Jump to content

India Pale Ale - prośba o weryfikację receptury/rady


NicksNac

Recommended Posts

Nie wiem czy odpowiednie podforum wybrałem także w razie czego prosiłbym o przeniesienie czy coś, za wszelkie inne błędy przepraszam.

Od początku, stwierdziłem że 4 warka to będzie IPA, tylko trochę "podkręcona" no i ubzdurałem sobie takie "wymagania" 
- Zawartość alk mało istotna, choć wolę raczej piwa mocniejsze 
- IBU w okolicach +- 70  
- Dodatki: Herbata + jakiś owoc 
- Około 10l piwa, bardziej wytrawne niż słodkie
Więc w mojej głowie urodził się taki zalążek receptury : 
Słody 
- 3 kg Pale Ale 
- 0.15 kg Płatki pszeniczne/owsiane 
Chmiele: 
- Chinook 30g (10g na 60', 10 na 20'' i kolejne 10 na 0') 
- Simcoe (10g na 60', 10 na 20'' i kolejne 10 na 0')  
Drożdże: 
- Safale US-05  
Dodatki: 
- herbata zielona Pi Lo Chun (podobno lekko słodkawa w smaku, z owocowym <truskawkowym> aromatem)
- Ananas (?) (raczej owoc aniżeli sok, ale jestem otwarty na wszystkie sugestie)
 To dopiero moja 4 warka, więc trochę wcześnie na projektowanie  własnych "receptur", więc nasuwa mi się kilka pytań: 
1) Czy ta receptura ma jakikolwiek sens? Jeżeli nie to na dalsze pytania nawet nie ma co patrzeć.
2) Czy ananas wniesie słodycz czy raczej kwaśność do piwa? 
3) Na jak długo i w którym momencie dorzucić te dodatki? Zależy mi by były one w aromacie i przede wszystkim w smaku ;) 
4) Może ktoś widzi lepszy owoc niż ananas, który będzie tutaj pasował? 

Z góry wszystkim dziękuję za wszystkie rady :)

Link to comment
Share on other sites

1)

Ocena wartości IBU nie znając ekstraktu początkowego nie ma sensu.

 

Bez chmielenia na zimno i z takim chmieleniem na aromat nie wyjdzie z tego na pewno IPA.

 

Zasyp i drożdże ok.

 

2) Bardziej kwaśność, choć raczej mniej niż przy niektórych innych popularnych owocach.

 

3) Ananasa bym dał na 3-4 tygodnie cichej, herbatę na ostatnie 24-48h cichej.

 

4) Nie znam smaku tej herbaty więc nie będę strzelał. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Odnośnie owoców, to ostatnimi czasy popularna jest pulpa mango. Ktoś ostatnio znalazł w cenie 12zł/kg na alledrogo.

 

Chmielenie jest homeopatyczne.

IPA jest kosztownym stylem, jeśli chodzi o chmielenie. Ilość chmieli na aromat pomnóż tak conajmniej razy 3-4 oraz kolejne tyle do chmielenia na zimno. 

 

Ja do swojej warki sypnąłem na smak+aromat 160g chmieli + 60g na cichej. Teraz trochę żałuję, że pożałowałem. Spokojnie mogłoby być dobre 100g więcej

 

Nie mam dużego doświadczenia w Ameryce. Jednak odnoszę wrażenie, że sama mieszanka chinook + simcoe może trącić samą żywicą i lasem iglastym

Edited by Grzegorz Żukowski
Link to comment
Share on other sites

To na 10l można przyjąć połowę podawanych tutaj wartości. Można spokojnie te 100g chmielu liczyć. 

I jak już wcześniej pisałem. Te chmiele dają żywiczne posmaki.

Jakieś chmiele typu citra, cascade, amarillo, equanot lub inne podobne by się przydały

Link to comment
Share on other sites

Zaczynając przygodę ja bym zaczął od jak najprostszej ipy bez żadnych dodatków. Dodatki zakryją ci częściowo chmiele i co najwyżej zakryją wady. Samo piwo nie stanie się bardziej ciekawe, tylko będzie ciężej stwierdzić co dał konkretny surowiec. Przed bawieniem się w dodatki polecam najpierw uwarzyć piwo które będzie w pełni z twoimi założeniami i dopiero bawić się w dodatki. Na początku układania receptur ciężko zrobić zbalansowane proste piwo nie mówiąc o piwie z dodatkami.

Dodatki są fajne, ale wtedy kiedy jesteś w stanie uwarzyć fajną bazę. Chyba że piwo ci nie wyszło i chcesz to zakryć, to co innego.

 

Link to comment
Share on other sites

Przykrywanie wad przez chmiel to mit. Wystarczy spróbować piw w eliminacjach jakiejkolwiek odmiany IPA na jakimś konkursie ;) Podobnie jeśli chodzi o dodatki.

Edited by Oskaliber
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
2 godziny temu, Oskaliber napisał:

Chcesz kontrować chmiel w IPA? W tym stylu trzeba raczej pozbyć się wszystkiego, co może wchodzić mu w drogę.

 

Ale przy mega srogim chmieleniu na goryczke chyba odrobina nie jest zla?

Link to comment
Share on other sites

Kwestia gustu. Ja preferuję do bólu jasne, wytrawne IPA na samym słodzie bazowym. Ale zgadza się, lekko słodowe IPA też mieszczą się w stylu, tylko trzeba bardzo uważać, żeby nie przegiąć. 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 2.04.2019 o 21:08, berlin9898 napisał:

Moze troche karamelu (5%) do zasypu, zeby skontrowal Chinook i Simcoe

Zamiast karmelu syp biscuit, nie jest karmelowy a zaokrągla smak.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.