garot Opublikowano 12 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 Witam, Wczoraj uwarzyłem piwo z dodatkiem miodu gryczanego 1,5 kg. Warka wyszła 23 l, 15 BLG (mierzone nie schłodzone, nie wiem ile może mieć po skalowaniu). Dodałem 2 paczki drożdży US-05 zrechydrowane, ładnie wyglądały i już po 30 min. zaczęła rurka bulgotać. Po około 2-3 h zauważyłem bardzo duży osad biały na dnie fermentora na około 4cm oraz zaprzestało bulgotać. Pomyślałem że to mąka bo słód był drobno ześrutowany niekiedy i było jej sporo podczas wysładzania. teraz po nocy zauważyłem że jakby ta biała warstwa z dna zaczyna się unosić i na dnie nie jest równo zbita tylko taka poszarpana jakby oderwane kawałki poszły do góry i widzę biała linię na górze brzeczki, powierzchni ( z boku fermentora, nie zaglądam do środka). Czym to jest spowodowane że z dna kawałki poszły do góry? temperaturę zadania drożdży to 21 stopni, teraz mam 18 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 12 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, garot napisał: i już po 30 min. zaczęła rurka bulgotać to nie od fermentacji 1 godzinę temu, garot napisał: warstwa z dna zaczyna się unosić i na dnie nie jest równo zbita tylko taka poszarpana jakby oderwane kawałki poszły do góry i widzę biała linię na górze brzeczki a to moim zdaniem opis startu fermentacji Edytowane 12 Maja 2019 przez Mibor Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 Ile kg dałeś słodów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 12 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 2 godziny temu, Mibor napisał: to nie od fermentacji a to moim zdaniem opis startu fermentacji Dzięki za odpowiedź, nie zauważyłem albo mi umknęło przy poprzednich warkach że od dna mogą się resztki unosić. Okazało się że przykrywka była niedomknięta, teraz bulgocze jak szalone i biała czapa coraz grubsza na powierzchni się robi. 2 godziny temu, INTseed napisał: Ile kg dałeś słodów? Zasyp 7 kg + 1,5 kg miodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 po 30min od zadanie drożdzy 15blg zaczęło fermentować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 Coś ci się rąbneło z tym 15blg. Chyba że miodu nie liczyłeś jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 12 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 20 minut temu, anteks napisał: po 30min od zadanie drożdzy 15blg zaczęło fermentować? Tak mi się wydaje bo rurka bulgotała. 13 minut temu, INTseed napisał: Coś ci się rąbneło z tym 15blg. Chyba że miodu nie liczyłeś jeszcze. Mierzone było gorącą brzeczką a balingomierz na 16 stopni zeskalowany, nie przeliczałem temperatury. Ile według ciebie powinno być? Ja chciałem więcej uzyskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 zależy od wydajności. Ale 22blg to spoko bym wyciągnął garot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 12 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 Godzinę temu, anteks napisał: zależy od wydajności. Ale 22blg to spoko bym wyciągnął Czyli muszę się sporo jeszcze nauczyć i podszkolić w wysładzaniu Ja wysładzałem na raty jakby co i może tu leży przyczyna niskiego blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 31 minut temu, garot napisał: Czyli muszę się sporo jeszcze nauczyć i podszkolić w wysładzaniu Ja wysładzałem na raty jakby co i może tu leży przyczyna niskiego blg. I mierzyć w temp 20'C garot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 13 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 W dniu 12.05.2019 o 21:26, anteks napisał: I mierzyć w temp 20'C Dzięki, postaram się bardziej. Może zainwestuje w refraktometr bo przynajmniej można ciepłe mierzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 2 godziny temu, garot napisał: Dzięki, postaram się bardziej. Może zainwestuje w refraktometr bo przynajmniej można ciepłe mierzyć? Refraktometr to dobra inwestycja, ale gorącej brzeczki też dobrze nie zmierzysz. Natomiast potrzebujesz mniejszej próbki, która można zdecydowanie szybciej schłodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 46 minut temu, punix napisał: Refraktometr to dobra inwestycja, ale gorącej brzeczki też dobrze nie zmierzysz. Natomiast potrzebujesz mniejszej próbki, która można zdecydowanie szybciej schłodzić. Dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Przekłamuje w cieple. