Muchor Opublikowano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 Ktoś podpowie, czy to normalne, że dziś już nic nie słychać ? Trochę szybko, burzliwa to raczej do tygodnia. Ale może czasem to stać się szybciej. A może coś się rozszczelniło i dlatego nie bulka? Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias1994 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 (edytowane) nic się nie rozczelniło Pokrywa zamknięta, woda w rurce jest. Wczoraj wieczorem bulgotało już trochę rzadziej, obudziłem się rano i już nic. No nie wiem zobaczymy, pozostaje czekać Edytowane 15 Grudnia 2019 przez Maciej Przybył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Nie stresuj się, to tylko piwo Prawdopodobnie przefermentowało już większość, teraz się układa. Możesz podnieść nieco temperaturę, np postawić wyżej lub bliżej źródła ciepła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 9 godzin temu, Maciej Przybył napisał: nic się nie rozczelniło Pokrywa zamknięta, woda w rurce jest. Wczoraj wieczorem bulgotało już trochę rzadziej, obudziłem się rano i już nic. No nie wiem zobaczymy, pozostaje czekać Jaką masz temperaturę fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias1994 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 temperatura aktualna to 22 stopnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Uuu, wysoko. Nic dziwnego, że drożdże przejadły już większość cukrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias1994 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 I co w tej sytuacji? Czekać do 10 dnia zeby sprawdzic probke? Nie będzie do spozycia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Niech w sumie co najmniej 2 tygodnie sobie postoi. Potem butelkuj. A czy będzie dobre? Na konkurs się pewnie nadawać nie będzie ale może coś pijalnego z tego wyjdzie. Powodzenia. Macias1994 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Nie przejmuj się. Będzie dobrze. Konkursu nie wygra, ale będzie twoje Muchor i Macias1994 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udasie Opublikowano 19 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 Hej przeglądam tego posta i ze swoim pierwszym piwem z brewkitu Coopersa mam identyczną sytuację - fermentacja stanęła po 3 dniach w temperaturze 23 stopni.w sobotę będzie tydzień od wstawienia.butelki przygotowane.nie nie otwierałem jeszcze fermentora ale widać przez ściankę, że piwo się klaruje. mam zamiar butelkować w niedzielę jak zmierzę cukier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
technodrome Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Mam podobnie. Mój Mexican Cerveza coopersa po kilku dniach (dokładnie 4) ucichł. Nie bulka ale wieko wypycha. Temperatura 21 stopni. Stoi już 13 dni więc jutro chyba butelkuje. Będzie ok? Czy czekać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 (edytowane) 10 godzin temu, udasie napisał: Hej przeglądam tego posta i ze swoim pierwszym piwem z brewkitu Coopersa mam identyczną sytuację - fermentacja stanęła po 3 dniach w temperaturze 23 stopni.w sobotę będzie tydzień od wstawienia.butelki przygotowane.nie nie otwierałem jeszcze fermentora ale widać przez ściankę, że piwo się klaruje. mam zamiar butelkować w niedzielę jak zmierzę cukier. W sobotę będzie tydzień fermentacji, a w niedzielę chcesz już butelkować? Rozważyłbym poczekać jeszcze przynajmniej z 4-5 dni, bo później może być zaskoczenie. 11 minut temu, technodrome napisał: Mam podobnie. Mój Mexican Cerveza coopersa po kilku dniach (dokładnie 4) ucichł. Nie bulka ale wieko wypycha. Temperatura 21 stopni. Stoi już 13 dni więc jutro chyba butelkuje. Będzie ok? Czy czekać? Zmierz dziś cukier, za dwa dni powtórz pomiar. Jeśli nie spada, to teoretycznie nadaje się do butelkowania. Jeśli spadnie, to czekaj kolejne 2-3 dni i powtórz pomiar. Edytowane 20 Grudnia 2019 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udasie Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 6 godzin temu, tortoise napisał: W sobotę będzie tydzień fermentacji, a w niedzielę chcesz już butelkować? Rozważyłbym poczekać jeszcze przynajmniej z 4-5 dni, bo później może być zaskoczenie Mierzyłem BLG - bliskie 0. W smaku bardzo dobre .butelkować czy jeszcze czkać kilka dni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 21 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2019 Bliskie 0? Czym mierzysz i jakie miałeś początkowe BLG? Ja bym