Tomasz Grzesik Opublikowano 28 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 cześć, Normlanie po chmieleniu (1h) ofiltrowuje brzeczkę przez pieluchę tetrową z reszty odpadów chmielowych i dopiero taką brzeczkę chłodzę w fermentatorze na zewnątrz i po ostudzeniu zadaje drożdzami. ostatnio rozmawiałem z gościem, który twierdzi, że chmiel powinienem usuwać dopiero po zakończonej fermentacji burzliwej. prosiłbym tylko o Wasze zdanie, która wersja jest poprawna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 28 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 Nigdy nie fermentuję piwa z osadem chmielowym. Przy chmieleniu strąca się masa białka, które w moim odczuciu może negatywnie wpłynąć na końcowy efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 Dobrze ty robisz. Przy chłodzeniu całą noc bez filtracji będziesz miał ostrość na języku i długą ściagającą goryczke. Wiem bo tak robiłem w tym sezonie ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 56 minut temu, Tomasz Grzesik napisał: cześć, Normlanie po chmieleniu (1h) ofiltrowuje brzeczkę przez pieluchę tetrową z reszty odpadów chmielowych i dopiero taką brzeczkę chłodzę w fermentatorze na zewnątrz i po ostudzeniu zadaje drożdzami. ostatnio rozmawiałem z gościem, który twierdzi, że chmiel powinienem usuwać dopiero po zakończonej fermentacji burzliwej. prosiłbym tylko o Wasze zdanie, która wersja jest poprawna. I prawidłowo, mysle tylko że prościej zrobił łirpula i dekantować wężykiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 2 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 Lub nylonowe/muslinowe siatki. Ostatnio braklo mi pare groszy do bezplatnej przesylki, wiec wrzucilem nylonowa w koszyk, nawet dwie - miodzio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opec Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 A próbował ktoś kiedyś filtrować chmieliny wężykiem z oplotu? Akurat mam zamiar chmielić w kociołku z kranikiem i zastanawiam się czy jest sens przykręcać oplot, czy jednak jest zbyt przepuszczalny i poprzestać na zwykłym sitku podstawionym pod kranik? A może dwa sposoby na raz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Próbowałem. Dało radę, ale filtracja była dramatem. Co chwila chmieliny wężyk zapychały. Końcówkę filtracji w ogóle sobie odpuściłem i wylałem ok. 2 litry do kanalizacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opec Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 5 minut temu, Grzegorz Żukowski napisał: Próbowałem. Dało radę, ale filtracja była dramatem. Co chwila chmieliny wężyk zapychały. Końcówkę filtracji w ogóle sobie odpuściłem i wylałem ok. 2 litry do kanalizacji A jaki to był oplot? Mój to 1/2 i 70 cm, to może jednak taki duży dałby radę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Też próbowałem ale takim 10cm szyszkę filtrować (szyszkę na zimno daje radę bez problemu), nie chodzi raczej o chmiel tylko o osady białkowe, a te w połączeniu z granulatem to pewnie będzie masakra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 (edytowane) Oplot mam jakieś 30-40cm 1/2". Do 2/3 objętości idzie filtracja bez problemu. Filtrowałem granulat. Później im mniej brzeczki, tym coraz więcej chmielin. Szyszkę możliwe dałoby radę. Uważam, że lepiej jednak zainwestować w kawałek muślinu, jakiegoś materiału, czy nawet wygotowanej starej pończochy i chmielić w tym. Wtedy wystarczy z gara przelać nad zdezynfekowanym sitkiem do fermentatora i sprawa załatwiona ? Edytowane 4 Marca 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opec Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Właśnie mam zapas nowych woreczków muślinowych kupionych specjalnie do chmielenia, ale jednak są opinie że granulat w tych woreczkach często się zbryla i piwo wychodzi niedochmielone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 37 minut temu, opec napisał: ale jednak są opinie że granulat w tych woreczkach często się zbryla i piwo wychodzi niedochmielone To jakieś brednie kompletne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się