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 8 godzin temu, anteks napisał: Dlaczego? Hmm, być może są jakieś profesjonalne, które to potrafią, ale te chińskie, których pewnie jakieś 90% z tego forum używa mierzą poprawnie w 20°C+/-10°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 2 godziny temu, punix napisał: Hmm, być może są jakieś profesjonalne, które to potrafią, ale te chińskie, których pewnie jakieś 90% z tego forum używa mierzą poprawnie w 20°C+/-10°C. Ile stygnie kropla brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 12 minut temu, anteks napisał: Ile stygnie kropla brzeczki? Dokładnie to napisałem w pierwszym poście - gorącej nie zmierzy dobrze, ale potrzeba mniejszej próbki, która stygnie szybko ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 15 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Dzięki, pewnie za jakiś czas zainwestuje w to cudo, tym bardziej że małą ilość do mierzenia potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 W dniu 14.05.2019 o 10:26, INTseed napisał: Przekłamuje w cieple. Nie przekłamują, tylko jak dajesz bardzo gorącą brzeczkę to przy kontakcie z refraktometrem część wody natychmiast paruje zawyżając pomiar. Jak już jest mokry to trzeba go jeszcze solidnie ponownie pokropić brzeczką, żeby się wyrównało i pokazuje prawidłowo. Max co mi przekłamał w porównaniu do wystudzenia to może z 0.5blg, a zdarza mi się mierzyć wrzątek. Przynajmniej mój się tak zachowuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lixe Opublikowano 21 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 (edytowane) W dniu 12.05.2019 o 14:11, garot napisał: zauważyłem bardzo duży osad biały na dnie fermentora na około 4cm Miód to nie tylko cukry ale także woski, pyłki i inne substancje stałe. Dodaj to tego mąkę ze słodu, która nie została odfiltrowana oraz część drożdży zawieszonych w dolnej granicy fermentora i możesz to ocenić jako całkiem spory osad. Tym, że drobiny zostały poderwane do góry nie przejmowałbym się. Obstawiam, że dwutlenek węgla je poderwał. Poczekałbym spokojnie na zakończenie fermentacji oraz dał trochę czasu na sklarowanie się piwa. Bardzo możliwe, że zobaczysz całkiem spory osad przy zlewaniu. Gdy robiłem piwo z dodatkiem miodu wielokwiatowego (nie polecam) miałem właśnie sporo białego osadu, z tym, że ja zaobserwowałem osad po zakończeniu fermentacji (nie było mnie w domu, więc nie wiem kiedy dokładnie się wytrącił). Piwo wyszło klarowne, drożdże - nie pamiętam S-04 albo US-05 Edytowane 21 Maja 2019 przez lixe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 23 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Cały osad dawno już oderwał się do góry i teraz jest go bardzo mało, ale cały czas jest mocno gęsta piana na kilka cm na samej górze na całej powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lixe Opublikowano 24 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 (edytowane) Czyli fermentacja w toku. Poczekaj na jej koniec i daj jeszcze trochę czasu na sklarowanie. Po zakończeniu fermentacji burzliwej możesz rozważyć przelanie na cichą. Edytowane 24 Maja 2019 przez lixe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 3 godziny temu, lixe napisał: Czyli fermentacja w toku. Poczekaj na jej koniec i daj jeszcze trochę czasu na sklarowanie. Po zakończeniu fermentacji burzliwej możesz rozważyć przelanie na cichą. Ok dzięki, na cicha na pewno będę przelewał bo chcę dochmielić cintrą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 30 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2019 W dniu 12.05.2019 o 18:09, garot napisał: Dzięki za odpowiedź, nie zauważyłem albo mi umknęło przy poprzednich warkach że od dna mogą się resztki unosić. Wiem, że już dawno po fakcie, ale chciałem napisać, że przez wiadro tego tak nie widać jak w balonie szklanym. Podczas fermentacji burzliwej wszystko w środku aż wrze jak podczas warzenia przez co całość nastawu się miesza. Fajny widok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2019 Wiem, że już dawno po fakcie, ale chciałem napisać, że przez wiadro tego tak nie widać jak w balonie szklanym. Podczas fermentacji burzliwej wszystko w środku aż wrze jak podczas warzenia przez co całość nastawu się miesza. Fajny widok Co nie widać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się