Marcin Jarzabek Posted June 1, 2019 Share Posted June 1, 2019 (edited) Hej. Uwarzyłem kolejną Warkę, zgodnie z przepisem wrzuciłem ją na cichą fermentacje, i tak jest na niej ze 3 tygodnie bo nie ma mnie w domu i nie mam kiedy zbutelkować. Pytanie: czy nie wpłynie to negatywnie na gotowy produkt. Zbutelkowac mam zamiar za tydzień bo to jedyny wolny mój weekend. Co sądzicie? Przejmować się czy będzie git? Edited June 1, 2019 by Marcin Jarzabek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted June 1, 2019 Share Posted June 1, 2019 Zależy czy chmieliłes na zimno czy nie. Jak nie to nic się nie stanie. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oleynick Posted June 1, 2019 Share Posted June 1, 2019 Ja sam podobnie przeciągnąłem jedno piwo i nie czułem wielkich różnic. Ale to moje subiektywne odczucie Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grześ Posted June 1, 2019 Share Posted June 1, 2019 A co złego się może stać jak są chmieliny? West coast chmielony na cichej po 2tygodniach od przelania ma 4blg i bulga co 20min. Czekam aż doje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted June 1, 2019 Share Posted June 1, 2019 2 tygodnie trzymasz chmiel na cichej? Powodzenia. Trawa i łodyga jak się patrzy.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
burczas Posted June 1, 2019 Share Posted June 1, 2019 Jak przeczytałem ten temat przypomniało mi się, że od miesiąca na burzliwej mam APA. Chyba nic piwku nie będzie? Chyba że jakaś ewolucja powstała ? no to kanał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grześ Posted June 1, 2019 Share Posted June 1, 2019 38 minut temu, Wuuu napisał: 2 tygodnie trzymasz chmiel na cichej? Powodzenia. Trawa i łodyga jak się patrzy Cicha nigdy wcześniej mi tyle nie trwała. Czyli co powinno się zrobić? Jeszcze raz przelać czy butelkować bomby? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted June 1, 2019 Share Posted June 1, 2019 6 minut temu, Grześ napisał: Cicha nigdy wcześniej mi tyle nie trwała. Czyli co powinno się zrobić? Jeszcze raz przelać czy butelkować bomby? Po 2 tygodniach z chmielem to już wiele gorzej nie będzie, nie kombinowałbym. Następnym razem chmiel na zimno jak fermentacja się już skończy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grześ Posted June 1, 2019 Share Posted June 1, 2019 Przed wczoraj próbowałem to co balingozmierzyłem i było bardzo dobre jak na młode piwo. No nic, poczekam do środy z butlami. Dzięki za info. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted June 1, 2019 Share Posted June 1, 2019 Cicha nigdy wcześniej mi tyle nie trwała. Czyli co powinno się zrobić? Jeszcze raz przelać czy butelkować bomby? Po pierwsze cichą zaczynaj dopiero po zakończeniu fermentacji, a nie po tygodniu jak pewnie miałeś w instrukcji. A chmiel 3-5, max 7 dni przed rozlewem. Po tym czasie chmiel nie wniesie juz nic ciekawego do piwa. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
advisorylyrics Posted June 1, 2019 Share Posted June 1, 2019 Czytając wątki na forum z przed lat, to normą było trzymać chmiel na cichej przez dwa tygodnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
SynMojegoStarego Posted June 1, 2019 Share Posted June 1, 2019 Na pewnej zagranicznej stronie www znalazłem info o chmielenu nawet przez sześć tygodni i podobno nie były wyczuwalne posmaki trawiaste. Z mojego skromnego doświadczenia nie przeciągam dłużej niż 5 dni, przy niektórych chmielach nawet po 4 dniach wyczuwałem łodygi, siano, trawę. Wszystko zależy od rodzaju chmielu i temperatury w jakiej się chmieli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys93 Posted June 5, 2019 Share Posted June 5, 2019 Ostatnio z braku czasu oraz wolnych butelek zapomnialem ze w piwie na lagerze mam chmiel na zimno. Dopiero po 3 tygodniach sie zorientowalem i wyciaglem worek. Jak zabutelkuje, to dam znac co wyszlo. Na szczescie chmiel na zimno byl na lagerze w 5 stopniach wiec mam nadzieje ze bedzie okej. Tak dlugo na zimno jeszcze nie chmielilem Link to comment Share on other sites More sharing options...
koholet Posted June 6, 2019 Share Posted June 6, 2019 Właśnie zabutelkowałem piwo, które z chmielem stało miesiąc, ale w temperaturze 0 stopni. Trawy i łodyg nie czuję. Za to ładnie się sklarowało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now