewaniem a nie z fermentacją.

Link to comment
Share on other sites

No faktycznie na tlen poduszka z CO2 zadziała, ale na muchy niestety nie :/ Ale to i tak dobre rozwiązanie, tylko trzeba wiadro owinąć moskitierą :D Póki co, następna warka idzie bez rurki do wiadra :) A jak już mam te pokrywki z otworami, to może by je zamykać normalnie, tylko ten otwór zostawić odsłonięty i zaklejony na przykład gazą, żeby nie wchodziło nic do środka?
 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.