Rebelion Opublikowano 12 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 jak w temacie kiedy dodać pulpę z mango do piwa? gdzieś ktoś radził żeby po 2-3 dniach burzliwej dodać a znowu gdzie indziej znalazłem że lepiej na cichej, co jest waszym zdaniem lepsze? no i jak ktoś ma jakieś wskazówki to tez mile widziane z góry dzięki ps. jak ktoś ma mi pisać że taki temat był na forum już sto razy i żebym sobie znalazł to niech nie traci czasu i nie zaśmieca mi tym takimi odpowiedziami posta bo forum jest po to by pytać a czasu kopać nie ma póki co więc jeżeli ktoś będzie chciał to odpisze , wyśle linka itp . Dzięki zasada i Gruby. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 Na cichą. Fradio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 13 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2019 Ja ostatnio dodalem od razu na burzliwa i tez fajnie czuc to mango, jak dodasz na cichej to fermentacja pewnie znowu ruszy bo w mango cukry saZa jakis czas bede probowal drugi raz dokladnieno samo piwo uwarzyc z mango na cichej to bede mial lepsze porownanie Rebelion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebelion Opublikowano 13 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2019 no cóż to dodam na cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2019 Ja dodałem na koncówkę burzliwej. Póki co w smaku nędzą, w aromacie dużo lepiej. Potrzymam jeszcze z tydzień to może coś wyciągnie i przeleję na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebelion Opublikowano 14 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2019 ile kg pulpy dałeś i na ile litrów piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2019 1,1kg na 13,5L piwa. To ta warka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephson Opublikowano 14 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2019 Ja ostatnio dałem 2,7 kg na 24 l na cichą na 2 tyg i myślę, że mogłem dać ciut więcej. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebelion Opublikowano 14 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2019 o kurde to sporo .... ja mam 1 kg na jakieś 15 L piwa ogólnie to zastanawiam się ile by trzeba było tej pulpy żeby wyszło coś w rodzaju "mangonel" z browaru szpunt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2019 Też mam odczucie że moja ilość to za mało, obawiam się tylko czy zwiększanie ilości owoców nie pogłębi wytrawności piwa. Po burzliwej zeszło mi już do 2°Blg, więc dość mocno. Mam wrażenie, że owoce przyczyniły się do tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebelion Opublikowano 14 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2019 a pulpa z mango tania nie jest no ja właśnie zlałem na cicha , w tydzień zjadły z 15 na 5,5 blg a teraz 1 kg pulpy więc znowu ruszy trochę pewnie ale zobaczymy jak to będzie przed rozlewem do butelek trzeba będzie przefiltrować dość dobrze , czym będziesz to robił ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2019 Schłodzenie do zera i podwójna pończoszka, przy czym ja przelewam na cichą i jeszcze chmiel dorzucam. 3 minuty temu, Rebelion napisał: a pulpa z mango tania nie jest Przygotowywałem sam mango, wyszło taniej, ale przede wszystkim bardzo aromatycznie - te z puchy nie są ponoć specjalne. Kolejny raz też tak zrobię. Rebelion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebelion Opublikowano 15 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 Ja też mam zamiar dać chmielu tak na 3-4 dni przed butelkowaniem a później możliwe że zrobię to co Ty, no poza chłodzeniem bo nie mam gdzie zniżyć temperatury do 0 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 15 godzin temu, korzen16 napisał: Przygotowywałem sam mango, wyszło taniej, ale przede wszystkim bardzo aromatycznie - te z puchy nie są ponoć specjalne. Kolejny raz też tak zrobię. Zależy jaka pucha. Musi być koniecznie odmiana alphonso i czysta pulpa, a nie z jakimiś cukrami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 Chyba Undeath pisał że nie był zadowolony z puchu i też użył świeżych owoców. 2 godziny temu, Oskaliber napisał: Zależy jaka pucha. Musi być koniecznie odmiana alphonso i czysta pulpa, a nie z jakimiś cukrami. Tylko takie biorę pod uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 7 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 czym odfiltrować takie mango nie mając możliwości schłodzenia przed rozlaniem? filtr 5 mikronów wystarczy żeby wszystko co potrzeba wyłapać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się