osatronix Opublikowano 10 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2019 (edytowane) Witam wszystkich serdecznie. 1 wrzesnia zrobilem Sweet Stouta. Wyszlo wiecej niz zakladala receptura. Mialo byc 14blg wyszlo 15.5blg. Uzylem S04 i zaczalem od okolo 17C. Po dwoch dniach fermentacja zwolnila i przenioslem do 19C. Rurka caly czas pyka ,ale nie zbyt czesto (co okolo 2.5 minuty) a blg stanelo na 8 juz ani drgnie. Zrobilem 3 pomiary. Na powierzchni minimalna ilosc piany w koloniach. Piwo smakuje niezle, ale powinno zejsc duzo nizej. Moje pytanie brzmi: czy moge dodac swiezych drozdzy zeby dojadly to co zostalo? Jezeli tak to czy powinienem napowietrzyc? Slody: Pale Ale 3.7kg Karmelowy Ciemny 0.4kg Chocolate 0.35kg Palone Ziarno Jeczmienia 0.2kg Dodatki: Laktoza 500g Zacieranie: 70min w 67C 10min w 67C z ciemnymi 10min w 78C Dzieki bardzo. osatronix Edytowane 11 Września 2019 przez osatronix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2019 Czym robiłeś pomiar? Ile dni trwa fermentacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osatronix Opublikowano 10 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2019 Czesc, Pomiar robilem splawikiem. Dzisiaj jest 9 dzien jak fermentuje. Kiedy zwolnilo zmierzylem 1szy raz (jakos w srodku minionego tygodnia) i potem co 2 dni. osatronix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2019 Rób pomiar fft jak chcesz wiedzieć do ilu zejdzie ci fermentacja.Zostaw piwo na trzy tygodnie i butelkuj. osatronix 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osatronix Opublikowano 10 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2019 OK. Co to jest pomiar fft? Patrze na guglu, ale wyskakuja mi jakies testy czestotliwosci. Jak to zrobic? Dzieki. osatronix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 10 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2019 (edytowane) W podanej recepturze zapomniałeś o najważniejszym składniku. Ile tam było wody? Lub inaczej ― jaka była wielkość warki? FFT to Fast Ferment Test. Edytowane 10 Września 2019 przez vmario osatronix 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osatronix Opublikowano 10 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2019 (edytowane) 20l. Dalem na to jedna saszetke. Dzieki za linka. osatronix Edytowane 11 Września 2019 przez osatronix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 10 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2019 Godzinę temu, osatronix napisał: Moje pytanie brzmi: czy moge dodac swierzych drozdzy zeby dojadly to co zostalo? Jezeli tak to czy powinienem napowietrzyc? Świerze drożdże są zbyt słabe. Być może świeże byłyby lepsze. Twój wybór. osatronix, Robert87 i majlosz 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 10 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2019 500g laktozy na 20l podbiło ekstrakt o jakieś 1,4°Blg, czyli mamy zmianę z 14,1°Blg na 6,6°Blg, co daje odfermentowanie 54,5%. Wydaje się, że to nieprawdopodobnie płytko, ale miałem podobną sytuację na początku mojej przygody, gdy sweet stout zszedł mi z 14,5°Blg na 7,5°Blg. To w sumie całkiem zabawne, ale po uwzględnieniu laktozy wychodzi mi odfermentowanie pozostałych cukrów równe 54,5%. U mnie z drożdżami nie stało się nic strasznego ― piwo się nagazowało i granatów nie było. Po prostu zacierałem w zbyt dużej temperaturze (pomiar bardzo długim termometrem alkoholowym przekłamuje wynik), a S-04 bardzo mocno na to reagują. Radziłbym nie grzebać, ale zostawić na 2 tygodnie. Jak wciąż będzie 8°Blg, to do butelek. Niestety, piwo może być ulepkowate i mdłe. Robert87 i osatronix 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał z Łodzi Opublikowano 11 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2019 (edytowane) 10 hours ago, osatronix said: OK. Co to jest pomiar fft? Patrze na guglu, ale wyskakuja mi jakies testy czestotliwosci. Jak to zrobic? Dzieki. osatronix Zrob ten test. Pobierz z fermentatora