zgoda Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Podobno zapowiadają takie upały, że będzie można odśnieżać w krótkim rękawku Trochę mi optymizm przysiadł co do tych upałów, będzie jednak dwa bittery, 9.5°Blg do kega i 11.5°Blg do butelek. Milda na Birofilię zrobię w maju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 #92 L5 przelałem do klarowania przy 2°Blg - będzie kolejny mózgotrzep. Zostało go 19 litrów, czyli w sam raz do kega. Temperatura fermentacji PA na dziś to niecałe 15°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 #91 L4 poszło do kega z 50g cukru i strzałem 2 bar. Odfermentowało do 1.8°Blg i ma ok. 5% alkoholu. W smaku wodniste, goryczka anemiczna. Będzie czym podlewać grilla. #88 Pilsik się uleżało i wyszły owocki. Hak mu w smak, wiedziałem że tak będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Wraz z wiosną przyszło pragnienie zrobienia czegoś nowego, czego jeszcze nie robiłem. Zamierzam kupić dziś w Kauflandzie 2 butelki Cotta 74 i spróbować odzyskać z nich drożdże, bo bardzo mi się podobał waniliowy aromat tego piwa. Za 2 tygodnie spodziewam się mieć w piwnicy temperaturę w okolicy 16°C, co powinno wystarczyć na początek fermentacji drożdżami "belgopodobnymi" (w wiadrze będzie 18-19°C). Jakby co to przyniosę na tydzień wiadro do domu. Na rozruszanie patersbier: 11°Blg, IBU 25, pilzneński i ze 300g jasnego karmelowego 25 EBC. Później pewnie coś w rodzaju brune d'abbaye: 14.5°Blg, IBU 25, pale, monachijski, abbey i ze 100g Special B dla koloru. A po drodze jeszcze trzeba upchnąć jakiś mild (bo lubię), porter (bo żona jęczy), APA i AIPA (nie wiem co mnie opętało że kupiłem te chmiele), OMS (to na warkę #100), old ale (bo zawsze chciałem), serię belgów (bo się drożdże przeterminowały o rok jak nie lepiej), pszenicę (bo znowuż żona jęczy). Jak ktoś ma na zbyciu, to chętnie nabędę trochę wolnego czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 A jak chcesz soczewice do tego włoskiego wynalazku upakować ? Do zacierania? 15% soczewicy to dość dużo, jest jakoś to wyczuwalne w piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Nie mam zamiaru go klonować, będzie bez soczewicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Takie piwo jest w Kauflandzie? Ile kosztuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Tydzień temu było po 7 zł za małe (375 ml). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Tydzień temu było po 7 zł za małe (375 ml). u siebie widziałem chyba większe za kilkanaście złotych, co mnie skutecznie zniechęciło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Nie mam zamiaru go klonować, będzie bez soczewicy. chyba nie warto (moim zdaniem) bawić się w odzyskiwanie drożdży z tego piwa, pewnie są inne do refermentacji, a nawet jak nie to i tak są dobrze zmutowane choć poeksperymentować w ramach wolnego czasu zawsze można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Urzekł mnie waniliowy zapach tego piwa. Jak nie spróbuję, to będę żałował, a tak to może się uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 #93 PA przelałem na cichą, żeby odebrać drożdże na piątkowe podwójne warzenie. I rzecz zaskakująca, ma obecnie ponad 3.5°Blg. Przy identycznym zasypie i zacieraniu Budvary schodziły znacznie niżej. Miałem nadzieję na piwo wytrawne, a będzie bardziej mięsiste. W piątek będzie bitter 11.5°Blg oraz nastawię na całą noc zacieranie drugiego, 9.5°Blg. Tzw. "overnight mash" są dość popularne wśród brytyjskich piwowarów domowych, więc skoro u nich to działa, to czemu ma nie zadziałać u mnie? W ten sposób w sobotę będę miał połowę roboty, pozostanie mi odfiltrować i nachmielić brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Tzw. "overnight mash" Też się kiedyś nad tym zastanawiałem i ciekawy jestem efektów. W szczególności: 1. czy zbyt długie "namaczanie" słodów nie spowoduje większej ilości garbników z łuski 2. czy zbyt długie zacieranie nie zwytrawni bardzo mocno tego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Tzw. "overnight mash" I mnie to zainteresowało , daj znać jakie efekty. W moim przypadku rano bym zostawił, a wieczorem kontynuował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 http://www.thehomebrewforum.co.uk/viewtopic.php?f=36&t=37023 Nikt jak na razie nie wspominał o taninach, garbnikach, czy nadmiernej wytrawności piwa. Zdaje się że Makaron też tak zacierał, ale w tej chwili nie mogę znaleźć postu na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 (edytowane) No to zrobiłem te 2 warki w 24 godziny. Jestem teraz ledwo żywy, dosłownie