Undeath Opublikowano 18 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2019 Ja bym zrobił na Twoim miejscu dziurę w ścianie z wentylatorem elektrycznym na włącznik. Z drugiej strony komin wentylacyjny - on ma kanał w dnie do skroplin i wykapania tego. Wentylacja i tak musi być nachylona do zewnątrz budynku z spadkiem 2%. U siebie mam grawitacyjną i zimą trochę mi się robi wilgotno na korytarzu i drzwiach zewnętrznych pomimo otwartego okna. Mam zamiar też wrzucić tam wentylator by trochę pozbyć się problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 18 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2019 (edytowane) U mnie będzie to w tym kierunku, rura oczywiście na zewnątrz budynku bez żadnych wentylatorów - ogranicza to bardzo mocno parawanie do pomieszczenia. Na wentylację całego, zaparowanego pomieszczenia potrzeba więcej czasu i wysiłku. Edytowane 18 Października 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radi_wroc Opublikowano 20 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 (edytowane) W dniu 24.06.2019 o 21:41, anatom napisał: Efekt bardzo dobry - zero pary w pomieszczeniu, wszystko idzie w wyciąg. Podczas warzenia da się spokojnie wysiedzieć w pomieszczeniu i co najważniejsze nic się nie skrapla na suficie. A zerknij proszę po warzeniu w komin....zobaczysz jakie takm będzie bagno jak wszystko wykropli się na chłodnijszych ściankach. Takie rozwiązanie nie jest dobre, wszystko wyjdzie za jakiś czas w postaci zacieków poprzez ściany komina. Zrób tak jak koledzy pisza, czyli bezposrednio na zewnątrz, zachowując stosowną odległość od ściany szczytowej. Edytowane 20 Października 2019 przez Radi_wroc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 20 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 Po gotowaniu wentylator jest włączony jeszcze przez jakieś 30 minut żeby zminimalizować to o czym piszesz. Nie mam możliwości puścić rury bezpośrednio na zewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 15 godzin temu, Radi_wroc napisał: A zerknij proszę po warzeniu w komin....zobaczysz jakie takm będzie bagno jak wszystko wykropli się na chłodnijszych ściankach. Takie rozwiązanie nie jest dobre, wszystko wyjdzie za jakiś czas w postaci zacieków poprzez ściany komina. Zrób tak jak koledzy pisza, czyli bezposrednio na zewnątrz, zachowując stosowną odległość od ściany szczytowej. Gdyby było tak jak piszesz to bloki wszystkie by pływały XD W wielkiej płycie masz wentylacje łazienek kuchni tylko kominami. Tak samo w wszystkich współczesnych. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radi_wroc Opublikowano 21 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 8 godzin temu, Undeath napisał: Gdyby było tak jak piszesz to bloki wszystkie by pływały XD W wielkiej płycie masz wentylacje łazienek kuchni tylko kominami. Tak samo w wszystkich współczesnych. W pełni się z Tobą zgadzam, ale weź pod uwagę zasadniczy parametr: wilgotność wymienianego powietrza. W przypadku takiej produkcji ( biorę pod uwagę zał. FOT.) jest to praktycznie 95%-98% a nie 40% w porywach nad okapem do 70%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur.G Opublikowano 16 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 W dniu 9.05.2019 o 09:32, PiwoLab napisał: Boil kettle condenser - czyli skraplacz pary. Tak wygląda mój. Zainspirowany postem użytkownika PiwoLab postanowiłem zainstalować sklaplacz pary u siebie w browarze.W sobotę robiłem pierwszą próbę podczas warzenia i efekt robi wrażenie.Zero pary skroplonej na szafkach w kuchni.Jedyny problem jaki napotkałem ,to odpowiednie dostosowanie mocy kuchenki indukcyjnej.Jak moc była ustawiona za mocno to kipiała brzeczka z gara. Zdjęcia robione podczas gotowania brzeczki. korzen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 Jak skraplacz radzi sobie z zapachem? I gdzie go zakupiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur.G Opublikowano 16 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 29 minut temu, korzen16 napisał: Jak skraplacz radzi sobie z zapachem? I gdzie go zakupiłeś? Zapach jest dalej.Czy mniejszy to nie zwróciłem na to uwagi. Części zamówiłem z alliexpres, wszystkie w jednym sklepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minorum Opublikowano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2019 @Artur.G jakiś link albo pod jaką nazwą szukać? Nie udało mi się znaleźć ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChmielowyAli Opublikowano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 +1 do odezwy @minorum. @Artur.G wykonałeś już kawał dobrej roboty! Teraz wystarczy podzielić się z kolegami Możesz podrzucić listę elementów które trzeba zakupić? Jak najbardziej mogą być po prostu linki do aliexpress. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur.G Opublikowano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Cześć. Za tą robotę należ podziękować użytkownikowi PiwoLab. Prawie wszystkie elementy z wyjątkiem dysz kupiłem w jednym sklepie. Zaciski potrzebne 4 sztuki: https://pl.aliexpress.com/item/1565193399.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6bc95c0f9DNMEJ Reszta elementów po jednej sztuce: https://pl.aliexpress.com/item/4000054553569.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6bc95c0f9DNMEJ https://pl.aliexpress.com/item/32298715474.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6bc95c0f9DNMEJ https://pl.aliexpress.com/item/4000070288360.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6bc95c0f9DNMEJ https://pl.aliexpress.com/item/32298370860.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6bc95c0f9DNMEJ https://pl.aliexpress.com/item/32910602212.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6bc95c0f9DNMEJ https://pl.aliexpress.com/item/1565110126.