Janpalony Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) Cześć, Warzylem ostatnio swoje drugie piwo, wyszło mi 18 blg. Czy istnieją jakieś reguły dotyczące fermentacji brzeczki? O ile % powinno spaść BLG po fermentacji burzliwej a o ile na koniec cichej? Nigdzie nie znalazłem jasno określonej reguły. Słód 5kg pale ale, 1kg dekstrynowy Płatki: 0,5kg owsiane, 0,5kg pszeniczne Drożdże: US-05 Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez Janpalony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Cześć, procent odfermentowania zależy od szczepu drożdży (producenci podają w specyfikacjach), ale także od zasypu, zacierania, ilości i kondycji drożdży, warunków fermentacji i innych zmiennych - jest ich na tyle, że nie znajdziesz wzoru. Obserwacja i doświadczenie pozwalają wiedzieć kiedy zbliża się do końca, kiedy się skończyła etc. A z innej beczki: ile tych US-05 na 18BLG dałeś i skąd pomysł, żeby dać 1 kg dekstrynowego słodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msto Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) Nie ma takiej reguły, wszystko zależy od tego jakie cukry i w jakiej ilości znajdują się w brzeczne i od użytego szczepu drożdzy. Na ogół "standardowe" drożdże (czyli s. cerveisae) zjadają cukry proste jak glukoza i fruktoza, pozniej bardziej złożone jak maltoza i jeszcze ewentualnie maltotriozę. Bardziej złożone cukry pozostają w brzeczce tworząc właśnie cukry resztkowe. Ile jakich cukrów jest w brzeczce zależy w dużej mierze np od procesu zacierania. Przyjmuję się jedynie, że s. cerevisiae powinny zejść do ok 3/4 ekstraktu początkowego - ale jest to mocno umowne. Przy brettach i bakteriach to już w ogóle innach historia. Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez msto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janpalony Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 3 minuty temu, zasada napisał: A z innej beczki: ile tych US-05 na 18BLG dałeś i skąd pomysł, żeby dać 1 kg dekstrynowego słodu? Dałem 12,5g na ok 19l brzeczki. Pomysł na słód dekstrynowy, wziął się z etykiety New England z ale browaru, coś nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janpalony Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Czyli, burzliwą kończymy jak piana i osad opadnie? A rozlewamy po cichej jak blg się ustabilizuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Nie. Po burzliwej powinieneś mieć już piwo przefermentowane do końca i na cichej nic nie powinno więcej spaść. Czasami zdarza się, że dojedzą te 0,5-1blg ale to wynika z błędów podczas burzliwej. Cichej nie trzeba w ogóle robić jeśli nie masz ku temu konkretnych powodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 2 minuty temu, Janpalony napisał: Dałem 12,5g na ok 19l brzeczki. Pomysł na słód dekstrynowy, wziął się z etykiety New England z ale browaru, coś nie tak? Drożdży za mało: wg wyliczenia z Brewers Friend na 19 litrów ejla 18 BLG potrzebujesz właściwie 3 razy tyle. Nie wiem jak inne kalkulatory (Mr.Malty np.) ale nie wygląda to najlepiej. Cells Available: 110 billion cells Pitch Rate As-Is: 0.32M cells / mL / °P Target Pitch Rate Cells: 342 billion cells Difference: -232 billion cells a tego dekstrynowego a dużo. Ale to już indywidualny smak. Pozdumowując: jak na drugie piwo jest szansa, że wpakowałeś sie na minę. I posłuchaj @Oskaliber - nie przelewaj do innego pojemnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janpalony Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Da się to jakoś uratować? Dodam że, skończyłem i zadałem drożdże o 1 w nocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 11 minut temu, Janpalony napisał: Dodam że, skończyłem i zadałem drożdże o 1 w nocy Uwodnić jak najszybciej brakujące saszetki i dodać je do nastawu? Nie wiem czy ma to sens, nigdy tak nie robiłem. Aż się boję zapytać o temperaturę do której schłodziłeś i w jakiej piwo stoi. Pozdrawiam i dobrego piwa życzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msto Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 O ile fermentacja jeszcze nie ruszyła to śmiało możesz napowietrzyć brzeczkę i dodać kolejną saszetkę tych samych drożdży. Nie wiem jak to zadziała jak już fermentuje w najlepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janpalony Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) Piwo stopie temperaturze 18 stopni, wychodziłem do 22. Może następne będzie dobre. Dzięki za odpowiedzi! Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez Janpalony Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janpalony Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 25 minut temu, msto napisał: O ile fermentacja jeszcze nie ruszyła to śmiało możesz napowietrzyć brzeczkę i dodać kolejną saszetkę tych samych drożdży. Nie wiem jak to zadziała jak już fermentuje w najlepsze. No właśnie fermentuje, i to już całkiem nieźle najwyżej Sam je wypije kolejne będzie bardziej przemyślane Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 3 godziny temu, Janpalony napisał: No właśnie fermentuje, i to już całkiem nieźle najwyżej Sam je wypije kolejne będzie bardziej przemyślane Przefermentować przefermentuje, natomiast drożdże mogą dać od siebie coś, czego niekoniecznie chciałbyś w gotowym piwie Na przyszłość dobrze jest użyć kalkulatora drożdży, albo po prostu do mocniejszego piwa dać 2 paczki drożdży, jeśli nie chce się liczyć. Poczytaj sobie o under- i overpitchingu. Janpalony 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 5 godzin temu, zasada napisał: A z innej beczki: ile tych US-05 na 18BLG dałeś i skąd pomysł, żeby dać 1 kg dekstrynowego słodu? Ale co jest nie tak z tym dekstrynowym słodem? Tam jest go raptem 14%, dużo, ale bez przesady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zwłaszcze, że jeśli ten dekstrynowy to odpowiednik Carapilsa Briess, to niewiele to wnosi http://scottjanish.com/dextrins-and-mouthfeel/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się