x1d Opublikowano 7 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 17 minut temu, anteks napisał: Tylko zwróć uwage że darmowa przesyłka finalnie wychodzi drożej niż towar+przesyłka No niekoniecznie. Np refraktometr najtańszy jest z darmową, z tego co widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 5 godzin temu, x1d napisał: No niekoniecznie. Np refraktometr najtańszy jest z darmową, z tego co widzę. Nie twierdze że tak jest we wszystkich przypadkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 14 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 Czy ktoś kupował może kegi 19to litrowe na Ali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 14 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 Godzinę temu, kal800 napisał: Czy ktoś kupował może kegi 19to litrowe na Ali? to chyba się nie opłaca ponieważ wysyłka jest bardzo droga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 14 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 2 godziny temu, witur napisał: to chyba się nie opłaca ponieważ wysyłka jest bardzo droga Powiem nawet że bez tych kosztów wysyłki, te kegi i tak są drogie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 14 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 https://m.pl.aliexpress.com/item/4000132880691.html wychodzi 590 zł za dwa kegi z wysyłką, a u nas w jedynym miejscu gdzie je znalazłem za niecałe 800 zł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 14 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 (edytowane) Godzinę temu, kal800 napisał: https://m.pl.aliexpress.com/item/4000132880691.html wychodzi 590 zł za dwa kegi z wysyłką, a u nas w jedynym miejscu gdzie je znalazłem za niecałe 800 zł... Nie wiem gdzie tam widzisz taką cenę, dwie sztuki z wysyłką kosztują 193$ czyli ok. 720zł, do tego dolicz jeszcze VAT (zawsze może być do zapłaty) i już masz ponad 1000zł. Edytowane 14 Maja 2021 przez skazi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 29 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 Ja hop spidera używam do filtracji. Chmielę normalnie w garnku. Potem przelewam przy pomocy lejka i hop spidera do fermentora wrzący nastaw. Chińczycy tak pięknie spakowali plastikowy grawitacyjny nalewak, że grot zrobił dziurę w folii i wyleciał w transporcie. Ja kupiłem taki refraktometr jak na fotce. Nie musiałem nawet kalibrować. Trzeba uważać bo kolega kiedyś kupił alkoholomerz zamiast refraktometru. Te termometry są bardzo wrażliwe na łączeniu. Czasami wyświetlacz świruje. Mam biały. Teraz mam pytanie. Czy da się to użyć do filtracji zamiast kadzi filtracyjnej i podbiciem? Jak to teraz podłączyć pod kranik od BA? Średnica gwintu ok 20mm. Gwint kranika od BA ma ok 25mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 29 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 Ja hop spidera używam do filtracji. Chmielę normalnie w garnku. Potem przelewam przy pomocy lejka i hop spidera do fermentora wrzący nastaw. Chińczycy tak pięknie spakowali plastikowy grawitacyjny nalewak, że grot zrobił dziurę w folii i wyleciał w transporcie. Ja kupiłem taki refraktometr jak na fotce. Nie musiałem nawet kalibrować. Trzeba uważać bo kolega kiedyś kupił alkoholomerz zamiast refraktometru. Te termometry są bardzo wrażliwe na łączeniu. Czasami wyświetlacz świruje. Mam biały. Teraz mam pytanie. Czy da się to użyć do filtracji zamiast kadzi filtracyjnej i podbiciem? Jak to teraz podłączyć pod kranik od BA? Średnica gwintu ok 20mm. Gwint kranika od BA ma ok 25mm.I nie masz problemu z chmielinami w piwie po filtracji w ten sposób? Ostatnio miałem Black IPA z gushingiem i tak myślę, jak tu lepiej odfiltrować chmieliny, szczególnie po chmieleniu na zimno.Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek42 Opublikowano 29 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 Taką bazuke miałem w moim kociołku i po pierwszej warce ją wywaliłem. Non stop się zapychała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 43 minuty temu, jarek42 napisał: Taką bazuke miałem w moim kociołku i po pierwszej warce ją wywaliłem. Non stop się zapychała. z takimi dziurami się zatkało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek42 Opublikowano 29 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 30 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 22 godziny temu, Muchor napisał: I nie masz problemu z chmielinami w piwie po filtracji w ten sposób? Ostatnio miałem Black IPA z gushingiem i tak myślę, jak tu lepiej odfiltrować chmieliny, szczególnie po chmieleniu na zimno. