nogmot Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Cześć! W sobotę (6.04) uwarzyłem czeskiego "pilsa". Wyszło 14 BLG, więc nie w stylu, ale wydajność wyszła wyższa od planowanej. Uwodniłem 2 paczki Saflager W 34/70 w lekko schłodzonej wodzie - jakieś 19-20 C. Fermentor z brzeczką dałem do lodówki. Szklankę z drożdżami też. Jak brzeczka zeszła do jakichś 19C (nie chciałem dłużej czekać, bo i tak już upłynęło z 2 godz. od gotowania), dodałem drożdże, które mogły spaść do jakichś 14-15C. I.... do dziś ( już jakieś 40 godz.) nadal nie ma oznak fermentacji. Jakiś jasny osad na dnie fermentora. Po powierzchni pływa jedna większa ( wielkości małego talerzyka ) zbitka - chyba drożdży - i jakieś pojedyncze, małe grupki jakiś grudek. Co myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 46 minut temu, nogmot napisał: Po powierzchni pływa jedna większa ( wielkości małego talerzyka ) zbitka - chyba drożdży - i jakieś pojedyncze, małe grupki jakiś grudek. Jak dla mnie to są objawy fermentacji nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 (edytowane) Pils w 19° ? Zostaw to teraz w spokoju. Dolniaka jeszcze nie robilem, ale z tego co sie naczytalem, drozdze lagerowe zachowuja sie inaczej niz gorniaki, az takich fajerwerkow jak przy ejlu raczej bym sie nie spodziewal. Ale co i jak konkretnie, to juz fachowcy Ci musza poradzic. Edit: Juz kolega Kantor powyzej sie wypowiedzial :-) Edytowane 8 Kwietnia 2019 przez sredstvom nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 (edytowane) 7 minut temu, kantor napisał: Jak dla mnie to są objawy fermentacji Dzięki. 6 minut temu, sredstvom napisał: Pils w 19° ? Zostaw to teraz w spokoju. Dolniaka jeszcze nie robilem, ale z tego co sie naczytalem, drozdze lagerowe zachowuja sie inaczej niz gorniaki, az takich fajerwerkow jak przy ejlu raczej bym sie nie spodziewal. Ale co i jak konkretnie, to juz fachowcy Ci musza poradzic. Edit: Juz kolega Kantor powyzej sie wypowiedzial :-) Dzięki. Zadałem w 19C, ale docelowo zeszło do 9C. Edytowane 8 Kwietnia 2019 przez nogmot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msto Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Godzinę temu, nogmot napisał: Zadałem w 19C, ale docelowo zeszło do 9C. W temperaturze fermentacji kluczowy jest właśnie początek fermentacji od momentu zadania drożdży. Staraj się dodawać drożdże w dolnych granicach temperatur optymalnych dla pracy danego szczepu. Poczytaj też tutaj: https://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Temperatura_zadania_dro.C5.BCd.C5.BCy_i_fermentacji nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 (edytowane) 54 minuty temu, msto napisał: W temperaturze fermentacji kluczowy jest właśnie początek fermentacji od momentu zadania drożdży. Staraj się dodawać drożdże w dolnych granicach temperatur optymalnych dla pracy danego szczepu. Poczytaj też tutaj: https://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Temperatura_zadania_dro.C5.BCd.C5.BCy_i_fermentacji Tak, ale... ale nie chciałem ryzykować zakażenia przez czekanie aż mi lodówka zbije do tych 12C - lepszy owocowy pils niż żaden Przez godzinę z 21 zbiła na 19.5. Chłodnica od 25 stopni już bardzo powoli chłodzi do niższej. Dopiero potem zajarzyłem, że można było wstawić do wanny, ale to już było po ptokach. Edytowane 8 Kwietnia 2019 przez nogmot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brEmil Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Kilka tygodni temu ważyłem Portera Bałtyckiego na dorżdzach W 34/70. Start fermentacji był wolny i przez 2 dni nie miałem żadnych oznak. Gęstwę zadawałem w temperaturze około 14-15 C, fermentacja w tempreaturze 9 - 10 C. Ostatecznie piwo odfermentowało z 18,1BLG do 6BLG. nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baltazar Gąbka Pierwszy Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Polecam