parę minut temu wyniosłem wiadro z drugim piwem do piwnicy. No to po kolei. #94 Beeftown's Best 19.04.2013 Zasyp: słód pale (DMGP/Strzegom) 3.40kg słód karmelowy 150 EBC (DMGP/Strzegom) 0.30kg słód amber (Th. Fawcett) 0.20kg słód czekoladowy (Castle Malting) 0.03kg Chmiele: Sybilla gran. 2013 6.5% a-k 54g Drożdże: Nottingham II pok. Dodatki: mech irlandzki 3g gips piwowarski 5g Zacieranie (11l wody, 5g gipsu): 67-66°C - 90' 76°C - 15' (+7l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 28l Gotowanie: 75' Chmielenie: 60' - Sybilla 34g 10' - Sybilla 20g 10' - mech irlandzki Wybicie 24l 11°Blg. Zadane drożdżami 20.04.2013 rano w temp. 17°C, fermentacja w temp. 18°C (otoczenie 16°C). W wiadrze mam 22l. Miało być 0.5°Blg więcej i 1l mniej, znów coś nie tak z wyliczeniem wody. #95 Beeftown's Original 19-20.04.2013 Zasyp: słód pale (DMGP/Strzegom) 2.70kg słód karmelowy 150EBC (DMGP/Strzegom) 0.30kg słód amber (Th. Fawcett) 0.10kg słód czekoladowy (Castle Malting) 0.02kg Chmiele: Sybilla gran. 2012 6.5% a-k 50g Drożdże: Nottingham II pok. Dodatki: mech irlandzki 3g gips piwowarski 5g Zacieranie (9l wody, 5g gipsu): 68-66°C - 90' 77-56°C - 10h (+8l wody) Wysładzanie i filtracja: 2x6l do obj. ok. 25l Gotowanie: 70' Chmielenie: 60' - Sybilla 30g 10' - Sybilla 20g 10' - mech irlandzki 3g Wybicie 22.5l 9.5°Blg. Zadane drożdżami 20.04.2013 wieczorem w temp. 20°C. Fermentacja w temp. 18°C (otoczenie 16°C). W wiadrze mam 21l. Około północy do zacieru w lodówce wlałem 8l wody o temperaturze 89°C, zamknąłem i opatuliłem kocem. Sądziłem, że w 10 godzin straci może z 10°C, ale jednak temperatura spadła znacznie niżej. Nie jestem pewien, czy niewielka ilość zacieru w lodówce mogła mieć na to wpływ, czy może po prostu lodówka jest za słabo zaizolowana. W każdym razie, bez potrzeby nie zamierzam tego powtarzać. Za tydzień zapowiadają się znowu dwie warki, ale nie aż tak ekstremalnie. W piątek coś ciemnego (mild?, stout?), w sobotę... No, to się okaże w sobotę. Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Dziś wszystko ładnie już fermenci, temperatura taka jak przewidziałem, 18°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Sądziłem, że w 10 godzin straci może z 10°C, ale jednak temperatura spadła znacznie niżej. Nie jestem pewien, czy niewielka ilość zacieru w lodówce mogła mieć na to wpływ, czy może po prostu lodówka jest za słabo zaizolowana. W każdym razie, bez potrzeby nie zamierzam tego powtarzać. Pomijając inne apsekty, to fajnie byłoby rano wstać i od razu filtrować. Przelewanie do gara, podgrzewanie, znowu do lodówki z filtatorem, zaczyna się to robić mało opłacalne czasowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) Jakbym wyrżnął dziurę w lodówce i zamontował kran, to bym od razu mógł filtrować z lodówki. Ale lodówka ma również inne zastosowanie, więc musi pozostać w stanie dziewiczym. Dlatego przekładam zacier do normalnego wiadra i tam filtruję. Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Dzisiaj mild 9°Blg, ok. 20 IBU - z przeznaczeniem do płukania ust po ipach w Żywcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Ładne, co? Prezent od żony na urodziny. Oczywiście, wyszkliwiony w środku i można z niego pić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 (edytowane) Dzisiaj mild 9°Blg, ok. 20 IBU - z przeznaczeniem do płukania ust po ipach w Żywcu. Przyda się jak nic Edytowane 26 Kwietnia 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 #96 Beeftown's Mild 26.04.2013 Zasyp: słód pale (DMGP/Strzegom) 2.40kg słód karmelowy 70 EBC (Weyermann) 0.40kg słód czekoladowy (Castle Malting) 0.20kg Chmiele: Sybilla gran. 2012 6.5% a-k 28g Drożdże: Nottingham II pok. Dodatki: mech irlandzki 3g gips piwowarski 4g Zacieranie (8l wody, 4g gipsu): 68-66°C - 90' 75°C - 15' (+8l wody) Wysładzanie i filtracja: 2x6l, do obj. ok. 24l Gotowanie: 75' Chmielenie: 60' - Sybilla 20g 10' - Sybilla 8g 10' - mech irlandzki 3g Wybicie 21.5l 9.5°Blg. Zadane drożdżami 27.04.2013 rano w temp. 19°C, fermentacja w temp. 18°C (otoczenie 16°C). W wiadrze mam 20l. Łatwo poszło. Mógłbym takie piwa robić co tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 (edytowane) Dzisiaj mild 9°Blg, ok. 20 IBU - z przeznaczeniem do płukania ust po ipach w Żywcu. Przyda się jak nic albo, jak w Strzegomiu, dla zrobienia przerwy od josefikowych belgów Drożdże: Nottingham II pok. Wybicie 21.5l 9.5°Blg. to jutro możesz przelewać na cichą Edytowane 27 Kwietnia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Za jakiś tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się