moler Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 1 minutę temu, anteks napisał: Tak jak napisałem. Nie sztuką kupić na ali, trzeba wiedzieć jak uzywać Esencja polskich forów. Wiem, skrytykuję, ale nie powiem jak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 (edytowane) 17 minut temu, moler napisał: Esencja polskich forów. Wiem, skrytykuję, ale nie powiem jak ? Esencje mamy powyżej: mam problem to napisze pytanie i nie będę się wysilał szukając odpowiedzi. Przecież mój problem jest jedyny niepowtarzalny... Poniżej wyniki z googla z tym "Problemem" https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&sxsrf=ACYBGNQb766xI8fvrPua_r2B4uqo9XthOA%3A1578843278590&ei=jjwbXt3KI7CvmwXPobyABw&q=przelicznik+refraktometru+site%3A+piwo.org&oq=przelicznik+refraktometru+site%3A+piwo.org&gs_l=psy-ab.3...1868.6871..9788...0.2..0.111.1315.12j3......0....1..gws-wiz.......0i71j0i22i30j33i160.54M0D3sEVLA&ved=0ahUKEwjdyZrGsf7mAhWw16YKHc8QD3AQ4dUDCAo&uact=5 żeby nie było nie tylko na piwo.org jest ta wiedza tajemna https://brewness.com/calculator/pl/gravity-correction Edytowane 12 Stycznia 2020 przez Mibor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 (edytowane) 52 minuty temu, anteks napisał: Nie sztuką kupić na ali, trzeba wiedzieć jak uzywać Chińczycy nie dodają instrukcji do refraktometrów. Jest tylko, ze trzeba go skalibrowac na destylowanej wodzie. Początkujący, który nie natknął się w swoich poszukiwaniach na informację, ze alkohol zakłamuje wskazanie refraktometru, nie będzie o tym wiedział. To nie do końca jego wina, ani lenistwo. Nawet artykuł o refraktometrze na Wiki nie jest do końca precyzyjny. Napisane jestw w nim: " Wadą refraktometru jest podawanie mocno zafałszowanego odczytu w przypadku fermentującego piwa. Powoduje to konieczność żmudnych przeliczeń, które na szczęście można wykonać w programach komputerowych (np. ProMash) wspomagających domowego piwowara. Konieczne jest wtedy podanie ekstraktu brzeczki nastawnej. Dla celów piwowarstwa domowego refraktometr powinien mieć skalę 0-32° Brix. " Cóż to znaczy dla początkującego piwowara? A generalnie niewiele. Własnie przeczytał całe Wiki 2 razy, bo słabo jeszcze rozumie o co kaman. Ale o refraktometrze przeczytał tylko raz, bo forma w jakiej zostało napisane o zakłamaniach nie zapaliła mu lampki "BACZNOSC". Edytowane 12 Stycznia 2020 przez Kaniutek moler 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moler Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 3 godziny temu, Mibor napisał: Esencje mamy powyżej: mam problem to napisze pytanie i nie będę się wysilał szukając odpowiedzi. Przecież mój problem jest jedyny niepowtarzalny... Przeczytałem wiele wątków na forum i przyznaję z ręką na sercu, że w żadnym z nich nie natknąłem się na kwestię konieczności przeliczenia wyników po zmierzeniu gęstości refraktometrem. Nie jestem osobą, która woli zadać pytanie nie wyszukując wcześniej informacji. Dwóch bardziej doświadczonych kolegów zwróciło mi uwagę - tu również wysiliłem się i znalazłem plik do przeliczania obliczeń. Po przyjęciu krytyki na klatę, dalej dostawałem pstryczki w nos zamiast rzetelnie pomóc. Nie wmawiaj mi zatem proszę, że zadaję pytania na lenia. 3 godziny temu, Kaniutek napisał: Chińczycy nie dodają instrukcji do refraktometrów. Jest tylko, ze trzeba go skalibrowac na destylowanej wodzie. Początkujący, który nie natknął się w swoich poszukiwaniach na informację, ze alkohol zakłamuje wskazanie refraktometru, nie będzie o tym wiedział. To nie do końca jego wina, ani lenistwo. Nawet artykuł o refraktometrze na Wiki nie jest do końca precyzyjny. Napisane jestw w nim: " Wadą refraktometru jest podawanie mocno zafałszowanego odczytu w przypadku fermentującego piwa. Powoduje to konieczność żmudnych przeliczeń, które na szczęście można wykonać w programach komputerowych (np. ProMash) wspomagających domowego piwowara. Konieczne jest wtedy podanie ekstraktu brzeczki nastawnej. Dla celów piwowarstwa domowego refraktometr powinien mieć skalę 0-32° Brix. " Cóż to znaczy dla początkującego piwowara? A generalnie niewiele. Własnie przeczytał całe Wiki 2 razy, bo słabo jeszcze rozumie o co kaman. Ale o refraktometrze przeczytał tylko raz, bo forma w jakiej zostało napisane o zakłamaniach nie zapaliła mu lampki "BACZNOSC". Dziękuję Ci serdecznie za wyjaśnienie tematu. @Kaniutek - mógłbyś rzucić okiem czy moje