wysłuchać wykładu Czesława Dziełaka na WFP dotyczącego fermentacji (do znalezienia naYT) tam jest wszystko wyjaśnione. nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 (edytowane) Ile czasu minęło między uwodnieniem, a zadaniem drożdży ? Na przyszłość - lepiej je uwadniać w temp 30C, po 10 minutach dolac wody w temp 10 - 15C, wlozyc na 20 minut do lodówki. Brzeczke zaczac schladzac wczesniej, zeby w monencie zadania miala maks 12C Edytowane 8 Kwietnia 2019 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 (edytowane) 33 minuty temu, brEmil napisał: Kilka tygodni temu ważyłem Portera Bałtyckiego na dorżdzach W 34/70. Start fermentacji był wolny i przez 2 dni nie miałem żadnych oznak. Gęstwę zadawałem w temperaturze około 14-15 C, fermentacja w tempreaturze 9 - 10 C. Ostatecznie piwo odfermentowało z 18,1BLG do 6BLG. Dzięki za info. Czyli jest nadzieja! 17 minut temu, Baltazar ąbka napisał: Polecam wysłuchać wykładu Czesława Dziełaka na WFP dotyczącego fermentacji (do znalezienia naYT) tam jest wszystko wyjaśnione. Poszukam. Czym dalej w brzeczkę, tym więcej zależy od drożdży niż na początku myślałem! Edytowane 8 Kwietnia 2019 przez nogmot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 6 minut temu, fotohobby napisał: Ile czasu minęło między uwodnieniem, a zadaniem drożdży ? Na przyszłość - lepiej je uwadniać w temp 30C, po 10 minutach dolac wody w temp 10 - 15C, wlozyc na 20 minut do lodówki. Brzeczke zaczac schladzac wczesniej, zeby w monencie zadania miala maks 12C Uwodnienie w jakichś 20*. Zadane po jakichś 1,5 - 2 godz. Przed zadaniem schowałem do lodówki na ok. godz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Ja ustawiam sobie lodowke wczesniej na najzimniejszy stopien (u mnie 0 stopni), schladzasz chlodnica do tych powiedzmy 20 stopni i dochladzasz w mocno schlodzonej lodowce. Idzie to w miare szybko. Jeszcze lepsza jest metoda ktora opisywal Daniel czyli duza miska, zmrozone wczesniej Pety, pompka i podlaczasz do chlodnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 30 minut temu, Hanys93 napisał: Ja ustawiam sobie lodowke wczesniej na najzimniejszy stopien (u mnie 0 stopni), schladzasz chlodnica do tych powiedzmy 20 stopni i dochladzasz w mocno schlodzonej lodowce. Idzie to w miare szybko. Jeszcze lepsza jest metoda ktora opisywal Daniel czyli duza miska, zmrozone wczesniej Pety, pompka i podlaczasz do chlodnicy. Miałem ustawioną na 2.5* - lagerowałem bałtyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 4 godziny temu, nogmot napisał: Uwodnienie w jakichś 20*. Zadane po jakichś 1,5 - 2 godz. Przed zadaniem schowałem do lodówki na ok. godz. No coż, spora ilosc drozdży padła z głodu - instrukcja na drozdzach wyraźnie mówi o 30minutach Bedziesz miał underpitching Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Wolno ruszyły. Zaczęły produkcję CO2. Da się jakoś rozpoznać, że doszło do zakażenia? Wiem, że najlepiej poczekać cierpliwie, ale wicie, rozumicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Oczywiscie, ze da się rozpoznac. Odczekaj aż się skończy fermentacja i wtedy, przy rozlewaniu zobaczysz ewentualne oznaki infekcji. A jeśli nie wtedy, to po kilku tygodniach, otwierając butelki. nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 1 minutę temu, Kaniutek napisał: Oczywiscie, ze da się rozpoznac. Odczekaj aż się skończy fermentacja i wtedy, przy rozlewaniu zobaczysz ewentualne oznaki infekcji. A jeśli nie wtedy, to po kilku tygodniach, otwierając butelki. Tak to i jak wiem, że się da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Niekoniecznie musi dojśc do takiej infekcji, która calkowicie zapsuje piwo. Moze byc nie do konca klarowne, mieć niepożądane aromaty (m.in.od underpitchingu) ale być wciąż zdatne do picia. nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się