Damian Kuc Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Witam, Potrzebuję pilnej pomocy. Uwarzyłem piwko a w zasadzie aż 3 tylko nie bardzo wiem kiedy mam ściągnąć gęstwę. Nie chciałbym zakazić piwka by martwe drożdże za długo w nim nie siedziały. A że jestem totalnym laikiem stąd pytanie do Was. Tzn. uwarzyć piwko uwarzę - kwestia co dalej. Obecnie pszeniczne leżało mi w tanku 5 dni w 20 st. C i gdy zeszło do 3 Blg rozpocząłem jego samoczynne "nagazowywanie" ze zwiększaniem ciśnienia. Po kolejnych 3 dniach gdy ciśnienie osiągnęło 0,9 bar a Blg zeszło do 2 zapodałem w tanku temperaturę 5 st. C. i w tych 5 st. siedzi już 3 dni. Blg stanęło na 2. Czy powinienem już zlać gęstwę? W celu nagazowania piwka stale utrzymuję ciśnienie. Zatem jak zleję gęstwę dobiję dalej by nie spadło poniżej 0,6 bar. Czy robię to dobrze? To moje pierwsze piwko z trzech Może pomożecie? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Na jakim systemie/ zestawie pracujesz. Bo piszesz o rzeczach raczej poza standardowym wiadrem 33 litra z bulkadełkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian Kuc Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgadza się kupiłem niewielką linię technologiczną do produkcji piwa. Tankofermentatory o pojemności 500 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Kupiłes browar i na forum piwowarów domowych pytasz co robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian Kuc Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Teraz, anteks napisał: Kupiłes browar i na forum piwowarów domowych pytasz co robić? Widzisz, czasami trafi się okazja by kupić linię technologiczną, a że jestem laikiem stąd zadaję pytanie w piaskownicy. Chętnie się nauczę od domorosłych piwowarów. Chyba dobrze trafiłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 1 minutę temu, Damian Kuc napisał: Widzisz, czasami trafi się okazja by kupić linię technologiczną, a że jestem laikiem stąd zadaję pytanie w piaskownicy. Chętnie się nauczę od domorosłych piwowarów. Chyba dobrze trafiłem? W celach komercyjnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian Kuc Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 (edytowane) 2 minuty temu, anteks napisał: W celach komercyjnych Zarówno w komercyjnych - jeśli wyjdzie dobrze, jak i niekomercyjnych... Choć plan końcowy jest taki by udostępniać linię technologiczną właśnie domorosłym piwowarom jako inkubator browarniczy. Taki mam plan. I mam nadzieję, że wypali. Zatem każdy może sobie tę linię u mnie "wypożyczyć" na uwarzenie swojego piwka. Ale na pierwsze chciałem uwarzyć sam by zobaczyć jak wszystko działa. Stąd pytania. A że tanki zalane nie chcę ich teraz spaścić. Edytowane 19 Sierpnia 2019 przez Damian Kuc x1d i Muchor 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 4 minuty temu, Damian Kuc napisał: Zarówno w komercyjnych - jeśli wyjdzie dobrze, jak i niekomercyjnych... Jeśli w celach komercyjnych to powineneś przed warzeniem zgłosic warke do UC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian Kuc Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 (edytowane) 2 minuty temu, anteks napisał: Jeśli w celach komercyjnych to powineneś przed warzeniem zgłosic warke do UC Widzę, że wszystkie odpowiedzi tylko nie w temacie. Ale dla zadowolenia dodam, że warka zgłoszona, akcyza opłacona itd... Jestem dobry w "papierologii" ale nie w technologii warzenia piwa. Jeżeli możesz udzielić mi odpowiedzi na moje pytania to udziel, jeśli nie to nie zadawaj nowych nie dotyczących tematu Edytowane 19 Sierpnia 2019 przez Damian Kuc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 odstrzel drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian Kuc Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Teraz, anteks napisał: odstrzel drożdże Ok. zatem idę zlać gęstwę - właśnie o to mi chodziło, czy teraz jest dobry czas czy jeszcze mają razem z piwkiem sobie poleżeć. Zatem jeżeli BLG się ustabilizuje w okolicy 2 mam zawsze zlać gęstwę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 A gdzie jesteś (fizycznie)? Bo Twój pomysł bardzo mi się podoba.Nawet tu kiedyś pisałem, że warto by było rozważyć jakąś "spółdzielnię" i w kilka osób kupić coś porządnego. Ale nie chwyciło zupełnie, no i sobie kombinuję ekonomiczne podejście do garnka z Lidla... Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 2 godziny temu, Damian Kuc napisał: Ok. zatem idę zlać gęstwę - właśnie o to mi chodziło, czy teraz jest dobry czas czy jeszcze mają razem z piwkiem sobie poleżeć. Zatem jeżeli BLG się ustabilizuje w okolicy 2 mam zawsze zlać gęstwę? Tylko przy weizenach. I trzymaj te odstrzelone weizeny w zimnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian Kuc Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Godzinę temu, Muchor napisał: A gdzie jesteś (fizycznie)? Bo Twój pomysł bardzo mi się podoba. Nawet tu kiedyś pisałem, że warto by było rozważyć jakąś "spółdzielnię" i w kilka osób kupić coś porządnego. Ale nie chwyciło zupełnie, no i sobie kombinuję ekonomiczne podejście do garnka z Lidla... Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Małopolskie na pograniczu z Podkarpackim - zapraszam, w tej chwili mam jeden 500 l wolny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian Kuc Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Godzinę temu, Henx napisał: Tylko przy weizenach. I trzymaj te odstrzelone weizeny w zimnym. Czyli jak rozumiem, jeżeli brzeczka w tankofermentatorze zejdzie mi do 2 Blg i utrzymuje się na tym poziomie to spokojnie mogę odstrzelić drożdże i przejść na tzw. fermentację cichą? Ile wtedy jeszcze ma sobie "poleżakować" piwo - mówimy cały czas o pszenicznym. Przy zlaniu gęstwy zlewałem aż była rzadka. Mam nadzieję, że dobrze. Wyszło mi około 30 litrów z 500 l. tanka. Piwko leży sobie teraz w 3-5 stopni C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 A może powinieneś zadać inne pytanie: czy ktoś doświadczony w okolicy mógłby mi pomóc przetestować sprzęt... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 11 godzin temu, Damian Kuc napisał: plan końcowy jest taki by udostępniać linię technologiczną właśnie domorosłym piwowarom jako inkubator browarniczy Coś takiego powstało w miejscowości Biecz. Wygląda że to wy. Gratulacje za pomysł. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Hmmm, na razie nie potrzebuję 500l piwa, ale dobrze wiedzieć.Na dodatek, Biecz to przeurocze miasteczko, z dech zapierającym kościołem z początku XVI wieku, wieloma innymi zabytkami - a muzeum aptekarskie uważam za jedno z lepszych, które miałem przyjemność widzieć. Niezależnie od piwa, warto to miejsce zobaczyć.Przepraszam za off-topic, ale dla Biecza - warto Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian Kuc Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 5 godzin temu, korzen16 napisał: Coś takiego powstało w miejscowości Biecz. Wygląda że to wy. Gratulacje za pomysł. Dokładnie - to my. Ale nie w miejscowości Biecz a tuż zaraz pod Bieczem. korzen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian Kuc Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Tyle się naczytałem o tej gęstwie i... kurcze dalej jestem zielony by nie powiedzieć pomarańczowo-żółty jak gęstwa Czy ktoś z Was obsługiwał większą linię? Zlałem wczoraj ze zbiornika 500 