wyliczenia są poprawne? Znajdziesz go kilka postów wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 (edytowane) Całkiem niedawno zrobilem dokładnie ten sam błąd mimo, że wcześniej przeczytałem prawie całe forum i jestem z tych, którzy zanim coś zrobią, dokładnie interesują sie tematem. Czytam wszystkie instrukcje. Uważam, że wpis w Wiki jest niewystarczająco dobry i powinien być inaczej zredagowany. A wręcz powinien zawierać instrukcję, jak używać refraktometru w piwowarstwie, ktorej tam nie ma. Co ciekawe, duzo bardziej wartosciowy wpis nt. refraktometru jest tutaj ale i on nie zapala lampki "baczność". W sumie najlepiej to wyjasnil Kopyra w jednym ze swoich filmow o podstawach warzenia piwa, kiedy jeszcze jego filmy miały sens i jakąś wartość. Na forum zaś jest jasny i przejrzysty wpis Dr2 Edytowane 12 Stycznia 2020 przez Kaniutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 Godzinę temu, Kaniutek napisał: Uważam, że wpis w Wiki jest niewystarczająco dobry i powinien być inaczej zredagowany. Cytat Wszelki wkład na Wiki piwo.org może być edytowany, zmieniany lub usunięty przez innych użytkowników. Kaniutek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 No dobra. Przeredagowałem wpis o Refraktometrze w Wiki. Nie wiem, czy jest prostszy w zrozumieniu, ale na pewno jest pełniejszy x1d 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twaróg Opublikowano 13 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Witam wszystkich serdecznie. Szybkie pytanko. Ostatnio warzyłem weizena na drożdżach wb-06. Start 6.01 blg 12. Dzisiaj około 2,5 blg. Czy myślicie że zejdzie niżej? Jutro chciałem butelkować ale poczytałem o wb-06 że są dość żarłoczne i się zastanawiam czy jutro butelkować. Pytam żebym czasem granatów nie zrobił albo nie było przegazowane. Z góry dziękuję za porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 50 minut temu, Twaróg napisał: Witam wszystkich serdecznie. Szybkie pytanko. Ostatnio warzyłem weizena na drożdżach wb-06. Start 6.01 blg 12. Dzisiaj około 2,5 blg. Czy myślicie że zejdzie niżej? Jutro chciałem butelkować ale poczytałem o wb-06 że są dość żarłoczne i się zastanawiam czy jutro butelkować. Pytam żebym czasem granatów nie zrobił albo nie było przegazowane. Z góry dziękuję za porady. Butelkowanie po 8 dniach to raczej kiepski pomysł. Nawet, jeśli drożdże zjadły już cały cukier, to jeszcze muszę posprzątać po sobie. Poczekaj do tych dwóch tygodni, sprawdź blg i wtedy butelkuj. A jeśli aż tak bardzo korci, żeby butelkować jak najszybciej - poczekaj 3 dni, zmierz blg, jeśli nie spadło, to wtedy już raczej granatów być nie powinno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twaróg Opublikowano 14 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 Dzięki za odpowiedź, poczekam aż blg będzie stałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 Cześć. Akurat jestem na etapie końcówki burzliwej i raz jeszcze chciałem poczytać o odczytach na refraktometrze. Nie wiem czy ktoś podawał już wcześniej ale mnie najlepiej sprawdza się ten kalkulator : https://kalkulatorpiwowara.pl/refractometer poczatkowe w stopniach brixa miałem 14. Teraz zeszlo do 7 brixa i według kalkulatora wychodzi 3.22 BLG. Mierzylem balingometrem i pokazuje 3 Mniej wiecej się pokrywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m_ikolaj Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Witam, Warze pierwszą warkę (brewkit) - mam pytanie, startowałem z 10,5blg (blonde lager), po 2 tygodniach burzliwej mam 4,5blg. Od 4 dni blg stoi w miejscu, fermentacja spowolniła/zatrzymała się (nie ma już piany, bulkanie dalej jest). Piwo fermentowało w temperaturach 20-23 stopnie. Chce przelać na cichą i później butelkować - czy możliwe, że w cichej coś jeszcze zjedzie z blg, żeby nie było granatów ? Trochę boje się jeszcze butelkować Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 33 minuty temu, m_ikolaj napisał: Witam, Warze pierwszą warkę (brewkit) - mam pytanie, startowałem z 10,5blg (blonde lager), po 2 tygodniach burzliwej mam 4,5blg. Od 4 dni blg stoi w miejscu, fermentacja spowolniła/zatrzymała się (nie ma już piany, bulkanie dalej jest). Piwo fermentowało w temperaturach 20-23 stopnie. Chce przelać na cichą i później butelkować - czy możliwe, że w cichej coś jeszcze zjedzie z blg, żeby nie było granatów ? Trochę boje się jeszcze butelkować Pozdrawiam. Nie