czekał, pośpiech w tym fachu to najgorszy doradca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udasie Opublikowano 21 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2019 (edytowane) 2 godziny temu, tortoise napisał: Bliskie 0? Czym mierzysz i jakie miałeś początkowe BLG? Mierzę najprostszym cukromierzem. Niestety nie zmierzyłem na początku. Edytowane 21 Grudnia 2019 przez udasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 21 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2019 Może niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony, bo tak mocnego odfermentowania nigdy nie spotkałem. Tak czy inaczej poczekaj jeszcze kilka dni z butelkowaniem, na pewno nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias1994 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Piwo już rozlane, już 9 dni w butelkach, nie wytrzymałem i już jedną sztukę otworzyłem, jednak po otwrciu piwa, momentalnie unosi się piana i wylatuje. Smak piwa super , kolor również jednak problem przy otwarciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 Piwo przegazowane (niedofermentowane jednak lub za dużo surowca do refermentacji) lub nieodfiltrowane z chmielu (gushing). W pierwszej opcji ryzyko granatów, więc trzymaj w chłodzie i pij szybko Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kordian Głodek Opublikowano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 (edytowane) Witam , kilka dni temu zrobiłem pierwszą warkę American Bitter 12BLG z zacieraniem zestaw od TB. zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją (przynajmniej mam taką nadzieję) po schłodzeniu brzeczki do koło 25st dodałem wcześniej uwodnione drożdże(Mauribrew ale514), postawiłem fermentor w kuchni ,koło niego stał termometr temp otocznia wynosiła 25-26 rurka zaczęła bulkać po 3godzinach, przez całą noc intensywnie bulgało wiec schłodziłem otoczenie do koło 22st po 2dniach ruch w rurce był znikomy , piany w fermentorze brak zmierzyłem BLG spadło do 10BLG , w międzyczasie wywaliłem fermentor do piwnicy tam jest temp stała 19stopni ..... bardzo zaniepokoiło mnie brak tej piany w fermentorze wiec myśląc ,ze zabiłem drożdże wysoką temp początkowej fermentacji dowaliłem kolejną saszetkę drożdzy US05 , minęły 2dni i nic , praktycznie wgl nie bulka ,brak piany w fermentorze. będzie coś z tego czy pójdzie w kanał? dziękuję za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi , pozdrawiam Edytowane 3 Stycznia 2020 przez Kordian Głodek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 jesteś pewien tych 10blg? Żeby zabić drożdże to trzeba sie naprawdę postarać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kordian Głodek Opublikowano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 2 minuty temu, anteks napisał: jesteś pewien tych 10blg? Żeby zabić drożdże to trzeba sie naprawdę postarać Tak , sprawdzalem 2 razy , jutro wieczorem znowu sprawdzę ,dam znać czy coś się zmieniło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Withereggie Opublikowano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 1 minutę temu, Kordian Głodek napisał: Tak , sprawdzalem 2 razy , jutro wieczorem znowu sprawdzę ,dam znać czy coś się zmieniło Czym sprawdzasz te 10blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kordian Głodek Opublikowano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 2 minuty temu, Withereggie napisał: Czym sprawdzasz te 10blg? Aerometrem Ballinga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias1994 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Witam, moja pierwsza warka zakończona sukcesem po schłodzeniu butelki można otworzyć swobodnie i piwo nie ucieka Barwa i klarowność również dobra, a jeśli chodzi o smak to naprawdę jest dobre i dość głęboki. Fajne doświadczenie i napewno na tym nie poprzestanę. Teraz chcę zgłębić wiedzę i niedługo popełnić kolejną warkę dziękuję za pomoc! Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 W dniu 6.01.2020 o 17:39, Maciej Przybył napisał: Witam, moja pierwsza warka zakończona sukcesem po schłodzeniu butelki można otworzyć swobodnie i piwo nie ucieka Barwa i klarowność również dobra, a jeśli chodzi o smak to naprawdę jest dobre i dość głęboki. Fajne doświadczenie i napewno na tym nie poprzestanę. Teraz chcę zgłębić wiedzę i niedługo popełnić kolejną warkę dziękuję za pomoc! Gratuluję sukcesu Macias1994 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się