Cheatek Posted April 24, 2019 Share Posted April 24, 2019 (edited) Dzień dobry, szukam sprawdzonego sposobu na dodanie herbaty earl grey do IPA. Parametry piwa: 18.5BLG 21L Odfermentowało do 4BLG. Piwo będzie chmielone na zimno 30g CryoHops Amarillo. Z herbaty chciałbym uzyskać delikatny aromat earl grey, przede wszystkim chcę uniknąć tanin i garbników. Myślałem nad wrzuceniem ok. 30-40g herbaty do wody o temp. 80-90 stopni, następnie przefiltrowanie i wrzucenie tego razem z chmielem na zimno. Jeśli ktoś ma sprawdzony sposób na dodanie herbaty bardzo proszę, żeby się podzielił. Edited April 24, 2019 by Cheatek Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted April 24, 2019 Share Posted April 24, 2019 Dodaj olejek bergamotowy , przecież to aromatyzowana herbata. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MisQ Posted April 24, 2019 Share Posted April 24, 2019 Może to co napiszę pomoże, a może nie... Generalnie nie wrzucaj samej herbaty na cichą Swego czasu zainspirowany przepisem z gotowego zestawu surowców zrobiłem sobie taką herbacianą IPĘ. Wyszedł z tego taki earl grey, że aż gryzł w język... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted April 24, 2019 Share Posted April 24, 2019 (edited) W przypadku wrzucenia na zimno kluczowy jest też czas, herbaty nigdy do piwa nie dodawałem ale robiłem cold brew z herbatą i po tych 12-18h taniczność wg mnie dość niska była i pewnie w przypadku dodatku na zimno do piwa o podobnych czasach trzeba myśleć. PS Dzisiaj będę na krakowskiej Lidze gdzie będzie Earl Grey APA, to zobaczę co tam piwowarzy wymyślili PS2 Tak w ogóle dodatek herbaty będzie się chyba zawsze wiązał z taninami (jak z dodatkiem drewna), jak chcesz ich całkowicie uniknąć to chyba lepiej pomyśleć o samej bergamotce. Edited April 24, 2019 by kantor Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cheatek Posted April 24, 2019 Author Share Posted April 24, 2019 2 godziny temu, dziedzicpruski napisał: Dodaj olejek bergamotowy , przecież to aromatyzowana herbata. To może być dobre wyjście. Ktoś próbował i podzieli się efektami? Jak to dawkować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Posted April 24, 2019 Share Posted April 24, 2019 (edited) 2 godziny temu, MisQ napisał: Może to co napiszę pomoże, a może nie... Generalnie nie wrzucaj samej herbaty na cichą Swego czasu zainspirowany przepisem z gotowego zestawu surowców zrobiłem sobie taką herbacianą IPĘ. Wyszedł z tego taki earl grey, że aż gryzł w język... dodawałem herbatę na cichą i stosunek aromatów chmielowych do dodatków herbaty wyszedł straszliwie zadowalający. być może trzymałeś ją za długo, albo sypnąłeś jej za dużo. Edited April 24, 2019 by LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO MisQ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted April 24, 2019 Share Posted April 24, 2019 Ja byłem z dodawania herbaty na cichą bardzo zadowolony, tylko że to był Lapsang a nie Earl Grey, więc zupełnie inna herbata. No ale kwestie garbnikowe powinny być akurat porównywalne. Dawałem ją na 36h przed rozlewiem i myślę, że czas może być tutaj kluczowy. Jak się wrzuci na kilka dni czy tydzień to pewnie wypłucze się ich znacznie więcej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fantastyczny Pan Lis Posted April 24, 2019 Share Posted April 24, 2019 (edited) Ja przerabiałem temat w PA 12,6 blg z herbatą turecką. 110 g herbaty ekstrahowane w 2 L wody na zimno przez 24h. Warka 15Litrów. Efekt był fajny. Dodane przy rozlewie. Edited April 24, 2019 by Fantastyczny Pan Lis Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaingorn Posted April 25, 2019 Share Posted April 25, 2019 Ja planuję zrobić cold brew na 24h razem z cukrem na refermentację i dodać to przy dekantacji do fermentora z którego będę butelkował piwo. Zrobiłem tak z Yerba Mate IPA i efekt był naprawdę świetny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cheatek Posted April 25, 2019 Author Share Posted April 25, 2019 Zdecydowałem się użyć olejku z bergamotki. Z tym, że mam problem jak go dodać do piwa - olejek jak to olejek nie rozpuści się. Jedyne co mi przychodzi do głowy to wziąć ok. 10-15g chmielu(mam na stanie centennial i mosaic) i skropić go 2ml takiego olejku i wrzucić normalnie do chmielenia na zimno. Co o tym myślicie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Futer Posted April 26, 2019 Share Posted April 26, 2019 Ja w sobotę rozlewalem Pale Ale z Earl Grey. 125 gram w siateczce muślinowej na 10 godzin przed rozlewem. Pierwszy test dopiero będzie, ale przy rozlewie już mi smakowała ??. Zobaczymy jak będzie po refermentacji i ułożeniu się piwka Link to comment Share on other sites More sharing options...
MisQ Posted April 27, 2019 Share Posted April 27, 2019 W dniu 24.04.2019 o 14:21, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: dodawałem herbatę na cichą i stosunek aromatów chmielowych do dodatków herbaty wyszedł straszliwie zadowalający. być może trzymałeś ją za długo, albo sypnąłeś jej za dużo. Bardzo możliwe, to były moje początki - ale jakoś tak zniechęciłem się do herbaty jako dodatku w piwie :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now