Skocz do zawartości

Zbyt długa fermentacja cicha skutki?


Rekomendowane odpowiedzi

Hej. 

Uwarzyłem  kolejną Warkę, zgodnie z przepisem wrzuciłem ją na cichą fermentacje, i tak jest na niej ze 3 tygodnie bo nie ma mnie w domu i nie mam kiedy zbutelkować. Pytanie: czy nie wpłynie to negatywnie na gotowy produkt. Zbutelkowac mam zamiar za tydzień bo to jedyny wolny mój weekend. Co sądzicie? Przejmować się czy będzie git? 

Edytowane przez Marcin Jarzabek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

38 minut temu, Wuuu napisał:

2 tygodnie trzymasz chmiel na cichej? Powodzenia. Trawa i łodyga jak się patrzy
 

Cicha nigdy wcześniej mi tyle nie trwała. Czyli co powinno się zrobić? Jeszcze raz przelać czy butelkować bomby? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, Grześ napisał:

Cicha nigdy wcześniej mi tyle nie trwała. Czyli co powinno się zrobić? Jeszcze raz przelać czy butelkować bomby? 

 

Po 2 tygodniach z chmielem to już wiele gorzej nie będzie, nie kombinowałbym. Następnym razem chmiel na zimno jak fermentacja się już skończy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cicha nigdy wcześniej mi tyle nie trwała. Czyli co powinno się zrobić? Jeszcze raz przelać czy butelkować bomby? 
Po pierwsze cichą zaczynaj dopiero po zakończeniu fermentacji, a nie po tygodniu jak pewnie miałeś w instrukcji. A chmiel 3-5, max 7 dni przed rozlewem.
Po tym czasie chmiel nie wniesie juz nic ciekawego do piwa.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na pewnej zagranicznej stronie www znalazłem info o chmielenu nawet przez sześć tygodni i podobno nie były wyczuwalne posmaki trawiaste.

Z mojego skromnego doświadczenia nie przeciągam dłużej niż 5 dni, przy niektórych chmielach nawet po 4 dniach wyczuwałem łodygi, siano, trawę. Wszystko zależy od rodzaju chmielu i temperatury w jakiej się chmieli.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio z braku czasu oraz wolnych butelek zapomnialem ze w piwie na lagerze mam chmiel na zimno. Dopiero po 3 tygodniach sie zorientowalem i wyciaglem worek. Jak zabutelkuje, to dam znac co wyszlo. Na szczescie chmiel na zimno byl na lagerze w 5 stopniach wiec mam nadzieje ze bedzie okej. Tak dlugo na zimno jeszcze nie chmielilem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.