Marcin Smoktunowicz Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Witam, jest to moja druga warka z zacieraniem i zarówno przy pierwszej i drugiej(koelsh z s-05 i hefeweizen z safbrew s33) problem się powtórzył. Z obydwu warek wyszło mi około 3-4,5 litra gęstwy co przy 22 litrach piwa jest dosyć sporą ilością. Rozmawiałem z bardziej doświadczonym kolegą piwowarem i mówił, że u niego gęstwa to około 1-2 litry i nie umie mi doradzić co jest przyczyną. Obydwa piwa na około 12blg temperatura fermentacji burzliwej około 14-15 stopni(piwnica w bloku). Wcześniej robiłem 3 warki z brewkitów i nie było tego problemu gęstwa około 2 litry. Co może być przyczyną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Jak filtrujesz po gotowaniu? I w którym momencie to mierzysz? Może to nie gęstwa tylko chmieliny i osadu po gotowaniu zmieszane z gęstwą. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Tyle gęstwy jest na prawdę dużo. Albo słaba filtracja albo dostarczasz dużo cynku z wody, czy garnków Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Smoktunowicz Opublikowano 16 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 (edytowane) filtruję weżem z oplotu, natomiast chmieliny oddzielam gęstym sitkiem, przelewam przez nie całą brzeczkę, natomiast wody używałem do tej pory odstanej kranówki, czy to w tym może być problem? podkreślam, że brewkity wychodziły okej Edytowane 16 Marca 2019 przez Marcin Smoktunowicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 A ile osadu masz po pierwszych dwoch, trzech dniach fermentacji ? Moze to nie drożdze, a osad białkowy i chmieliny ? Uzywasz whirfloca ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Dokładnie tak samo filtruję. Spróbuj może jedną warkę zrobić na wodzie butelkowanej. Może woda zawiera duże ilości cynku. Nie używasz czasem gara ocynkowanego? Poza nadmiarem cynku nie mam innego wytłumaczenia. Może Daniel miałby jeszcze inne wytłumaczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Smoktunowicz Opublikowano 16 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 po 2-3 dniach osadu jest niewiele, nie dodawałem niczego do klarowania brzeczki, nie było tego w recepturach, a nie chciałem kombinować sam żeby czegoś nie zepsuć, może w tym tkwi problem, zastosuje się do porad mam nadzieję, że znajdę rozwiązanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 17 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 Masz przeźroczysty fermentor? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lixe Opublikowano 17 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 (edytowane) Czy odfiltrowałeś dobrze chmieliny? Ja przy pierwszej warce o tym całkowicie zapomniałem sic!. Powstało dużo klusek EDIT: Przeoczyłem, że napisałeś: W dniu 16.03.2019 o 19:28, Marcin Smoktunowicz napisał: natomiast chmieliny oddzielam gęstym sitkiem Więc to raczej nie to. Edytowane 17 Marca 2019 przez lixe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 18 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 Daj wyraźne zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się