zgoda Opublikowano 21 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Się właśnie chłodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 No to gratulacje z okazji setnej warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Niewiele brakowało a bym wylał, ale otem potem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Hefe Weissbier Hell warzone 2013-06-21 Surowce fermentowalne: słód pszeniczny (Weyermann) 2.50kg słód pilzneński (DMGP/Strzegom) 1.60kg słód zakwaszający (Weyermann) 0.10kg Chmiele: Hallertau Tradition (PL) gran. 2012 5.5% a-k 14g Drożdże: MauriBrew Weiss Dodatki inne: mech irlandzki 3g Schemat zacierania: 45-42°C - 40' -> odebranie 8.5l cieczy 73-71 - 20' gotowanie 20' <- powrót cieczy, temperatura 68°C 68-65°C - 40' 75°C - 10' Wysładzanie i filtracja: Czas gotowania: 75 Schemat chmielenia: 60' - 14g H. Tradition 10' - 3g mech irlandzki Wybicie 23l 12.2°Blg. Drożdże zadane 23.06.2013 rano w temp. 23°C, fermentacja w temp. 20°C. Nie miałem czasu zbierać z osadów, więc w wiadrze tylko 20l. Przełom fantastyczny, obfity, choć raczej drobny. Rano miałem trochę stracha, bo wsypałem drożdże do wody a one sobie opadły na dno, ale pół godziny później zrobił się ładny kremik, więc zamieszałem i wlałem do wiadra. W niedzielę wieczorem jak zszedłem do piwnicy to wyglądało jakby główna fermentacja już się zakończyła, termometr na wiadrze pokazywał 19°C a piana już opadła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Powyższy wpisik został wyprodukowany w całości jako eksport w formacie IP.Board z http://brewlog.zgodowie.org/brew/9 Jestem z siebie zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 wyprodukowany w całości jako eksport w formacie IP.Board to taki copy&paste czy coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 (edytowane) Na razie tylko kopipasta. Jak znajdę trochę czasu, to poszperam w dokumentacji do IP.Board, może jakieś API do dodawania wpisów jest, ale to pieśń dalekiej przyszłości, bo trzeba będzie pewnie też autoryzować użytkownika na forum. EDIT: wygląda na to, że jest Edytowane 24 Czerwca 2013 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Wszystko zgodnie z planem. Niewiele brakowało a bym wylał, ale otem potem. To dlaczego chciałeś wylać? Chyba, że się potknąłeś na schodach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 no widzisz, troche chęci i jeszcze zrobisz import z IP.Board już istniejących warek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Wszystko zgodnie z planem. Niewiele brakowało a bym wylał, ale otem potem. To dlaczego chciałeś wylać? Chyba, że się potknąłeś na schodach? Drożdże mi napędziły stracha. Nie miałem czasu w sobotę rano na kombinacje i jakby się nie podniosły po uwodnieniu, to całe wiadro brzeczki poszłoby w kanalizację. Co by pasowało do mojego podejścia do warzenia w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 no widzisz, troche chęci i jeszcze zrobisz import z IP.Board już istniejących warek https://github.com/zgoda/brew-log/issues/5 <- jak ktoś ma naturę podglądacza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Co prawda dopiero jedną saszetkę tych drożdży użyłem, ale zachowały się tak samo. Po wsypaniu ich do wody ładnie opadły na dno, co mnie w sumie ucieszyło, bo ostatnio robię rehydratację w jałowych pojemnikach na mocz, więc nie miałem problemu z ich uwodnieniem w 50 ml wody. Może one tak mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Miałam podobnie z Kangurami do pszenicy. Podczas uwadniania, opadły na dno. Zrobił się delikatny krem, a i tak nie wszystko się rozpuściło. Także widzę, że jest to szerszy "problem". Fermentacja jednak bardzo szybko ruszyła. Nie powiem, trochę się wtedy zestresowałam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Wczoraj do butelek poszło #99 Dzik. Skończyło fermentację na 2.8°Blg, co mu daje 5.8% alkoholu. Do refermentacji 118g glukozy w syropie (2.2v/v). Kolor miedziany, smak i zapach na razie zdominowany przez słód amber, ale wyjątkowo przyjemny. Goryczka solidna, trochę ziołowa, trochę kłującja, ale rokuje dobrze. Czuć w smaku trochę suszonych owoców i pewną jedwabistość, co kojarzę z dodatkiem syropu inwertowanego. Zapowiada się dobre piwko. Wyjątkowo. Aż żałuję, że to nie jest moja "seteczka". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Butelki na #100 już umyte. Pierwszy raz od 3 lat będę miał pusto w fermentowni i zajętych wszystkie 10 skrzynek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 (edytowane) #100 poszło do butelek z syropem ze 165g glukozy (2.8v/v). Coś popierdzieliłem chyba z tą odwróconą dekokcją, bo skończyło fermentować przy 4°Blg i nie można powiedzieć, żeby było jakoś odczuwalnie wytrawne. No ale wszystko wyjdzie jak się nagazuje. A teraz 2 tygodnie wakacji w Grecji. Edytowane 1 Lipca 2013 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Spoko, mój ostatni dunkel z Żywca też zszedł do 4°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Po powrocie z 2 tygodni wakacji w przedpokoju zastałem zasychającą lepką kałużę piwa. Pierdykła butelka z Dzikiem, więc dziś sprawdziłem nagazowanie pozostałych. No i się przegazowało. Aż strach zejść do piwnicy, bo tam 3 skrzynki innych piw na tych samych drożdżach. Jak na razie to WLP022 Essex Ale sobie u mnie przesrały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Numerek 101 to miała być australijska blondynka, ale będzie polska. Chmiele zostały w magazynie, do którego klucz dziś jeszcze przebywa w Nałęczowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Warzenie jednak przełożone na przyszły piątek, dziś jeszcze nie czuję się na siłach po urlopie. Piwa jest dość, chociaż kegi puste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 [...] a po setnej odpoczął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 'Przełom fantastyczny, obfity, choć raczej drobny' .Witam, możesz opisać co to jest? Jak to wygląda. Często ten tekst (przełom) się powtarza. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 (edytowane) przełom to podstawa, a masz tu informacje http://www.piwo.org/...ge__hl__przełom, Jarek przezwycięż lenistwo urlopowe Edytowane 19 Lipca 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Dziś nie dałbym rady, jeszcze się nie przedstawiłem z Grecji na Polskę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 W ekspresowym tempie zapisałem się na zlot browar.bizu, wrzesień bez tego byłby całkowicie niekompletny. W tym roku będziemy zwiedzać browar w Miłosławiu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się