Jump to content

Sprzęt piwowarski z aliexpress - przegląd


PawelW

Recommended Posts

17 minut temu, anteks napisał:

Tylko zwróć uwage że darmowa przesyłka finalnie wychodzi drożej niż towar+przesyłka 

No niekoniecznie. Np refraktometr najtańszy jest z darmową, z tego co widzę.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, kal800 napisał:

Czy ktoś kupował może kegi 19to litrowe na Ali? 

to chyba się nie opłaca ponieważ wysyłka jest bardzo droga ;) 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, kal800 napisał:

https://m.pl.aliexpress.com/item/4000132880691.html

 

wychodzi 590 zł za dwa kegi z wysyłką, a u nas w jedynym miejscu gdzie je znalazłem za niecałe 800 zł...

Nie wiem gdzie tam widzisz taką cenę, dwie sztuki z wysyłką kosztują 193$ czyli ok. 720zł, do tego dolicz jeszcze VAT (zawsze może być do zapłaty) i już masz ponad 1000zł.

kegi.jpg

Edited by skazi
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ja hop spidera używam do filtracji. Chmielę normalnie w garnku. Potem przelewam przy pomocy lejka i hop spidera do fermentora wrzący nastaw. 

Chińczycy tak pięknie spakowali plastikowy grawitacyjny nalewak, że grot zrobił dziurę w folii i wyleciał w transporcie.

Ja kupiłem taki refraktometr jak na fotce. Nie musiałem nawet kalibrować. Trzeba uważać bo kolega kiedyś kupił alkoholomerz zamiast refraktometru.

Te termometry są bardzo wrażliwe na łączeniu. Czasami wyświetlacz świruje. Mam biały.

 

Teraz mam pytanie. Czy da się to użyć do filtracji zamiast kadzi filtracyjnej i podbiciem? Jak to teraz podłączyć pod kranik od BA?

Średnica gwintu ok 20mm. Gwint kranika od BA ma ok 25mm.

IMG_20210522_091254.jpg

IMG_20210427_163542.jpg

IMG_20210522_091429.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ja hop spidera używam do filtracji. Chmielę normalnie w garnku. Potem przelewam przy pomocy lejka i hop spidera do fermentora wrzący nastaw. 
Chińczycy tak pięknie spakowali plastikowy grawitacyjny nalewak, że grot zrobił dziurę w folii i wyleciał w transporcie.
Ja kupiłem taki refraktometr jak na fotce. Nie musiałem nawet kalibrować. Trzeba uważać bo kolega kiedyś kupił alkoholomerz zamiast refraktometru.
Te termometry są bardzo wrażliwe na łączeniu. Czasami wyświetlacz świruje. Mam biały.
 
Teraz mam pytanie. Czy da się to użyć do filtracji zamiast kadzi filtracyjnej i podbiciem? Jak to teraz podłączyć pod kranik od BA?
Średnica gwintu ok 20mm. Gwint kranika od BA ma ok 25mm.
IMG_20210522_091254.thumb.jpg.b1a48cb8c0b2b3e5d14174d5917ad26a.jpg
IMG_20210427_163542.thumb.jpg.7178b04e758493259ab5998f059ff60b.jpg
IMG_20210522_091429.thumb.jpg.c99d0c8ae2078d22d9fece13aa0379e1.jpg
I nie masz problemu z chmielinami w piwie po filtracji w ten sposób? Ostatnio miałem Black IPA z gushingiem i tak myślę, jak tu lepiej odfiltrować chmieliny, szczególnie po chmieleniu na zimno.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

22 godziny temu, Muchor napisał:

I nie masz problemu z chmielinami w piwie po filtracji w ten sposób? Ostatnio miałem Black IPA z gushingiem i tak myślę, jak tu lepiej odfiltrować chmieliny, szczególnie po chmieleniu na zimno.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
 

Nie bo chmieliny zatrzymują się w hop spiderze. Kiedyś zapomniałem usunąć chmieliny to nie udało mi się zlać piwa kranikiem bo mi się zapchał. Trzeba było wężykiem od góry rozlewać.

Hop spider bardzo dobrze wyłapuje chmieliny. 

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Rageofhonor napisał:

Nie bo chmieliny zatrzymują się w hop spiderze. Kiedyś zapomniałem usunąć chmieliny to nie udało mi się zlać piwa kranikiem bo mi się zapchał. Trzeba było wężykiem od góry rozlewać.

Hop spider bardzo dobrze wyłapuje chmieliny. 

 Jak ustawisz hop spider pod kątem  i piwo będziesz lał po ściance  to się nie zapcha 

Edited by witur
Link to comment
Share on other sites

A co byście powiedzieli o takim filtrze na chmieliny? Można by go użyć przed finalnym rozlewem - kiedy przelewam do fermentora roztwór glukozy i zalewam zlanym piwem (znad cichej albo po prostu po zakończeniu fermentacji), to wtedy można by piwo przepuścić przez coś takiego:

https://www.aliexpress.com/item/4001249038603.html

 

Nie wiem, czy te 40 mikronów to nie będzie bardzo mało, czy to się po prostu nie zapcha. Z drugiej strony, niecałe $10 z transportem to nie jest majątek. Ale zawsze można się zacnego grona zapytać o opinie.

Edited by Muchor
Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, Willow napisał:

A nie jest to przypadkiem bazooka do filtracji brzeczki po warzeniu?

Jest. Ja mam jednak taką koncepcję, żeby użyć tego do filtracji zacieru i zastanawiam się czy ktoś już tego próbował?

Link to comment
Share on other sites

Ja od razu zainwestowałem w przyrząd bo samymi rękami to prawdziwa udręka a tak wkładamy butelke i mamy kilkadziesiąt sekund spokoju. Następnym krokiem bedie dołożenie zaworu i czujnika aby zautomatyzować proces nalewania. Mimo że wszystkie części mam to czasu jakoś brak.

1710239513_nalewakv5.jpg.6519dc48e0278e67744d0ed47067c9e9.jpg415623442_nalewakv4.jpg.9b93c11dfd7ac905c0f20b8ea128584e.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.