Jump to content

Zbyt długa fermentacja cicha skutki?

Recommended Posts

Hej. 

Uwarzyłem  kolejną Warkę, zgodnie z przepisem wrzuciłem ją na cichą fermentacje, i tak jest na niej ze 3 tygodnie bo nie ma mnie w domu i nie mam kiedy zbutelkować. Pytanie: czy nie wpłynie to negatywnie na gotowy produkt. Zbutelkowac mam zamiar za tydzień bo to jedyny wolny mój weekend. Co sądzicie? Przejmować się czy będzie git? 

Edited by Marcin Jarzabek

Zależy czy chmieliłes na zimno czy nie. Jak nie to nic się nie stanie.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

A co złego się może stać jak są chmieliny? West coast chmielony na cichej po 2tygodniach od przelania ma 4blg i bulga co 20min. Czekam aż doje.

2 tygodnie trzymasz chmiel na cichej? Powodzenia. Trawa i łodyga jak się patrzy.

Jak przeczytałem ten temat przypomniało mi się, że od miesiąca na burzliwej mam APA. Chyba nic piwku nie będzie?

Chyba że jakaś ewolucja powstała ? no to kanał.

38 minut temu, Wuuu napisał:

2 tygodnie trzymasz chmiel na cichej? Powodzenia. Trawa i łodyga jak się patrzy

Cicha nigdy wcześniej mi tyle nie trwała. Czyli co powinno się zrobić? Jeszcze raz przelać czy butelkować bomby? 

6 minut temu, Grześ napisał:

Cicha nigdy wcześniej mi tyle nie trwała. Czyli co powinno się zrobić? Jeszcze raz przelać czy butelkować bomby? 

Po 2 tygodniach z chmielem to już wiele gorzej nie będzie, nie kombinowałbym. Następnym razem chmiel na zimno jak fermentacja się już skończy.

Przed wczoraj próbowałem to co balingozmierzyłem i było bardzo dobre jak na młode piwo. No nic, poczekam do środy z butlami. Dzięki za info.

Po pierwsze cichą zaczynaj dopiero po zakończeniu fermentacji, a nie po tygodniu jak pewnie miałeś w instrukcji. A chmiel 3-5, max 7 dni przed rozlewem.
Po tym czasie chmiel nie wniesie juz nic ciekawego do piwa.

Na pewnej zagranicznej stronie www znalazłem info o chmielenu nawet przez sześć tygodni i podobno nie były wyczuwalne posmaki trawiaste.

Z mojego skromnego doświadczenia nie przeciągam dłużej niż 5 dni, przy niektórych chmielach nawet po 4 dniach wyczuwałem łodygi, siano, trawę. Wszystko zależy od rodzaju chmielu i temperatury w jakiej się chmieli.

Ostatnio z braku czasu oraz wolnych butelek zapomnialem ze w piwie na lagerze mam chmiel na zimno. Dopiero po 3 tygodniach sie zorientowalem i wyciaglem worek. Jak zabutelkuje, to dam znac co wyszlo. Na szczescie chmiel na zimno byl na lagerze w 5 stopniach wiec mam nadzieje ze bedzie okej. Tak dlugo na zimno jeszcze nie chmielilem :D