Cheatek Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 (edytowane) Dzień dobry, szukam sprawdzonego sposobu na dodanie herbaty earl grey do IPA. Parametry piwa: 18.5BLG 21L Odfermentowało do 4BLG. Piwo będzie chmielone na zimno 30g CryoHops Amarillo. Z herbaty chciałbym uzyskać delikatny aromat earl grey, przede wszystkim chcę uniknąć tanin i garbników. Myślałem nad wrzuceniem ok. 30-40g herbaty do wody o temp. 80-90 stopni, następnie przefiltrowanie i wrzucenie tego razem z chmielem na zimno. Jeśli ktoś ma sprawdzony sposób na dodanie herbaty bardzo proszę, żeby się podzielił. Edytowane 24 Kwietnia 2019 przez Cheatek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Dodaj olejek bergamotowy , przecież to aromatyzowana herbata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisQ Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Może to co napiszę pomoże, a może nie... Generalnie nie wrzucaj samej herbaty na cichą Swego czasu zainspirowany przepisem z gotowego zestawu surowców zrobiłem sobie taką herbacianą IPĘ. Wyszedł z tego taki earl grey, że aż gryzł w język... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 (edytowane) W przypadku wrzucenia na zimno kluczowy jest też czas, herbaty nigdy do piwa nie dodawałem ale robiłem cold brew z herbatą i po tych 12-18h taniczność wg mnie dość niska była i pewnie w przypadku dodatku na zimno do piwa o podobnych czasach trzeba myśleć. PS Dzisiaj będę na krakowskiej Lidze gdzie będzie Earl Grey APA, to zobaczę co tam piwowarzy wymyślili PS2 Tak w ogóle dodatek herbaty będzie się chyba zawsze wiązał z taninami (jak z dodatkiem drewna), jak chcesz ich całkowicie uniknąć to chyba lepiej pomyśleć o samej bergamotce. Edytowane 24 Kwietnia 2019 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cheatek Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 2 godziny temu, dziedzicpruski napisał: Dodaj olejek bergamotowy , przecież to aromatyzowana herbata. To może być dobre wyjście. Ktoś próbował i podzieli się efektami? Jak to dawkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 (edytowane) 2 godziny temu, MisQ napisał: Może to co napiszę pomoże, a może nie... Generalnie nie wrzucaj samej herbaty na cichą Swego czasu zainspirowany przepisem z gotowego zestawu surowców zrobiłem sobie taką herbacianą IPĘ. Wyszedł z tego taki earl grey, że aż gryzł w język... dodawałem herbatę na cichą i stosunek aromatów chmielowych do dodatków herbaty wyszedł straszliwie zadowalający. być może trzymałeś ją za długo, albo sypnąłeś jej za dużo. Edytowane 24 Kwietnia 2019 przez LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO MisQ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Ja byłem z dodawania herbaty na cichą bardzo zadowolony, tylko że to był Lapsang a nie Earl Grey, więc zupełnie inna herbata. No ale kwestie garbnikowe powinny być akurat porównywalne. Dawałem ją na 36h przed rozlewiem i myślę, że czas może być tutaj kluczowy. Jak się wrzuci na kilka dni czy tydzień to pewnie wypłucze się ich znacznie więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 (edytowane) Ja przerabiałem temat w PA 12,6 blg z herbatą turecką. 110 g herbaty ekstrahowane w 2 L wody na zimno przez 24h. Warka 15Litrów. Efekt był fajny. Dodane przy rozlewie. Edytowane 24 Kwietnia 2019 przez Fantastyczny Pan Lis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Ja planuję zrobić cold brew na 24h razem z cukrem na refermentację i dodać to przy dekantacji do fermentora z którego będę butelkował piwo. Zrobiłem tak z Yerba Mate IPA i efekt był naprawdę świetny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cheatek Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zdecydowałem się użyć olejku z bergamotki. Z tym, że mam problem jak go dodać do piwa - olejek jak to olejek nie rozpuści się. Jedyne co mi przychodzi do głowy to wziąć ok. 10-15g chmielu(mam na stanie centennial i mosaic) i skropić go 2ml takiego olejku i wrzucić normalnie do chmielenia na zimno. Co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Futer Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Ja w sobotę rozlewalem Pale Ale z Earl Grey. 125 gram w siateczce muślinowej na 10 godzin przed rozlewem. Pierwszy test dopiero będzie, ale przy rozlewie już mi smakowała ??. Zobaczymy jak będzie po refermentacji i ułożeniu się piwka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisQ Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 W dniu 24.04.2019 o 14:21, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: dodawałem herbatę na cichą i stosunek aromatów chmielowych do dodatków herbaty wyszedł straszliwie zadowalający. być może trzymałeś ją za długo, albo sypnąłeś jej za dużo. Bardzo możliwe, to były moje początki - ale jakoś tak zniechęciłem się do herbaty jako dodatku w piwie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się