x1d Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 51 minut temu, smola napisał: Zaizolowałbym nawet jakąś starą kołdrą/kocem, zawsze to mniej energii zużyjesz. Ale czy po to kupuje się fajny fermentor by okrywać go starą kołdrą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Tylko tak wydaje mi się, że ścianki fermentora są dosyć cienkie i chłodziwo będzie musiało być cały czas lub często w obiegu. Ale jak kto chce. BTW też się zastanawiam czy na lato nie zrobić kilku chłodnic miedzianych do wiader i podłączyć do nich chłodziarkę do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 usuwacie drożdże ktore jako pierwsze opadają do zbiornika po 1-2 dniach i dopiero potem zbieracie te najbardziej żywotne ? czy pobieracie cala gęstwę po skończonej fermentacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 15 godzin temu, leonzn napisał: usuwacie drożdże ktore jako pierwsze opadają do zbiornika po 1-2 dniach i dopiero potem zbieracie te najbardziej żywotne ? czy pobieracie cala gęstwę po skończonej fermentacji ? Ja pobieram całość leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 7 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 Smar spożywczy da się kupić gdzieś stacjonarnie? Aż boli płacić za wysyłkę prawie tyle, co za tubkę smaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 20 minut temu, Willow napisał: Smar spożywczy da się kupić gdzieś stacjonarnie? Aż boli płacić za wysyłkę prawie tyle, co za tubkę smaru Bierz wazelinę, ja używam wazeliny technicznej białej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 7 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 Ja kupiłem w lokalnej hurtowni ze smarami i olejami silnikowymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 7 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 6 godzin temu, anteks napisał: Bierz wazelinę, ja używam wazeliny technicznej białej Trzyma Ci po tym szczelność itd.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 8 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2021 4 godziny temu, Willow napisał: Trzyma Ci po tym szczelność itd.? Chodzi tu bardziej o to żeby lepiej było odkręcać pokrywę czy tam zbiornik na drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2021 8 godzin temu, Willow napisał: Trzyma Ci po tym szczelność itd.? NIe mam problemów ze szczelnościa 4 godziny temu, witur napisał: Chodzi tu bardziej o to żeby lepiej było odkręcać pokrywę czy tam zbiornik na drożdże Właśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 8 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2021 Optowałbym jednak za czymś co atest na kontakt z żywnością ma w co wątpię jeśli chodzi o wazelinę techniczną. Fermzilla to wydatek rzędu 600-800 zeta a teraz masz problem ze smarem za 25 zł ? Ja kupiłem coś takiego: https://allegro.pl/oferta/smar-do-kontaktu-z-zywnoscia-mol-nsf-food-grease-2-9550319743 za 25 zeta w zwykłej hurtowni ze smarami i oprócz gwintów mogę też potraktować smarem delikatnie uszczelkę tę kołnierzową wewnątrz fermzilli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2021 13 minut temu, WojtekGaaD napisał: Optowałbym jednak za czymś co atest na kontakt z żywnością ma w co wątpię jeśli chodzi o wazelinę techniczną. Fermzilla to wydatek rzędu 600-800 zeta a teraz masz problem ze smarem za 25 zł ? Ja kupiłem coś takiego: https://allegro.pl/oferta/smar-do-kontaktu-z-zywnoscia-mol-nsf-food-grease-2-9550319743 za 25 zeta w zwykłej hurtowni ze smarami i oprócz gwintów mogę też potraktować smarem delikatnie uszczelkę tę kołnierzową wewnątrz fermzilli. A w którym miejscu ta wazelina ma kontakt z piwem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 8 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2021 31 minut temu, WojtekGaaD napisał: Optowałbym jednak za czymś co atest na kontakt z żywnością ma w co wątpię jeśli chodzi o wazelinę techniczną. Fermzilla to wydatek rzędu 600-800 zeta a teraz masz problem ze smarem za 25 zł ? Ja kupiłem coś takiego: https://allegro.pl/oferta/smar-do-kontaktu-z-zywnoscia-mol-nsf-food-grease-2-9550319743 za 25 zeta w zwykłej hurtowni ze smarami i oprócz gwintów mogę też potraktować smarem delikatnie uszczelkę tę kołnierzową wewnątrz fermzilli. Nie mam problemu z takim wydatkiem, mam problem z kosztem przesyłki porównywalnym z kosztem towaru, dlatego najważniejsze pytanie brzmiało, czy da się to kupić gdzieś stacjonarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 8 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2021 (edytowane) Możesz kupić wazelinę kosmetyczną w aptece. Jest przeznaczona do użytku zewnętrznego, więc może mieć kontakt z piwem. Mam takową, jest koloru białego, bez dodatku żadnych substancji