Macias1994 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Witam, zakupiłem zestaw :https://piwopiweczko.pl/zestawy-do-zrobienia-piwa/453-piwo-domowe-wypasiony-zestaw-oryginalne-opakowanie.html + Bruntal - Jasny Ekstrakt 1,7 kg - LIGHT Przy warzeniu posiłkowałem się filmikami na youtubie i wszyscy uzupełniali wodą do ilości 20l więc zrobiłem tak samo... Teraz zorientowałem się, że mój zestaw jest na 23 litry. Jakie będą konsekwencje? Czy piwo będzie nie do wypicia? Zbyt treściwe? Proszę o wyrozumiałość, jestem naprawdę świeży w tym temacie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 12 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 (edytowane) Będzie dobre. Zrobiłeś poprawnie. Lejąc 23 litry było by zbyt lekkie i rozwodnione. Edytowane 12 Grudnia 2019 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias1994 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Dziękuję bardzo za odpowiedź, a już się bałem, że w taki głupi sposób wszystko poszło na marnę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Jedynie czego możesz się bać to temperatury fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias1994 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Jaka temperatura powinna być przez pierwsze dni ? Różnie, ludzie piszą.. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 12 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Jaka temperatura powinna być przez pierwsze dni ? Różnie, ludzie piszą..Spoko, 20l zamiast 23 nie będzie wielkiej różnicy - będzie mniej rozwodnione, bardziej esencjonalne i treściwe. Temperatura fermentacji zależy od gatunku drożdży, może być różnie - ale dla drożdży górnej fermentacji (zakładam, że od takich zaczynasz) raczej nie wyjdziesz źle fermentując brzeczkę w temperaturze 17-18 stopni. Pamiętaj, że fermentacja oznacza spore ilości ciepła - i temperatura fermentującej brzeczki może być nawet o 2-3 stopnie wyższa niż temperatura otoczenia. Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Dolna granica. Jeśli na paczce pisze przedział 18-22C To fermentuj te 18C. Pod koniec warto dźwignąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Maciej, Jak piwo będzie gotowe to daj znać na forum czy się udało i jakie w smaku wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias1994 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Pewnie dam znać ! O ile się wszystko uda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 12 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Pewnie dam znać ! O ile się wszystko uda Na pewno się uda, i smakować będzie. A ile przy tym będzie nerwów i wzruszeń Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias1994 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 (edytowane) Już podczas przygotowań było sporo nerwów A teraz co chwilę zerkam czy aby temperatura jest odpowiednia Edytowane 12 Grudnia 2019 przez Maciej Przybył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Jaka temperatura w fermentorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias1994 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 (edytowane) 21 stopni , kurcze nie wiem czy to dobrze na drożdzach jest informacja fermentacja od 18 - 25 C . Obawiam się, ze mam zbyt częste bulgotanie.. Edytowane 12 Grudnia 2019 przez Maciej Przybył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 11 godzin temu, Maciej Przybył napisał: 21 stopni , kurcze nie wiem czy to dobrze na drożdzach jest informacja fermentacja od 18 - 25 C . Obawiam się, ze mam zbyt częste bulgotanie.. Jak bulgocze to znaczy, że fermentuje Nie otwieraj fermentora jeśli nie musisz by nie zakazić. Mi pierwszy Brewkit nie wyszedł, ale zaglądałem niepotrzebnie, za często mierzyłem blg i pewnie przez to coś się zepsuło, na początku smakowało chyba ok, ale potem jak przyszedł czas butelkowania to piwko było kwaśne. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 13 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 Jak bulgocze to znaczy, że fermentuje Nie otwieraj fermentora jeśli nie musisz by nie zakazić. Mi pierwszy Brewkit nie wyszedł, ale zaglądałem niepotrzebnie, za często mierzyłem blg i pewnie przez to coś się zepsuło, na początku smakowało chyba ok, ale potem jak przyszedł czas butelkowania to piwko było kwaśne. To normalne, na początku ciężko powstrzymać radość z patrzenia na własne piwo. Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias1994 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 A jeśli teraz chodzi o etap fermentacji, ile dni do rozlania czekać ? Jak często sprawdzać próbkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 13 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 Godzinę temu, Maciej Przybył napisał: A jeśli teraz chodzi o etap fermentacji, ile dni do rozlania czekać ? Jak często sprawdzać próbkę ? Po 10-12 dniach możesz zrobić pomiar cukru, 2-3 dni później powtórzyć. Jeżeli BLG się nie zmienia, to teoretycznie można butelkować (jeżeli nie dodajesz nic na cichą), a jeżeli BLG spada, to poczekaj kolejne 2-3 dni i powtórz pomiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias1994 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 10-12 dni ? W opisie z zestawu to ok. 6-7 dni ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 14 minut temu, Maciej Przybył napisał: 10-12 dni ? W opisie z zestawu to ok. 6-7 dni ? Instrukcje z zestawów, szczególnie jeśli chodzi o czas i temperaturę fermentacji najczęściej można po prostu wyrzucić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias1994 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 Ok, to pózniej w butelkach ile powinno stać bo w instrukcji jest to ok. 14 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 27 minut temu, Maciej Przybył napisał: Ok, to pózniej w butelkach ile powinno stać bo w instrukcji jest to ok. 14 dni Nagazowanie mniej więcej tyle powinno trwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 13 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 Nagazowanie mniej więcej tyle powinno trwać.Tak ze dwa tygodnie to dobry minimalny termin. Ja robię tak, że napełniam dwie skrzynki butelek 0.5 i kilka butelek 0.33 - te otwieram co tydzień i sprawdzam organoleptycznie, czy smak się już wystarczająco "zaokrąglił". Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 15 godzin temu, Maciej Przybył napisał: Ok, to pózniej w butelkach ile powinno stać bo w instrukcji jest to ok. 14 dni po tygodniu sprawdź, jest duże prawdopodobieństwo że już się nagazuje. U mnie zazwyczaj tydzień wystarczy, 10-14dni w temp. pokojowej później do chłodnego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias1994 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 dziś jest 3 dzień fermentacji. I już mało się dzieje, nie słychać żadnego bulgotania, temperatura cały czas taka sama. Czy wszystko wporządku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias1994 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 Ktoś podpowie, czy to normalne, że dziś już nic nie słychać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się