skazi Opublikowano 18 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 52 minuty temu, jac007 napisał: Jakby ktoś szukał to tu pojawiły się fermzilla 27 l https://www.homebrewing.pl/fermzilla-fermentor-stozkowy-27l-p-1903.html Jest jedna sztuka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 (edytowane) 5 minut temu, skazi napisał: Jest jedna sztuka Jedna by ściągali? Edytowane 18 Lutego 2021 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 18 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 39 minut temu, anteks napisał: Jedna by ściągali? Wczoraj były dwie sztuki ja zamówiłem dzisiaj 35l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Siemieniuk Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 W dniu 24.01.2021 o 16:14, nike21 napisał: Sam mnie temat trochę zainteresował co by znowu coś usprawnić. Niestety do lodówki podblatowej nie wejdzie fermentor stożkowy. Po drugie w 27 litrowej wersji nie przefermentuję warki 25 litrów. Ja na razie odpuszczam. A co do lodówki to szukaj takiej koło 130cm wysokości i bez zamrażalnika. Fermentor powinieneś zmieścić. Też miałem rozkminy z lodówką ale uznałem, że jest mi niepotrzebna Zrobiłem już >10 warek na Fermzilli 27L z Bahnika, za każdym razem fermentując pod ciśnieniem. Gdy zależy mi na czystym profilu i niskim poziomie estrów, jak np. pils, to zaraz po ruszeniu fermentacji ustawiam ciśnienie ok 10 Psi. A gdy chcę mieć więcej estrów np. przy kveikach, to zakładam pas grzewczy z Ali i minimalne ciśnienie od połowy fermentacji. Reasumując: lodówka jest potrzebna, żeby w niskich temperaturach otrzymać czysty profil fermentacji. Ten sam efekt uzyskuje się fermentując w wyższych temperaturach ale pod ciśnieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Oświećcie mnie bo zgłupiałem. Czy poniższe Fermzille to nie jest to samo ? https://www.bahnik.cz/pl/kvaseni-a-lezeni/fermzilla-27l-sada-fermentasaurus-gen-2/ https://marxam.pl/fermentory-zestawy-startowe-fermzilla-stozkowy-pojemnik-fermentacyjny-35-l,c552,p4830,pl.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcEs Opublikowano 12 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 Oświećcie mnie bo zgłupiałem. Czy poniższe Fermzille to nie jest to samo ? https://www.bahnik.cz/pl/kvaseni-a-lezeni/fermzilla-27l-sada-fermentasaurus-gen-2/https://marxam.pl/fermentory-zestawy-startowe-fermzilla-stozkowy-pojemnik-fermentacyjny-35-l,c552,p4830,pl.htmlRożnią się pojemnością.Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 12 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 2 godziny temu, MarcEs napisał: Rożnią się pojemnością. Kegland nie ma w ofercie wersji 35L przynajmniej na swojej stronie stad to pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 12 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 16 godzin temu, Igor Siemieniuk napisał: Też miałem rozkminy z lodówką ale uznałem, że jest mi niepotrzebna Zrobiłem już >10 warek na Fermzilli 27L z Bahnika, za każdym razem fermentując pod ciśnieniem. Gdy zależy mi na czystym profilu i niskim poziomie estrów, jak np. pils, to zaraz po ruszeniu fermentacji ustawiam ciśnienie ok 10 Psi. A gdy chcę mieć więcej estrów np. przy kveikach, to zakładam pas grzewczy z Ali i minimalne ciśnienie od połowy fermentacji. Reasumując: lodówka jest potrzebna, żeby w niskich temperaturach otrzymać czysty profil fermentacji. Ten sam efekt uzyskuje się fermentując w wyższych temperaturach ale pod ciśnieniem. Kegujesz, czy butelkujesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 12 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 28 minut temu, fotohobby napisał: i minimalne ciśnienie od połowy fermentacji Od połowy ? Czy do połowy fermentacji i później zwiększasz ciśnienie , bo tak gdzieś w necie wyczytałem jak np robisz coś z kveikami czy nawet coś z Belgii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Siemieniuk Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 W dniu 12.03.2021 o 13:22, fotohobby napisał: Kegujesz, czy butelkujesz ? Kegi i beztlenowy transfer z Fermzilla. Czasami rozlewam do butelek z kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Siemieniuk Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 W dniu 12.03.2021 o 13:54, witur napisał: Od połowy ? Czy do połowy fermentacji i później zwiększasz ciśnienie , bo tak gdzieś w necie wyczytałem jak np robisz coś z kveikami czy nawet coś z Belgii Na początku fermentacji pozwalam drożdżom się rozbujać bez ciśnienia i w zależności od tego jak dużo chcę mieć estrów to podnoszę ciśnienie. Przy kveikach to zwykle po 1-2 dniach od początku fermentacji podnoszę do ok 7-10 Psi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 15 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 I fermentujesz piwa dolnej fermentacji w temperaturze pokojowej? Hmm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Ozi Opublikowano 15 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 (edytowane) Godzinę temu, nike21 napisał: I fermentujesz piwa dolnej fermentacji w temperaturze pokojowej? Hmm... Tak, da się Polecam filmy: Grain to Glass Lager in 11 Days! Wow! I'm doing this again! Larry's Quick