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6bc95c0f9DNMEJ Opcjonalnie: https://pl.aliexpress.com/item/32298719287.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6bc95c0f9DNMEJ Do tego zestawu dysze z tego linku.Ja kupiłem 3 rodzaje 0.2 , 0.5, 1.0 do testów. https://www.aliexpress.com/item/4000034242576.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6bc95c0f9DNMEJ Jeśli chodzi o zapach to skropliny będę odprowadzał do szczelnie zamkniętego wiadra i może coś to zmieni. Pozdrawiam ChmielowyAli 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhuarc Opublikowano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Witam Mam pytanie które mnie nurtuje odkąd zobaczyłem to rozwiązanie - odkąd waze to wszyscy twierdzą należy gotować bez przykrywki zeby ułatwić odparowanie dms -czy tutaj dms odparuje A później się wykropli juz poza garem? Czy koledzy którzy już używają tego cuda nie mają z tym problemów? Grzesiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pr0woKator Opublikowano 31 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 Patrząc na stosunek otworu w pokrywce a triclampa, i dodatkowo, to, że pokrywka jest dokładnie poziomą przeszkodą przypuszczam, że część pary skrapla się na pokrywce i wraca do gara.. Nie mniej, podczas gotowania pod przykryciem, powstaje ciśnienie, którego główną drogą ujścia jest skraplacz i tutaj też wydaje mi się, że bądź co bądź to ciśnienie będzie pchało w jego stronę. Może @PiwoLab masz jakieś porównanie przy gotowaniu z odkrytym garem i ze skraplaczem. Ilość odparowanej brzeczki była by chyba odpowiedzią na pytanie. W mojej głowie podniesieniem wydajność takiego rozwiązania mogła by być pokrywka garnka w stożek, gdzie na wierzchołku znalazł by się ten skraplacz, a jak by jeszcze była zaizolowana to już luksus. Ja osobiście stoję przed tym samym problemem, ale... Mam kominek wentylacyjny przy głównej ścianie mojego domowego laboratorium I tam mam zamiar wypchać parę która powstanie podczas gotowania i warzenia. No i aby precyzyjnie odbierać parę z gotowania planuję wykonanie przykrywki w stożek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 31 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 Tutaj mamy do czynienia z procesem podobnym do tego, który zachodzi w prostych aparatach destylacyjnych. Przy odpowiednio wysokim grzaniu ciśnienie wypycha całą parę. Refluks może powstawac w przypadku, jeśli ścianki rury odprowadzajacej będą wystarczająco chłodzone. Czy to rozwiązanie jest równie wydajne, jak gotowanie bez pokrywki można łatwo zmierzyć. Gotować tradycyjnie przez godzinę dobrze znaną objętość brzeczki i po gotowaniu ustalić ile wody odparowało. A potem z tym skraplaczem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 3 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 Elementy zamówione koszt od myfriendów to ok 300zł + koszt wysyłki. Ostatnio jak zadymiłem to okna parowały... koszty przebudowy instalacji wentylacyjnej były trochę większe, dlatego spróbuje tego. Teraz jeszcze zostało dorobienie pokrywki do kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 10 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Pomiędzy elementami w tri clampie musi byc jakas uszczelka ? Przyszły elementy ale po spieciu wszystko lata i nie mam mowy o szczelności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrShades Opublikowano 10 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Tak, np. taka: https://www.aliexpress.com/item/33015375114.html?spm=a2g0s.12269583.0.0.7bcc1a68gcGLkm Dobierasz w zależności od rozmiaru tri clampa i średnicy wewnętrznej armatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur.G Opublikowano 12 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 W dniu 10.03.2020 o 19:17, unknown000 napisał: Pomiędzy elementami w tri clampie musi byc jakas uszczelka ? Przyszły elementy ale po spieciu wszystko lata i nie mam mowy o szczelności. Uszczelki są dostępne bez problemu w Polsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 13 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 Podepnę się pod temat, warzy ktoś na taborecie w domu z rekuperacją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Witajcie, Browar na ukończeniu, pozostała kwestia wentylacji. Zakupiłem w dobrej cenie okap gastronomiczny, wyjście okapu 200mm, wylot na zewnątrz 150mm, tam się da spiro z przejściem. Do środka chciałbym dać wentylator. Ktoś doradzi co i jak? W tym temacie jestem total nieogar. Z tego co wyczytałem to dobry będzie wentylator przelotowy wyciągowy 150mm? Jakiej mocy? Pomieszczenie 7m2. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 " Najprostszym sposobem na obliczenie prawidłowej wydajności okapu, jakiej potrzebuje nasza kuchnia, to pomożenie kubatury pomieszczenia przez 6. Czyli jeśli projekt kuchni podaje, że kubatura pomieszczenia wynosi 40 m3, to wydajność okapu do tego wnętrza wynosi 240 m3/h. ,,https://ladnydom.pl/budowa/1,106590,9047262,Jak_dobrac_moc_i_wydajnosc_okapu_kuchennego.htmlNa innej stronie zalecają jak najkrótsze i najprostsze odcinki spiro oraz brak redukcji ( zapewne zmniejsza wydajność wyciągu) Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 29 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 (edytowane) 5 godzin temu, BuDeX napisał: . Z tego co wyczytałem to dobry będzie wentylator przelotowy wyciągowy 150mm? Jakiej mocy? Pomieszczenie 7m2. Dzięki. Na pierwszej stronie podałem model którego ja używam. Sprawuje się dobrze. Wychodzi też dobrze stosunek parametrów do ceny. Polecam @BitterEater co innego okap kuchenny jak gotujesz kluski, a co innego wyciąg jak gotujesz brzeczkę i masz odparowanie na poziomie 7l/h. Edytowane 29 Maja 2020 przez anatom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 Skraplacz daję radę ? https://fb.watch/3geES-bk8y/ anatom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się