Juniorek Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Cześć jako ze czas mam teraz tylko w soboty na warzenie a potrzebuje zrobic starter to mam pytanie. Czy mogę wykonać starter, po czym przelać go do słoika i zadać za około dzień, dwa? Kolbe mam 1l jest możliwość zrobienia dwóch i złania ich do jednego słoika po czym dodać uzyskane droższe do piwa? Na codzień nie jestem w miejscu którym warze wiec nie mam jak zrobić starter w piątek i zadać go w sobotę, tylko zrobić w czwartek przewieźć do docelowego miejsca i dopiero zadać ps. Zawsze jak gotuje ekstrakt w kolbie to mi wykipia, czy macie jakieś ciekawe na to sposoby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Godzinę temu, Juniorek napisał: Cześć jako ze czas mam teraz tylko w soboty na warzenie a potrzebuje zrobic starter to mam pytanie. Czy mogę wykonać starter, po czym przelać go do słoika i zadać za około dzień, dwa? Kolbe mam 1l jest możliwość zrobienia dwóch i złania ich do jednego słoika po czym dodać uzyskane droższe do piwa? Na codzień nie jestem w miejscu którym warze wiec nie mam jak zrobić starter w piątek i zadać go w sobotę, tylko zrobić w czwartek przewieźć do docelowego miejsca i dopiero zadać ps. Zawsze jak gotuje ekstrakt w kolbie to mi wykipia, czy macie jakieś ciekawe na to sposoby? ps. zmniejsz płomień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Idealnie byłoby jakbyś miał jakąś zatyczkę do kolby i przewiózł w niej, bo przelewanie to niepotrzebne narażanie na infekcję startera, który jest dosyć wrażliwy. Ale poza tym nie widzę większych przeszkód. A na kipienie to zmniejszyć ogień albo kupić większą kolbę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 2 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Czyli raczej wieksza kolba, płomienia nie mam jak zmniejszyć w domu mam indukcję a takie rzeczy jak starter na płycie elektrycznej gotuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Może zrób go po prostu w docelowym słoiku. ps. płyta indukcyjna/elektryczna nie ma regulacji temperatury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 2 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Płyta elektryczna ma regulacje, ale jak ona się nagrzeje i stoi na niej kolba to nadal grzeje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veniek Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 (edytowane) Kup 3litrowy słoik do kiszenia ogórków, gotuj starter w garnku, ostudz, przelej do słoika, zadaj drożdże, zakręć i w podróż Po powrocie w miejsce pokrywki folia, na mieszadło i po bólu. Już dawno zrezygnowałem z kolby. Edytowane 2 Października 2019 przez Veniek ogoun 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Ja bym nawet przelał do słoika gorący, jedno zagrożenie mniej. vmario 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 8 minut temu, x1d napisał: Ja bym nawet przelał do słoika gorący, jedno zagrożenie mniej. Zawsze tak robię, ale warunek ,słoik musi być wygrzany w piekarniku i do gorącego gorące lać, coś koło 100sC, jak za bardzo to może wykipieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi