Jump to content

filtrowanie brzeczki po chmieleniu


Recommended Posts

cześć,

 

Normlanie po chmieleniu (1h) ofiltrowuje brzeczkę przez pieluchę tetrową z reszty odpadów chmielowych i dopiero taką brzeczkę chłodzę w fermentatorze na zewnątrz i po ostudzeniu zadaje drożdzami.
 
ostatnio rozmawiałem z gościem, który twierdzi, że chmiel powinienem usuwać dopiero po zakończonej fermentacji burzliwej.
 
prosiłbym tylko o Wasze zdanie, która wersja jest poprawna. 
Link to comment
Share on other sites

56 minut temu, Tomasz Grzesik napisał:

cześć,

 

Normlanie po chmieleniu (1h) ofiltrowuje brzeczkę przez pieluchę tetrową z reszty odpadów chmielowych i dopiero taką brzeczkę chłodzę w fermentatorze na zewnątrz i po ostudzeniu zadaje drożdzami.
 
ostatnio rozmawiałem z gościem, który twierdzi, że chmiel powinienem usuwać dopiero po zakończonej fermentacji burzliwej.
 
prosiłbym tylko o Wasze zdanie, która wersja jest poprawna. 

I prawidłowo, mysle tylko że prościej zrobił łirpula i dekantować wężykiem

Link to comment
Share on other sites

A próbował ktoś kiedyś filtrować chmieliny wężykiem z oplotu? Akurat mam zamiar chmielić w kociołku z kranikiem i zastanawiam się czy jest sens przykręcać oplot, czy jednak jest zbyt przepuszczalny i poprzestać na zwykłym sitku podstawionym pod kranik? A może dwa sposoby na raz?

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Próbowałem. Dało radę, ale filtracja była dramatem. Co chwila chmieliny wężyk zapychały. Końcówkę filtracji w ogóle sobie odpuściłem i wylałem ok. 2 litry do kanalizacji

A jaki to był oplot? Mój to 1/2 i 70 cm, to może jednak taki duży dałby radę?

Link to comment
Share on other sites

Oplot mam jakieś 30-40cm 1/2". Do 2/3 objętości idzie filtracja bez problemu. Filtrowałem granulat. Później im mniej brzeczki, tym coraz więcej chmielin. Szyszkę możliwe dałoby radę.

Uważam, że lepiej jednak zainwestować w kawałek muślinu, jakiegoś materiału, czy nawet wygotowanej starej pończochy i chmielić w tym. Wtedy wystarczy z gara przelać nad zdezynfekowanym sitkiem do fermentatora i sprawa załatwiona ?

Edited by Grzegorz Żukowski
Link to comment
Share on other sites

Właśnie mam zapas nowych woreczków muślinowych kupionych specjalnie do chmielenia, ale jednak są opinie że granulat w tych woreczkach często się zbryla i piwo wychodzi niedochmielone.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.