mate Opublikowano 9 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2019 (edytowane) Cześć, chciałbym uwarzyć ciemne piwko, które będzie przypominało smakiem Karmi albo Irlandzkie Ciemne z browaru Krajan. Nie chce osiągnąć bezalkoholowości, a słodycz i karmelowość jak w Karmi. Stworzyłem wstępny przepis i chciałbym zapytać czy na oko miałoby to sens i mógłbym się spodziewać dobrego wyniku. Słody: Pilzeński 3kg Monachijski typ 2 1kg Strzegom Karmel 600 - 0.5kg Strzegom Barwiący (EBC 1300) 0.5kg [Celuję w ok 25l nastawy w fermentorze więc BLG początkowe ok 10-11] Chmiel lubelski 50g na 60 minut Dodatkowo przy warzeniu 0.5kg laktozy na 10 minut. Myślicie że będzie to ok? Przy okazji mam pytanie - chmiel karmel i barwiący w którym momencie zacierania dodać? Pozdrawiam Edytowane 9 Czerwca 2019 przez mate Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorek007 Opublikowano 9 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2019 Przy 50g na 60min może wyjść trochę bardziej gorzkie niż karmi, ja bym chmielił na 15 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 9 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2019 Pojechałeś z tym chmieleniem. Ulepność Karmi bierze się również z ograniczonej goryczy. Daj 30g na 30 minut, też fajnie wychodzi. Ten barwiący to nie wyszedł o przecinek za dużo? Z takiej ilości to się da zrobić smaczną kawę zbożową dla całego obozu na 2 dni i to na samym mleku U mnie przy 50g kolor Brown Portera chciał odlecieć w kosmos, dobrze że dodawałem po trochę wywaru i w sumie do 20-paru litrow trafiła dobroć z zaledwie 25 czy 30 gramów. Karmelowy wrzucaj do całego zacierania albo w połowie jak Ci się chce bawić. Barwiący - do brzeczki wywar/napar-10 minutowy. Jeden powód masz powyżej, drugim może być nadmierna "palona kwaśność" jak go przetrzymasz całe zacieranie. Do tego zrób zacieranie jednotemperaturowe w 72 stopniach (sypiesz od razu do wody 80 stopni - policz sobie np. w PPPP) i masz sporą szansę zrobić Karmi. Robiłem już takie "leniwe" zacieranie na słodko i piwa wyszły z tego takie jak lubię - pełne i niekopiące w czachę, a jedno nawet przesadnie słodkie, takie właśnie w stronę Karmi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 18 godzin temu, c64club napisał: U mnie przy 50g kolor Brown Portera chciał odlecieć w kosmos, dobrze że dodawałem po trochę wywaru i w sumie do 20-paru litrow trafiła dobroć z zaledwie 25 czy 30 gramów. No tak, ale on przecież nie chce robić Brown Portera Co nie zmienia faktu, że za dużo słodu barwiącego w przepisie. Zredukuj barwiący co najmniej o połowę i chmiel tak samo. Zabierz też z chmielenia goryczkowego co najmniej połowę do chmielenia na aromat na jakieś 10-15 minut. Goryczki to Ty tam potrzebujesz tylko do skontrowania, żeby nie było ulepu. Bardziej bym to tak widział: Pilzeński 3kg Monachijski typ 2 1kg Strzegom Karmel 600 - 0.5kg Strzegom Barwiący (EBC 1300) 0.2kg Chmiel lubelski 15g na 60 minut Chmiel lubelski 15g na 10 minut Laktoza zostaje oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 (edytowane) 5 godzin temu, Czeslaw napisał: No tak, ale on przecież nie chce robić Brown Portera Co nie zmienia faktu, że za dużo słodu barwiącego w przepisie. Ale pół kilo zrobiłoby mu "Dark hole porter" Poza tym obawiałbym się "palonych" wpływów barwiącego (niechby i obłuszczonego) w piwie, które celuje w smak Karmi. Dlatego proponowałem dozowanie po trochu. Edytowane 10 Czerwca 2019 przez c64club Czeslaw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Jak chcesz lekkie ciemne piwo, to nie stosuj takiej ilosci slodow specjalnych, beda one zbyt nachalne w tych ilosciach. 5 % Carafy II i 5 % Carahella pozwoli Ci uzyskac optymalna barwe i wyzszy poziom ekstraktu koncowego. Carahell mozesz wrzucic na poczatku, a Carafe na mash out. Nie jestem fanem ciemnych piw, ale moje pierwsze lagerowe ciemne przy takiej ilosci slodow specjalnych wyszlo naprawde przyjemne, z optymalna barwa, optymalnym balansem kawy a slodyczy karmelowej. Chmielenie wedlug uznania, osobiscie chmielilem w sumie na 18 IBU na 60 min i koniec gotowania. Polecam uzyc jakis szlachetny chmiel o nizszej zawartosci alfa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mate Opublikowano 12 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Dzięki wielkie za sugestie i opinie, nie mam jeszcze dużego doświadczenia i robię te "przepisy" na czuja + brewness. Na pewno coś z tego co tu piszecie dobiorę i spróbuję upichcić, a póżniej się podzielę wynikami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 7 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2019 I jak efekty? Jakich drożdży użyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Cześć. Też szukam przepisu ( i myślę że dużo wiecej piwowarów ) na piwo o charakterze słodkim i karmelowym. Niekoniecznie musi być ciemne. Może ktoś się podzieli efektami ? Powyżej pisze aby zacierać jednotemparaturowo 72*. Nie będzie lepiej 30 min 67* i 30 min 72*? Nie chcę piwa bezalkoholowego. Chmiel jak wyżej : Chmiel lubelski 15g na 60 minut Chmiel lubelski 15g na 10 minut Laktozę chciałbym pominąć ale rozumiem, że jest niezbędna aby piwo było słodkawe? Czy może jednak zbliżony będzie efekt jak dam karmelowy jasny (Strzegom, Litovel) - 30% zasypu i reszta monachijski lub wiedeński ? Jaki będzie efekt takiego zasypu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się