zapachowych, mogących wpłynąć na piwo. Edytowane 8 Maja 2021 przez yarrro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 8 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, anteks napisał: A w którym miejscu ta wazelina ma kontakt z piwem? Idąc tym tropem dlaczego nie zwykłym smarem do łożysk? ? Płyn jak to płyn wejdzie wszędzie gdzie tylko może szczególnie pod ciśnieniem. edit: wg. producenta wskazane też jest posmarować oringi uszczelniające a one mają już kontakt z piwem szczególnie te od dolnej części z zaworem i pojemnikiem na gęstwę. Cytat Nie mam problemu z takim wydatkiem, mam problem z kosztem przesyłki porównywalnym z kosztem towaru, dlatego najważniejsze pytanie brzmiało, czy da się to kupić gdzieś stacjonarnie Ten problem akurat rozumiem dlatego sam zrezygnowałem z małej tubki z alledrogo bo jakimś absurdem jest dobierać niepotrzebne zakupy do smarta a okazało się, że w zwykłym sklepie z olejami, smarami i filtrami do pojazdów takowy smar jest i taniej niż w necie nie wspominając o przesyłce. Fakt, że zużywa się tego niewiele i ten pojemnik zapewne wystarczy na bardzo długo. Edytowane 8 Maja 2021 przez WojtekGaaD edycja yarrro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Jak wygląda u was chmielnie na zimno ? Ja już chyba próbowałem wszystkiego i zawsze chmiel w krótkiej chwili ląduje w kubeczku . Próbowałem też chmielić odkręcając górny dekiel i wrzucać bezpośrednio chmiel i wszystko było by ok , ale po dodaniu ciśnienia chmiel od razu wędruje w kubek na sam dół i się ładnie tam zbija co moim zdaniem zabiera efektowność chmielenia na zimno . Wystarczy że spuszczę ciśnienie zaworkiem bezpieczeństwa i ładnie się wszystko podnosi do góry . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 30 minut temu, witur napisał: Ja już chyba próbowałem wszystkiego i zawsze chmiel w krótkiej chwili ląduje w kubeczku . ja chmieliłem raz, ale sie wypowiem wsypałem do pojemnika określoną ilosc, przedmuchałem co2, przechyliłem fermzille - chmiel wleciał do głównego pojemnika i zamknąłem zawór potem znowu do pionu cały czas przy zamkniętym dolnym zaworze i wyszło eleganckie chmielenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Ja spotkałem się z teorią, że olejki eteryczne, jako lżejsze od wody, płyną do góry i nie trzeba się przejmować tym, że są w pojemniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 14 minut temu, Willow napisał: Ja spotkałem się z teorią, że olejki eteryczne, jako lżejsze od wody, płyną do góry i nie trzeba się przejmować tym, że są w pojemniku wydaje mi sie ze problem jest z tym ze chmiel sie zbija i jego cześć nie ma kontaktu z piwem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 28 minut temu, leonzn napisał: wydaje mi sie ze problem jest z tym ze chmiel sie zbija i jego cześć nie ma kontaktu z piwem O to właśnie mi chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcEs Opublikowano 23 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 Szanowni,Po jakim czasie odbieracie gęstwę z fermzilli?Mam nastawionego Bittera na FM 10 od 16.05.Na razie fermentuję bez ciśnienia, mam zamiar je podnieść po odebraniu drożdzy.Coś doradzicie?DziękiMarcinWysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 23 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 41 minut temu, MarcEs napisał: Po jakim czasie odbieracie gęstwę z fermzilli? jak pilnie potrzebuje to po tygodniu, ale staram sie nie spieszyć i zbierać tak jak bym zbierał przy fermentacji w wiadrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 24 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 9 godzin temu, MarcEs napisał: Szanowni, Po jakim czasie odbieracie gęstwę z fermzilli? Mam nastawionego Bittera na FM 10 od 16.05. Na razie fermentuję bez ciśnienia, mam zamiar je podnieść po odebraniu drożdzy. Coś doradzicie? Dzięki Marcin Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Tydzień lub dwa , zależy co się fermentuje , np jak byś kwejkami jechał to przy wysokiej temp juz po 4 dniach bym odbierał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcEs Opublikowano 28 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 Cześć, Czy korzysta ktoś z Was z iSpindla w fermzilli? Jeżeli tak to czy jakoś dodatkowo go uszczelniacie czy ni3 ma problemu ze szczelnoscią przy fermentacji cisnieniowej?PozdrawiamMarcinWysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 28 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 Ja używałem kilka razy. Przy ostatnich 2 warkach nie wytrzymał ciśnienia i piwo dostało się środka. Na szczęście po leżakowaniu w ryżu wstał i działa. Może jakieś obklejenie taśmą by nie zaszkodziło. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się