damian511 Opublikowano 23 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 (edytowane) Witajcie zrobiłem 2 warki piwa z brewkitów coopers irish stout, do jednej do uzupełnienia brewkita uzyłem ekstrakty słodowe a do drugiej samą glukoze i jestem w szoku bo oba piwa po odlezeniu 1 miesiąca smakują bardzo podobnie znajomi też próbowali i nie widzą różnicy, teraz mam niezły dylemat i zastanawiam się czy jest sens dopłacać do ekstraktu słodowego zamiast glukozy... Edytowane 23 Lipca 2019 przez damian511 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 39 minut temu, damian511 napisał: Witajcie zrobiłem 2 warki piwa z brewkitów coopers irish stout, do jednej do uzupełnienia brewkita uzyłem ekstrakty słodowe a do drugiej samą glukoze i jestem w szoku bo oba piwa po odlezeniu 1 miesiąca smakują bardzo podobnie znajomi też próbowali i nie widzą różnicy, teraz mam niezły dylemat i zastanawiam się czy jest sens dopłacać do ekstraktu słodowego zamiast glukozy... Nie idź tą drogą, bo możesz z czasem dojść do dziwnych wniosków , że "po co w ogóle zacierać, jak można wymieszać wodę z cukrem, porządnie nachmielić i nikt nie zauważy różnicy". Cukier, glukoza podbijają ekstrakt, ale dają większą wytrawność i nie wnoszą całkowicie niczego do piwa - jedynie większą ilość alkoholu. Ekstrakt słodowy, nawet jak składałby się praktycznie z cukrów fermentowalnych, to wnosi jeszcze inne składowe do piwa. Myślę, że nawet jak nie czuliście różnicy w smaku i aromacie, to nie znaczy, że jej tam nie było. Hanys93 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 23 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 Jeszcze pytanie, jak (w jakiej temperaturze) bylo to fermamtowane. Bo źle przeprowadzona fermentacja może przykryć drobne niuanse wynikające z lepszych/gorszych składników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian511 Opublikowano 23 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 Temperatura fermentacji to było około 21 stopni dla obu warek po czym przelewałem je do innego pojemnika na cichą fermentacje na 5 dni, do butelek dodawałem po 4 gramy cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 23 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 21 otoczenia, czyli 23-24 brzeczki ? To o 3-4* za dużo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 23 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 (edytowane) Estry, w tej temperaturze, przykryły to co wniósł ekstrakt słodowy. Nawet jeśli zastosujesz najlepsze składniki piwo wyjdzie źle jeśli nie zastosujesz się do pewnych podstawowych zasad. Poczytaj przede wszystkim o fermentacji i czystości w domowym browarze. Udanych warek! Edytowane 23 Lipca 2019 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian511 Opublikowano 23 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 No to teraz już nie wiem co myśleć na stronie producenta jest napisane: STEP 2: Brew Try to ferment at 21C Czyli jaka temperatura jest odpowiednia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 2 godziny temu, damian511 napisał: Temperatura fermentacji to było około 21 stopni dla obu warek po czym przelewałem je do innego pojemnika na cichą fermentacje na 5 dni, do butelek dodawałem po 4 gramy cukru. Temperatura fermentacji OK, ale jak dla mnie popełniłeś jedną gafę - piwo z dwóch fermentacji burzliwych przelałem do wspólnego fermentowa na cicha. Jak jedna z warek była by zakażona, to straciłbyś obie warki- trochę szkoda. Cztery gramy cukru to dość mocne nagazowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 23 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 3 godziny temu, korzen16 napisał: Temperatura fermentacji OK, ale jak dla mnie popełniłeś jedną gafę - piwo z dwóch fermentacji burzliwych przelałem do wspólnego fermentowa na cicha. Jak jedna z warek była by zakażona, to straciłbyś obie warki- trochę szkoda. Cztery gramy cukru to dość mocne nagazowanie Kolega w skrócie chyba napisał. Chyba chodzi mu o to, że każdą oddzielnie przelewał na cichą lecz w ten sam sposób. Jeśli jednak przelał obie do jednego to mega dziwne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian511 Opublikowano 24 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2019 Koledzy przepraszam nie sprecyzowałem oczywiście przelałem obie warki na fermentacje cichą oddzielnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 24 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2019 (edytowane) @damian511 Pierwsza rada: drożdże dołączone do brewkitu wyrzuć lub zrób z nich pizzę. Jest ich za mało, są źle przechowywane (ktoś trzyma brewkity w lodówce?) i są to marne szczepy. Lepiej dołożyć 10 złotych i kupić coś normalnego. Fermentację typowych szczepów piwowarskich zaczynamy w najniższej zalecanej przez producenta drożdży temperaturze. A druga rada zacieraj samodzielnie lub rób piwo z ekstraktu słodowego z samodzielnym chmieleniem. Piwo wyjdzie tańsze i lepsze. Edytowane 24 Lipca 2019 przez koholet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 24 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2019 Napisz jeszcze ile dałeś glukozy oraz ile ekstraktu do drugiej warki (+ co to za ekstrakt, producent, itp, itd...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian511 Opublikowano 24 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2019 ok drozdze uzylem te co byly w zestawie Glukozy dalem 1 kg tej: https://allegro.pl/oferta/piwo-domowe-bimber-glukoza-dextroza-1-kg-cukier-6701908840 a ekstar slodowy użyłem ten gozdawa 1.8L: https://allegro.pl/oferta/gozdawa-ekstrakt-slodowy-plynny-jasny-23l-6492047144 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 24 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2019 Tego się obawiałem. W przyszłości użyj innego ekstraktu słodowego. Wystrzegaj się marki Gozdawa jeśli chodzi o brewkity i ekstrakty słodowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się