okopo 100-150ml piwa ( tak aby zapełnic probowke od cukromierza ), wrzuc cukromierz i zostaw w temp pokojowej na kilka dni i obserwoj czy sie zmienia blg. Tez mialem tak z IPA. Z 14blg zeszło po 10 dniach do 5 blg. Zrobilem test i wedlug testu powinno zejsc do 3 blg, zeszło do chyba 3,5 ( potrzymałem do 15 dni w fermentatorze ). Zabutelkowałem i wczoraj był 8 dzien od zabutelkowania, otworzyłem aby sprobowac. W smaku dobre, nagazowanie jest ale jeszcze chyba ciut za małe, zobaczymy jak bedzie po dwóch i po trzech tyg. Ja na twoim miejscu zrobił bym test, potrzymał 15 albo i 20 dni w fermentatorze i jesli w smaku jest wszystko ok, to do butelek Edytowane 11 Września 2019 przez Rafał z Łodzi osatronix 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osatronix Opublikowano 11 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2019 12 hours ago, andy1856 said: Świerze drożdże są zbyt słabe. Być może świeże byłyby lepsze. Twój wybór. dzieki Dziekuje bardzo za odpowiedzi. Zrobie FFT i zobacze co sie bedzie dzialo. Jak nic juz nie zejdzie to zastanowie sie czy dodac jeszce saszete drozdzakow. Zycze milego dnia wszystkim. osatronix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 12 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2019 Drożdżaki dodajesz te ze skóry czy z układu pokarmowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2019 W dniu 11.09.2019 o 08:31, Rafał z Łodzi napisał: wrzuc cukromierz i zostaw w temp pokojowej na kilka dni i obserwoj czy sie zmienia blg. Haha, co za genialny plan..., tylko nie uwzględnia tego co lata w powietrzu i zakazi taką brzeczkę. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał z Łodzi Opublikowano 12 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2019 7 hours ago, dziedzicpruski said: Haha, co za genialny plan..., tylko nie uwzględnia tego co lata w powietrzu i zakazi taką brzeczkę. Ale mozna sie przed tym uchronic. Przykryc probowke folia aluminiowa ( zdezynfekowana wczesniej ) albo do wiekszego zdezynfekowanego słoika i wtedy ma bezpieczne srodowisko. Nie wspominałem o tym bo wydało mi sie to oczywiste. Sorry moj błąd osatronix 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osatronix Opublikowano 13 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 Przelalem troche piwa do odzielnego pojemnika i dodalem drozdzy piekarskich i trzymam w 22C - 24C. (Oczywiscie zdezynfekowane). Poczekam do poniedzialku i zmierze. P.S. Od wczoraj na powierzchni piwa w glownym fermentorze pojawila sie piana i bulkanie przyspieszylo. Wydaje mi sie, ze to dzieki zabeltaniu. Moze jeszcze nie jest stracone. W przyszlym tygodniu napisze jak to sie wszystko rozwija. Dzieki. osatronix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. dziedzicpruski Opublikowano 13 Września 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 9 godzin temu, Rafał z Łodzi napisał: Ale mozna sie przed tym uchronic. Przykryc probowke folia aluminiowa ( zdezynfekowana wczesniej ) albo do wiekszego zdezynfekowanego słoika i wtedy ma bezpieczne srodowisko. No można, ale nigdy nie będziesz miał gwarancji że przy tych operacjach czegoś tam nie zaszczepiłeś ,całe te testy o kant dupy potłuc, są totalnie zbędne, piwo schodzi do tych 8 i jak nie chce zejść niżej to widocznie Jahwe tak chce, ale oczywiście diabeł kusi, grzeb w piwie, rób testy będziesz miał granaty . Co ma niby pokazać taki test, na tych drożdżach które są w piwie widocznie nie zejdzie dalej, jak dodasz jakieś żerne, do bimbru to zjedzą do zera, gość tam o piekarskich pisze, to potem te piekarskie wrzuci do tego piwa czy jak ? vmario, Bogi, Robert87 i 2 innych 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osatronix Opublikowano 23 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2019 Witam. Szybki update. Wczoraj mierzylem i zeszlo do 7BLG. Potrzymam jeszcze troche i zobacze ile jeszcze wycisna. Pozdrawiam osatronix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się