przelewaj, potrzymaj jeszcze kilka dni w tym samym wiadrze do końca (nie podejrzewam, że będziesz zbierać gęstwę). Chociaż wydaje się, że w tej temp. drożdże już zrobiły robotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m_ikolaj Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 46 minut temu, Jancewicz napisał: Nie przelewaj, potrzymaj jeszcze kilka dni w tym samym wiadrze do końca (nie podejrzewam, że będziesz zbierać gęstwę). Chociaż wydaje się, że w tej temp. drożdże już zrobiły robotę. Dziękuję za odpowiedź ! Trzymać do końca bulkania w rurce, czy po prostu przetrzymać jeszcze ok 3-4 dni przed przelaniem ? Blg już chyba nie spadnie, skoro stoi od 3 dni ? Skoro mam całkiem wysokie blg, to jak zadać później glukozę do butelek ? Standardowo 3g jak w instrukcji , czy trochę mniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 20 minut temu, m_ikolaj napisał: Trzymać do końca bulkania w rurce, czy po prostu przetrzymać jeszcze ok 3-4 dni przed przelaniem ? Blg już chyba nie spadnie, skoro stoi od 3 dni ? Skoro mam całkiem wysokie blg, to jak zadać później glukozę do butelek ? Standardowo 3g jak w instrukcji , czy trochę mniej? Potrzymaj jeszcze te 3 dni. Skoro drożdże już nie jedzą w fermentorze to w butelkach też nie powinny czyli glukozy/cukru do refermentacji dajesz zgodnie z kalkulatorem / instrukcją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 ja mam najgorzej. spadło mi z 14 na 7 i nie chce się ruszyć. o co chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 2 godziny temu, koncept napisał: ja mam najgorzej. spadło mi z 14 na 7 i nie chce się ruszyć. o co chodzi? Jakie piwo, jakie drożdże, temperatura fermentacji i po jakim czasie wykonany pomiar? I przede wszystkim - mierzysz spławikiem czy refraktometrem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 porter ang s-04 ok 19st temp płynu ok. 17 st temp otoczenia dziś minęło 7 dni pomiar spławikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 27 minut temu, koncept napisał: porter ang s-04 ok 19st temp płynu ok. 17 st temp otoczenia dziś minęło 7 dni pomiar spławikiem Skąd wiesz, że nie chce ruszyć, skoro mierzysz po tygodniu? Sprawdź spławik na czystej wodzie i zrób pomiar za tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 źle mnie zrozumiałeś. fermentacja pięknie ruszyła ale zakończyła się po 5 dniach na 7 blg i tak jest do dziś, chodzi o to że spodziewałem się zejścia do poziomu 2 - 3 blg. rzecz w tym że nie wiem co robić - czy czekać czy zlewać na cichą czy co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 33 minuty temu, koncept napisał: źle mnie zrozumiałeś. fermentacja pięknie ruszyła ale zakończyła się po 5 dniach na 7 blg i tak jest do dziś, chodzi o to że spodziewałem się zejścia do poziomu 2 - 3 blg. rzecz w tym że nie wiem co robić - czy czekać czy zlewać na cichą czy co Czyli, jak rozumiem, zmierzyłem po 5 dniach, było 7 blg, odczekałeś 2 dni i było bez zmian? Jaki był schemat zacierania? Sprawdziłeś spławik? Tak czy siak, 7 dni to za krótko, zostaw w spokoju na przynajmniej kolejny tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 no właśnie było tak jak napisałeś - sprawdzę dzisiaj wieczorem to napiszę co się dzieje zacieranie: 68 st 60 min podgrzanie do 78st wysładzanie 80 warka 10l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 S-04 wolno dojadają przy końcu. Bądź cierpliwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 okej czekam cierpliwie tylko żeby się nie okazało że zlewając brzeczkę do menzurki celem dokonania pomiaru w końcu nie będzie co mierzyć hehe. tak czy inaczej przed chwilą pomiar pokazał 7 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m_ikolaj Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 W dniu 19.04.2020 o 19:56, Jancewicz napisał: Potrzymaj jeszcze te 3 dni. Skoro drożdże już nie jedzą w fermentorze to w butelkach też nie powinny czyli glukozy/cukru do refermentacji dajesz zgodnie z kalkulatorem / instrukcją. Dzięki wielkie za rady ! Dzisiaj mija 3 tydzień fermentacji - chciałem rozlewać, ale rano rurka bulkała, a na powierzchni ponownie zauważyłem pianę - zmierzyłem blg - spadło do 3,5 Dodatkowo piwo się pięknie zaczęło klarować (nie ma kłaczków) - zapach też uległ znaczącej poprawie. Poczekam jeszcze parę dni, aż będę pewny, że fermentacja się zakończyła i rozlewam ! ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się