zgoda Opublikowano 7 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Galaxy miałem 2013, reszta była z wiosny 2014. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Galaxy z 2012 to była rewelacja - w mojej ocenie zjadał hamierykę. W ciemno wziąłem kilogram ze zbioru 2013 i ... zostało mi pół i nie wiem co z tym zrobić. W CP jest już granulat 2014 i korci, ale chyba sobie odpuszczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 No niestety Galaxy 2013 to była porażka, natomiast Vic Secret 2013 był w miarę okej, choć goryczkę miał ściągającą i trochę brzydką, a w aromacie czuć tytoń... Miałem tak z Dr Rudi 2012 super żywiczny i cytrusowy, 2013 porażka stęchła żywica i kocie szczyny, ohydna goryczka zalegająca. Ja czekam teraz na opinie o tych chmielach i dopiero ewentualnie kupuję bo to nie ma sensu, jak amerykańskie odmiany są w miarę stałe i roczniki mają podobne aromaty, tak te odbiegają od siebie o 180 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Vic Secret rzeczywiście nieciekawy był. Mój single hop jest nie do picia teraz. ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 kiedy robisz FWH? chwilę przed wrzeniem brzeczki czy jakoś w trakcie filtracji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Podczas filtracji, choć nie zawsze od samego początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 ostatnio zrobiłem 3-4 minuty przed wrzeniem nastepnym razem rozpocznę od początku filtracji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 #135 Victoria's Secret poszło do butelek ze 122g cukru białego. Skończyło na 2.5°Blg i ma coś koło 5% alko. Siedziało w wiadrze 6 tygodni. Załapało jakiegoś tlenowca, ale się wypije. HGW kiedy będzie następne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 #136 Buck Banger warzone 24.10.2014 Surowce fermentowalne: słód pilzneński (Soufflet) 3.00kg kasza gryczana palona 1.30kg słód monachijski jasny (DMGP/Strzegom) 0.50kg słód karmelowy 150 EBC (Castle Malting) 0.20kg Chmiele: Iunga gran. 2013 11.0% a-k 10g Sybilla gran. 2013 5.5% a-k 10g Lomik gran. 2013 4.5% a-k 32g Drożdże: Safale US-05 I pok. (uwodnione, 1 saszetka) Dodatki inne: chlorek wapnia 33% 5g (do zacieru) gips 5g (do zacieru) mech irlandzki 3g (gotowanie 10') Schemat zacierania: kleikowanie kaszy bez zagotowania 55-54°C - 15' 65-61°C - 30' 73-71°C - 30' 75°C - 15' Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26l Czas gotowania: 75 Schemat chmielenia: 60' - 10g Iunga + 10g Sybilla + 4g Lomik 10' - 28g Lomik Wybicie 23l 14°Blg. Drożdże zadane 24.10.2014 wieczorem w temp. 19°C, fermentacja w temp. 16°C (otoczenie 14°C). Ogromna ilość mułu, z którego nie chciało mi się niczego odzyskiwać - w wiadrze mam 17.5 litra. Jutro wybywam do Ziemi Obiecanej ponownie, tym razem na 2 tygodnie. Ciąg dalszy - po powrocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 60' - 10g Iunga + 10g Sybilla + 4g Lomik o ile jeszcze sybille jestem w stanie pojąć to Lomika w tej kombinacji i ilości na 60' nie rozumiem. Podobno lomik jest kiepski dlatego niemal zanikł z uprawy i sprzedaży - prawda to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Nie wiem, została mi resztka to poszła do gara. FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Jarek, powiedz, co ta kasza wniesie? Czego się można po niej spodziewać? Od dłuższego czasu, kiedy mijam sklepowe półki, zastanawiam się, co by tu użyć (tylko co to da?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 (edytowane) Trochę orzechowe będzie. Gładkie. Robiłem już takie wiele razy, ostatnio Andrzej Sadownik zachęcił mnie do kontynuowania tego tematu, bo podobno "ciekawe". Edytowane 26 Października 2014 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 O, będzie w takim razie co teraz uwarzyć skoro żona wyjeżdża Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Ogólnie Iunga i Sybilla miały iść na fwh, ale zapomniałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Ja, żeby nie zapomnieć o chmieleniu, wrzucam już do wiadra do którego wysładzam A gryka gryce nie równa. Robiłem z zasypem ok 10% i było ładnie "gryczane" i to była taka na kilogramy a taka w saszetkach to prawie 50/50 nie było zapachu a smak dla znawców. Jak to u Ciebie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Ja mam ten sam patent co fido, no, tylko ja od razu wrzucam na dno gara, zanim tam wleję pierwszą porcję brzeczki. Gorzej, że następna porcja idzie dopiero od 30' albo 20' i zdarza mi się tam zapomnieć. Ale też chciałem się dopytać o kaszę - czy to taka na wagę, czy torebkowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 W dużych torebkach, Melvit bodajże. 900g + 400g. Spróbuję jeszcze z taką na wagę z warzywniaka, ale nie nastawiam się na efekt wow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Dobra, dzięki za info. Na kaszę przyjdzie czas, jutro w gar idą żołędzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Crosis z mojego doświadczenia wynika, że jeśli na kaszy woreczkowej piszą, że jedna paczka zawiera 100g to ma ich 80. Zapewne podawana jest waga po ugotowaniu... Dlatego trzeba samemu ważyć aby warzyć z kaszy w woreczkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Na razie łycha na kołek. Ledwo mam czas na picie piwa, o robieniu nie ma co wspominać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaworek346 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 #130 Porter wspaniały...... doczekał się wypróbowania. nie za mocny, delikatny, mocno karmelowy. piana idealna. dziekuje bardzo za próbke i polecam sie na przyszlosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Hehe, w sumie z tej samej obserwacji doszedłem do wniosku, że to piwo jednak lepiej jest pić młodsze, bo dojrzałe ma za mało wyrazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 (edytowane) No to przeczytane. Dobrze się czyta. To taka porządkująca książka, która ma poukładać piwowarowi, co jest ważne a co mniej ważne. Generalnie od strony technicznej nie ma w niej niczego, czego zaawansowany by już skąd inąd nie wiedział. Jest dużo o ocenianiu własnego piwa pod kątem zgodności z założonym stylem i o wadach. Trochę o ratowaniu niezbyt udanych warek, choć sposoby wymyślne. Ogólnie o wszystkim po trochu (warsztat, sprzęt, surowce, ocenianie), ale również o niczym bardziej szczegółowo. Bardzo mało przydatny rozdział o przygotowywaniu piwa do konkursów - diametralnie odmienne realia w US of A i w Polsce. Z kolei ostatnia strona to ciekawe porady "jak pić, żeby móc pić dużo i sobie nie zaszkodzić będąc w średnim wieku". Przyjemna lektura, ale wydaje mi się, że całkowicie opcjonalna. Konkluzja jest taka, że należy dbać o szczegóły, nie iść na skróty, robić wszystko starannie, ale przede wszystkim myśleć. Mimo opcjonalności, warto było wyłożyć stówkę za tę pozycję? EDIT: Już widzę Twoją nowszą opinię . Edytowane 30 Stycznia 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Jakieś pomysły jak to zrobić lepiej? Głupio wygląda ten zbiornik pośredni z pompą między filtracyjną a warzelną, ale nie mam pojęcia jak inaczej to zrobić, gdy obie kadzie są na tym samym poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się