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Nie bo chmieliny zatrzymują się w hop spiderze. Kiedyś zapomniałem usunąć chmieliny to nie udało mi się zlać piwa kranikiem bo mi się zapchał. Trzeba było wężykiem od góry rozlewać. Hop spider bardzo dobrze wyłapuje chmieliny. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 30 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 (edytowane) 2 godziny temu, Rageofhonor napisał: Nie bo chmieliny zatrzymują się w hop spiderze. Kiedyś zapomniałem usunąć chmieliny to nie udało mi się zlać piwa kranikiem bo mi się zapchał. Trzeba było wężykiem od góry rozlewać. Hop spider bardzo dobrze wyłapuje chmieliny. Jak ustawisz hop spider pod kątem i piwo będziesz lał po ściance to się nie zapcha Edytowane 30 Maja 2021 przez witur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 2 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2021 (edytowane) A co byście powiedzieli o takim filtrze na chmieliny? Można by go użyć przed finalnym rozlewem - kiedy przelewam do fermentora roztwór glukozy i zalewam zlanym piwem (znad cichej albo po prostu po zakończeniu fermentacji), to wtedy można by piwo przepuścić przez coś takiego: https://www.aliexpress.com/item/4001249038603.html Nie wiem, czy te 40 mikronów to nie będzie bardzo mało, czy to się po prostu nie zapcha. Z drugiej strony, niecałe $10 z transportem to nie jest majątek. Ale zawsze można się zacnego grona zapytać o opinie. Edytowane 2 Czerwca 2021 przez Muchor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regis Opublikowano 8 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2021 Mam pytanie o sprzęt z Ali. Jak tego typu rozwiązanie sprawdza się przy filtracji zacieru? Chodzi mi o podłączenie do kranu i filtrację bezpośrednio z garnka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 8 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2021 A nie jest to przypadkiem bazooka do filtracji brzeczki po warzeniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regis Opublikowano 8 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2021 10 godzin temu, Willow napisał: A nie jest to przypadkiem bazooka do filtracji brzeczki po warzeniu? Jest. Ja mam jednak taką koncepcję, żeby użyć tego do filtracji zacieru i zastanawiam się czy ktoś już tego próbował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2021 Mała powierzchnia Ci wyjdzie. Zrobienie filtratora z rurek PVC jest banalne, a da Ci dużo większą powierzchnię filtrowania . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magic999 Opublikowano 11 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 Witam, korzysta ktoś z takiego cuda do napełniania piwa z C02 w butelki? https://a.aliexpress.com/_uufnZz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawmir Opublikowano 11 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 Korzysta z powodzeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 11 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 Trzeba się tego nauczyć, przydałyby się 4 ręce lub uchwyt, pierwszy raz używałem w wannie co polecam , ale daje radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magic999 Opublikowano 11 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 5 godzin temu, x1d napisał: Trzeba się tego nauczyć, przydałyby się 4 ręce lub uchwyt, pierwszy raz używałem w wannie co polecam , ale daje radę. W wannie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 11 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 Trochę nachlapałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawmir Opublikowano 12 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2021 Ja od razu zainwestowałem w przyrząd bo samymi rękami to prawdziwa udręka a tak wkładamy butelke i mamy kilkadziesiąt sekund spokoju. Następnym krokiem bedie dołożenie zaworu i czujnika aby zautomatyzować proces nalewania. Mimo że wszystkie części mam to czasu jakoś brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi