zegancio Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 22 godziny temu, Fradio napisał: Na myśli mam podgrzanie całego zacieru do 76-78C i staranie się żeby ta temperatura nie spadła za mocno po przełożeniu do filtracji. Można otoczyć fermentor z zacierem jakimś kocem, czy postawić w ciepłym miejscu żeby ta temperatura tak szybko nie spadała i wysładzać wodą podgrzaną do podobnej temperatury. Oby nie przekraczać 80C. A można poprostu zrobić to tak nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 7 minut temu, zegancio napisał: A można poprostu zrobić to tak Czym tak owinąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) 5 godzin temu, zegancio napisał: A można poprostu zrobić to tak Jasne. Sam opatulam kocem, albo grubą wełnianą narzutą, ponieważ taka izolacja na stałe niekoniecznie zdała by u mnie egzamin. Fermentory trzymam w domku na narzędzia w ogrodzie, a taka izolacja nie pomaga w utrzymanie w czystości. Choć sam pomysł mi się podoba. Z tym że to tylko ułatwi ci utrzymanie temperatury. Jeśli będziesz wysładzał chłodną wodą, to równie dobrze można nie izolować. Chyba że do czegoś innego pijesz? Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez Fradio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 7 godzin temu, Fradio napisał: Jeśli będziesz wysładzał chłodną wodą, to równie dobrze można nie izolować. Ty tak na serio czy jesteś już po paru? majlosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 6 godzin temu, zegancio napisał: Ty tak na serio czy jesteś już po paru? No co w sumie ma racje. Jakbym wysladzal chlodna woda tez bym nie izolowal bo po co?:D A tak na serio nie polecalbym wysladzania chlodna woda 19 godzin temu, nogmot napisał: Czym tak owinąć? Nie wiem z czego to na zdjeciu jest zrobione ale ja np. kupilem mate izolujaca na szybe do auta. Bardzo fajnie utrzymuje mi temperature. Jedyny problem to ze musisz to fajnie powycinac i zrobic zapiecie by moc to zakladac i zdejmowac. Na szczescie mam uzdolniana Zone nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 A ja czasem wysładzam zimną i jakoś nie widzę różnicy, może przy trudnych zasypach byłyby trudności,ale takie standardowe lekkie warki nie ma żadnego problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 8 godzin temu, zegancio napisał: Ty tak na serio czy jesteś już po paru? Nie mam w zwyczaju ani pisania, ani warzenia pod wpływem... ale może mam odmienne standardy od twoich. Po prostu nie rozumiem czemu piszesz że 21 godzin temu, zegancio napisał: A można poprostu zrobić to tak cytując moją wypowiedź. Że jak zaizolujesz to nie ma sensu robić mashout? Czy odnośnie cieplejszego miejsca? A może jeszcze czegoś innego? 22 minuty temu, dziedzicpruski napisał: A ja czasem wysładzam zimną i jakoś nie widzę różnicy, może przy trudnych zasypach byłyby trudności,ale takie standardowe lekkie warki nie ma żadnego problemu Przy standardowych warkach też nie widzę specjalnej różnicy. Ale większe, trudniejsze zasypy staram się pilnować i z reguły udaje się uniknąć problemów, bądź je szybko rozwiązać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 49 minut temu, Fradio napisał: Ale większe, trudniejsze zasypy staram się pilnować i z reguły udaje się uniknąć problemów ja nic innego nie robię, powyżej 10-11, mózgojeby to nie dla mnie nawet jakby były super sztosowate ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Chłopaki chciałem jedynie posłużyć radą a w żadnym wypadku by komuś dogryźć. Fermentor jest owinięty matą turystyczną którą zabezpieczyłem taśmą alu. Uważam że owijanie kocem, polarem i innymi tego typu rzeczami jest mniej efektywne i sam szybko z tego zrezygnowałem bo koszt zabezpieczenia wiaderka to ok 20zł+swoja robocizna. Oczywiście mowa tu o wysładzaniu w temp wyższych bo o takich pisał mój przedmówca. Jeśli ktoś stosuje inną metodę z powodzeniem to oczywiście owijanie lub zabezpieczanie wiadra nie ma sensu ale nie o tym była wcześniej mowa. Co do utrzymania czystości to raczej zakażenia wcześniej twoje piwo dostanie od trzymania fermentorów w szopce niż od owinięcia fermentora matą aluminiową. nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Jaka będzie lepsza temperatura otoczenia dla Witka na FM 20 Białe Walonki - +16°C czy +19°C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 W dniu 15.04.2019 o 17:26, zegancio napisał: A można poprostu zrobić to tak Wczoraj zaizolowałem: hermod 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 2 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 (edytowane) W dniu 14.04.2019 o 09:16, PawelW napisał: Czym filtrowałeś? Poczytaj trochę tutaj: Od dwóch pszenicznych i niesłodowanych warek daję łuskę i rewelacja! Dzięki! Edytowane 2 Czerwca 2019 przez nogmot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się