Lager: Pressure Fermentation & Gelatin Fining Details Edytowane 15 Marca 2021 przez mjr_Kolicki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 26 minut temu, mjr_Kolicki napisał: Tak, da się Polecam filmy: Grain to Glass Lager in 11 Days! Wow! I'm doing this again! Larry's Quick Lager: Pressure Fermentation & Gelatin Fining Details czyli jak drożdże dolnej fermentacji rozhulają sie i fermentacja ruszy na dobre to zwiększasz ciśnienie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 15 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 Ciekawe jak taki lager smakuje. Poza czystym profilem estrowym lager ma charakterystyczny smak, który chyba też generują drożdże. Jestem ciekaw czy samo ciśnienie w fermentorze sprawia, że drożdże pracują w optymalnych warunkach. Być może w wyższym ciśnieniu i wyższej temp zachowają się jak w niższej temp i niższym ciśnieniu. Kto robi test i rozsyła próbki smakowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Ozi Opublikowano 15 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 11 godzin temu, anteks napisał: czyli jak drożdże dolnej fermentacji rozhulają sie i fermentacja ruszy na dobre to zwiększasz ciśnienie? Ale ja nie z doświadczenia tylko z opinii różnych ludzi, czyli nie jestem obiektywny :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 16 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 ile realnie litrow mozna fermentowac w wersji 27L ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 16 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 2 godziny temu, leonzn napisał: ile realnie litrow mozna fermentowac w wersji 27L ? Więcej niż 25 bym nie próbował leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Siemieniuk Opublikowano 16 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 W dniu 15.03.2021 o 14:38, nike21 napisał: Ciekawe jak taki lager smakuje. Poza czystym profilem estrowym lager ma charakterystyczny smak, który chyba też generują drożdże. Jestem ciekaw czy samo ciśnienie w fermentorze sprawia, że drożdże pracują w optymalnych warunkach. Być może w wyższym ciśnieniu i wyższej temp zachowają się jak w niższej temp i niższym ciśnieniu. Kto robi test i rozsyła próbki smakowe? Jeszcze nigdy Pilsy mi tak dobrze nie wychodziły jak przy fermentacji ciśnieniowej w temperaturze pomieszczenia Fermentacja pod ciśnieniem nie jest niczym nowym i była stosowana w przemyśle piwny już w latach 60. Polecam wideo David'a Heath'a na ten temat. Odezwij się na priv to Ci wyślę buteleczkę German Pils z poprzedniej warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 16 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 No OK, ale jak wygląda butelkowanie nagazowanego piwa ? Bo w tej chwili (przy temperaturze pokojowej) widzę to tak + mogę uzyskać czysty profil w tej temperaturze + mogę przyśpieszyć fermentację (brzmi, jak bluźnierstwo, ale OK) +/- nie zrobię CC (ale w sumie bez tego można się obejść) - z uwagi, że nei będe potrafił schłodzić piwa w Fermzilli nagazowane piwo przy butelkowaniu pędzie się pienić. Chyba, że jest jakiś patent/gadżet na to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Siemieniuk Opublikowano 16 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 7 minut temu, fotohobby napisał: No OK, ale jak wygląda butelkowanie nagazowanego piwa ? Bo w tej chwili (przy temperaturze pokojowej) widzę to tak + mogę uzyskać czysty profil w tej temperaturze + mogę przyśpieszyć fermentację (brzmi, jak bluźnierstwo, ale OK) +/- nie zrobię CC (ale w sumie bez tego można się obejść) - z uwagi, że nei będe potrafił schłodzić piwa w Fermzilli nagazowane piwo przy butelkowaniu pędzie się pienić. Chyba, że jest jakiś patent/gadżet na to ? Nie rozlewam bezpośrednio do butelek. Robię rozlew do kegów, które potem trafiają do zamrażarki skrzyniowej i tam sobie lagerują lub nagazowują CO2. Stamtąd też robię wyszynk lub rozlewam do butelek ustawiając minimalny strumień na kranie. Niska temperatura sprawia, że piwo mniej się pieni. Oczywiście jest mnóstwo gotowych rozwiązań typu beergun czy rozlew przeciwciśnieniowy itp. Pewnie kiedyś przyjdzie i na to pora Jankasper 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 18 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 Nie ogarniam sprawy z uciekającym ciśnieniem. Jakie macie na to patenty? Mam fermzilla all rounder, dokupiłem ta niby grubszą uszczelkę. Zostawiłem na noc 1bar, a rano już nic nie było. Nie miałem nic podpiętego do przyłączy. To moja pierwsza warka w tym fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 18 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 Też mam allroundera,u mnie sprawdziła się taśma teflonowa.Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 18 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 Na ten duży gwint nakładasz? Ten od całej nakrętki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 18 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 U mnie była nieszczelność na złączkach. Uszczelka dekla jest na tyle gruba że nie da się go zdjąć bez ciśnienia. Można stosować też smar spożywczy.Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się