Sumikk Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Hej Pierwszą Warkę z brewkitu prawie kończę i się zastanawiam nad następną. Myślałem właśnie o hell bock Chciałbym zrobić z brewkitu https://allegro.pl/oferta/23l-piwo-domowe-german-hell-bock-drozdze-deptana-6813256727?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Chciałbym do tego dodać ekstrakt słodowy zamiast glukozy https://allegro.pl/oferta/gozdawa-ekstrakt-slodowy-plynny-amber-23l-deptana-5406920590?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Macie jakieś rady lub pomysły uwagi co do tego piwa ? Jakieś opinie ? Może być ten ekstrakt czy wybrać inny, odrazu mówię że chce zrobić piwo z brewkitu, będzie to już drugie, później zabieram się za produkcję ze słodów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Ja często robię z puszki bo też mam zerowe doświadczenie ale robię z ekstraktów niechmielonych i sam chmielę. Z nachmielonej puszki robiłem tylko raz: to był pierwszy nastaw. W każdym razie jak kto woli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 5 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 20 minut temu, koncept napisał: Ja często robię z puszki bo też mam zerowe doświadczenie ale robię z ekstraktów niechmielonych i sam chmielę. Z nachmielonej puszki robiłem tylko raz: to był pierwszy nastaw. W każdym razie jak kto woli Dzięki za komentarz ale mało w nim informacji xd napisał byś jakie brewkity robiłeś i jakie wyszły mniej wiecej, i co dawałeś, cukier glukozę czy ekstrakt słodowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 robiłem jeden: https://czerwonadynia.pl/Piwowarstwo/Brew-Kity/Bulldog/Bulldog-Evil-Dog-Double-IPA-47-kg.html wyszło całkiem niezłe piwko ale ponieważ dałem biały cukier było czuć bimberkiem nieco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 (edytowane) Nastawiłem właśnie brewkit german hell bock od gozdawy. Wszystko jak na instrukcji zobaczymy co z tego wyjdzie, stoi teraz w temperaturze ok 14,5'c może być? Czy te drożdże wystartują w takiej temperaturze? Czy dac je narazie do cieplejszego a później do zimnego ? Edytowane 17 Stycznia 2020 przez Sumikk Dodanie zdjęć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Najpierw niska temperatura potem po spowolnieniu tempa fermentacji podnoś stopniowo temperaturę do górnej granicy optimum pracy drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 18 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 (edytowane) Panowie sprawa wygląda tak, nastawiłem ten brewkit ok 30h temu oprócz tej piany co została po mieszaniu i napowietrzaniu brzeczki to nie ma żadnej. Temperatura to 14,4'c a temperatura brzeczki to 14,1'c. Drożdże są widoczne na spodzie fermentora, zbiera się powoli w nim gaz bo podnosi pokrywę i raz na jakiś czas bulka w rurce. Czy podczas fermentacji musi się pienić? Czy wszystko z tym w porządku ? Jest to mój drugi brewkit, na pierwszym podczas całej fermentacji nie miałem żadnego osadu ani piany na wierzchu czy coś robię źle czy tak poprostu jest ? Moze do tych brewkitów dodają drożdże dolnej fermentacji? Edytowane 18 Stycznia 2020 przez Sumikk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Gdy fermentujesz w niskich temperaturach to przebieg fermentacji jest spokojniejszy. Jak wybrzusza pokrywe to znaczy że fermentacja trwa. Sumikk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 21 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 Sprawa wygląda tak że ładnie zaczęło bulgotać w rurce i na powierzchni powoli pojawia się coraz większa piana, jest w temperaturze ok 14'c myślicie że podnosić temperature powoli do góry ? Jak tak to o ile ? I dawać to później na cichą czy zostawić dłużej w tym samym i butelkować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 3 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 Ten mój brewkit fermentuje już 17 dni, dzisiaj z ciekawości zmierzyłem refraktometrem i jest ok 7 brix, czy to mozliwe że dalej jest tyle ? Całość jest w temperaturze ok 16'c, początkowa gęstość to ok 12blg. Ile jeszcze tak będzie fermentował ? Widać że powoli ustaje, moze podnieść mu temperaturę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 3 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 Tak, podnieś temperaturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 3 