l chyba z 30 l "gęstwy"... wciąż leciało choć już rzadsze ale jednak nie piwo, zatem czy to jeszcze gęstwa czy może już piwo tylko wywalane pod ciśnieniem i zmieszane delikatnie z gęstwą? Zbiornik jest stożkowy i wywalam spustem dolnym. Na stożku mam jeszcze jeden spust ale to już raczej do rozlewu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 6 minut temu, Damian Kuc napisał: Tyle się naczytałem o tej gęstwie i... kurcze dalej jestem zielony by nie powiedzieć pomarańczowo-żółty jak gęstwa Czy ktoś z Was obsługiwał większą linię? Zlałem wczoraj ze zbiornika 500 l chyba z 30 l "gęstwy"... wciąż leciało choć już rzadsze ale jednak nie piwo, zatem czy to jeszcze gęstwa czy może już piwo tylko wywalane pod ciśnieniem i zmieszane delikatnie z gęstwą? Zbiornik jest stożkowy i wywalam spustem dolnym. Na stożku mam jeszcze jeden spust ale to już raczej do rozlewu Z 20-25litrow 12blg masz spokojnie litr gestwy, czasem wiecej czasem mniej zalezy jak drożdże opadaja. Wiec ekstrapolujac z 500l 30l gestwy jest calkiem mozliwe. Nie wiem jamie drozdze, ale moga byc właśnie taka polplynna. Nie kazda gestwa zbija sie jak beton po kveikach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2019 15 godzin temu, Damian Kuc napisał: Tyle się naczytałem o tej gęstwie i... kurcze dalej jestem zielony by nie powiedzieć pomarańczowo-żółty jak gęstwa Czy ktoś z Was obsługiwał większą linię? Zlałem wczoraj ze zbiornika 500 l chyba z 30 l "gęstwy"... wciąż leciało choć już rzadsze ale jednak nie piwo, zatem czy to jeszcze gęstwa czy może już piwo tylko wywalane pod ciśnieniem i zmieszane delikatnie z gęstwą? Zbiornik jest stożkowy i wywalam spustem dolnym. Na stożku mam jeszcze jeden spust ale to już raczej do rozlewu Po to masz stożek by gęstwa/ chmiel zbierał sie w nim. Czyste piwo pobierasz zaworem nad nim. Masz w okolicy browary rzemieślnicze, podjedż i pogadaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian Kuc Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2019 To teraz z innej beczki Czy jest jakaś tabela czasu nagazowywania piwa? Bo w jakim ciśnieniu dane piwo powinienem trzymać by zostało nagazowane to wiem (zgodnie z tabelą dla konkretnego gatunku przy podanej temperaturze). Kwestia tylko przez jak długi czas? Przykładowo dla pszenicznego w temperaturze 3 st. C trzymam w zbiorniku ciśnienie 1,17 bar, dla lagera przy 5 st. C. 0,90 bar, a dla IPA przy 5 st. C. podobnie. Teraz kwestia jak długo? Drożdże ściągnięte - piwo leży sobie w tych ciśnieniach już ok. tygodnia. I czytając wasze wcześniejsze wątki niestety nie mogę robić strzałów po 2-3 bar ponieważ zawory bezpieczeństwa w tankach mam do 1,3 bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2019 42 minuty temu, Damian Kuc napisał: I czytając wasze wcześniejsze wątki niestety nie mogę robić strzałów po 2-3 bar ponieważ zawory bezpieczeństwa w tankach mam do 1,3 bar Pogadaj z p. Andrzejem, czy te dwa bary byłyby problemem - 1,3 bara to wartość nominalna (robocza) - dowiedz się na jaką wartość maksymalną zbiorniki były sprawdzane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian Kuc Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2019 54 minuty temu, korzen16 napisał: Pogadaj z p. Andrzejem, czy te dwa bary byłyby problemem - 1,3 bara to wartość nominalna (robocza) - dowiedz się na jaką wartość maksymalną zbiorniki były sprawdzane. 1,3 bara trzyma mnie poprzez zawory bezpieczeństwa. Niestety powyżej od razu się otwierają, próbowałem dla pszenicznego nagazować go w środkowym zakresie 1,31 bara i od razu się otworzyły. Więc skoro są to po coś one są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się