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 7 godzin temu, Sumikk napisał: refraktometrem i jest ok 7 brix, Po korekcie czy przed? Korzystałeś z kalkulatora wskazań refraktometru? Temperaturę mogłeś już podnieść po pierwszym tygodniu fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 3 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 (edytowane) Nie korzystałem, wcześniej nie miałem refraktometru i poczatkowy poziom mam w blg a teraz mierze w brix, nie wiem jak to obliczyć a nie chce tam ziulać zbyt dużo i pobrałem tylko próbkę do refraktometru. Początkowo brzeczka miała ok 12blg a teraz ma 7brix ? I czy mogę teraz podnieść temperaturę do ok 20'c bo między 16 a 20'c nie mam warunków ? Edytowane 3 Lutego 2020 przez Sumikk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 3 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 2 godziny temu, Sumikk napisał: Nie korzystałem, wcześniej nie miałem refraktometru i poczatkowy poziom mam w blg a teraz mierze w brix, nie wiem jak to obliczyć a nie chce tam ziulać zbyt dużo i pobrałem tylko próbkę do refraktometru. Początkowo brzeczka miała ok 12blg a teraz ma 7brix ? I czy mogę teraz podnieść temperaturę do ok 20'c bo między 16 a 20'c nie mam warunków ? Czyli masz obecnie około 3,6°Blg, czyli pewnie już po fermentacji. Możesz podnieść temperaturę do tych 20°C, jak za kilka dni blg będzie takie samo, to możesz butelkować. Na przyszłość - o refraktometrze: https://www.wiki.piwo.org/Refraktometr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 Coś tu jest nie tak, refraktometr pokazuje ok7 brix a balingometr ok 5blg. Oba urządzenia na czystej wodzie pokazują 0. Czy to możliwe ? Podniosę teraz temperature i zobaczymy co się będzie działo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 Godzinę temu, Sumikk napisał: Coś tu jest nie tak, refraktometr pokazuje ok7 brix a balingometr ok 5blg To są pomiary po/w trakcie fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 2 minuty temu, Mibor napisał: To są pomiary po/w trakcie fermentacji? Myślę że już po fermentacji, siedzi już 20dni od zadania drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 2 minuty temu, Sumikk napisał: już po fermentacji To zapraszam do lektury https://www.wiki.piwo.org/Refraktometr chociaż pierwszy akapit... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 Dobrze to obliczam? Powinno mieć 3,59blg ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 Dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 7 minut temu, anatom napisał: Dobrze To dlaczego balingometr pokazuje co innego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 10 minut temu, Sumikk napisał: To dlaczego balingometr pokazuje co innego ? A w jakiej temperaturze mierzyłeś przed fermentacją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 29 minut temu, punix napisał: A w jakiej temperaturze mierzyłeś przed fermentacją? Przed fermentacją było mierzone w ok 21'c, i było 12blg, a po fermentacji mierze w ok20'c I też pytanie czy jak robiłem to piwo z brewkitu puszki i ekstraktu puszki to możliwe że miało 12blg, nie powinno mieć więcej skoro to miał być bock ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 27 minut temu, Sumikk napisał: Przed fermentacją było mierzone w ok 21'c, i było 12blg, a po fermentacji mierze w ok20'c I też pytanie czy jak robiłem to piwo z brewkitu puszki i ekstraktu puszki to możliwe że miało 12blg, nie powinno mieć więcej skoro to miał być bock ? Osobiście nigdy nie robiłem brewkitu, ale z tego, co słyszałem, to większość w standardzie "puszka+1kg glukozy/1,7kg ekstraktu" dają w okolicy 12°Blg, a styl na puszce, to bardzo luźna sugestia Możesz jeszcze sprawdzić, czy oba przyrządy dają te same wyniki na roztworze cukru, np. 10°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 1 godzinę temu, punix napisał: Osobiście nigdy nie robiłem brewkitu, ale z tego, co słyszałem, to większość w standardzie "puszka+1kg glukozy/1,7kg ekstraktu" dają w okolicy 12°Blg, a styl na puszce, to bardzo luźna sugestia Możesz jeszcze sprawdzić, czy oba przyrządy dają te same wyniki na roztworze cukru, np. 10°Blg. Zrobiłem roztwór cukru i wody i balingomierz pokazuje ok 5.5 a refraktometr 5 Czyli to że mi się nie zgadza może być spowodowane złym pomiarem przed fermentacją ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się