coder Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Jedyne co nam sprawdzano to atesty GUM/OUM, jeżeli potrzeba jakichś innych to nawet nie chcę o tym wiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubla Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Czyli Sanepid nie przyglądał sie kadzi ani fermentorom czy mają jakies tam atesty na kontakt z żywnością, itp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Nie, nie przyglądał się. Pewnie jakby się uparł to można zrobić odbiór budynku bez wstawionego sprzętu, wtedy by ich nawet na oczy nie zobaczył. Podejrzewam, że zaczną się czepiać dopiero przy jakiejś kontroli - bo na 100% dotyczą tego jakieś uregulowania i wymagania, ale to już pikuś, grunt to zacząć produkcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubla Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 (edytowane) Zazdroszę i życzę powdzenia. Może za 13 miesięcy będzie więcej takich browarów Edytowane 12 Grudnia 2012 przez bubla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Za 13 miesięcy to już będzie mały tłumek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubla Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Ubiegaliście się o częściowe zwolnienie z akcyzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 A na jakiej podstawie, jeśli można wiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 może chodzi o te zwolnienie 30 zł /hl wybitej brzeczki które jest dla najmniejszych browarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubla Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 (edytowane) Tak jak Wiktor prawi, w "Rozporządzeniu Min. Fin. z dnia 23.08.2010 w sprawie zwolnień od podatku akcyzowego", par. 17 ust 1,2,3, zapisano, że producenci piwa, któych roczna produkcja nie przekracza 20000hl mogą dostać ulgę w płaconaj akcyzie w wysokości max 30zł na 1 hl, przy czym ulga nie może wynieść więcej niż 50% należnej akcyzy. Edytowane 13 Grudnia 2012 przez bubla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Za 13 miesięcy to już będzie mały tłumek Podobno na Podhalu coś ma się otworzyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 (edytowane) Widzę, że muszę przeglądnąć tekst, bo pozmieniały się rozporządzenia i odnośniki są wadliwe. Z grubsza to zrobiłem, ale muszę jeszcze sprawdzić parę rzeczy. Edytowane 23 Października 2013 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martii Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Żeby nie zaśmiecać jakże ciekawego i interesującego wątku założonego przez e-prezesa pozwalam sobie na założenie tematu do dyskusji. - szacunkowe dane dotyczące rodzaju i ilości surowców wykorzystywanych w działalności To ma być w ujęciu miesięcznym, rocznym czy "na warkę"? Składamy również zabezpieczenie akcyzowe do 14 dni od wezwania na rachunek IC. Potwierdzenie odbieramy w UC. Opłata za zwolnienie z obowiązku złożenia akcyzowego kosztuje 82 zł, za wyrażenie zgody na stosowanie zabezpieczenia ryczałtowego 30 zł. Jak to jest z tym zabezpieczeniem, bo ja coś tam słyszałem, że po to mamy skład podatkowy, żeby nie składać zabezpieczenia? - zabezpieczenia urzędowe (plomby i pieczęcie, pomieszczenia, księgi - o tym dalej) -> spis zabezpieczeń urzędowych, formularz z załącznika 25 Na czym te pieczęcie i plomby zakładają? Na 3 dni przed rozpoczęciem czynności należy zgłosić do Naczelnika UC wykaz terminów warek. Na 3 dni przed planowanym warzeniem, czy przed rozpoczęciem działalności. Czy trzeba podać wykaz na kwartał? Generalnie bardzo ciekawy wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 A to powyżej o czym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martii Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Może ktoś posiada wzór regulaminu składu podatkowego bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martii Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 o składzie podatkowym tyle że o przepisach ja szukam wzoru regulaminu A to powyżej o czym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Może ktoś posiada wzór regulaminu składu podatkowego bardzo proszę o pomoc Się będziesz dopisywać pod wszystkie możliwe wątki o browarach rzemieślniczych? Napisz do Codera, albo Darko na PW może będą mogli pomóc, a nie rób spamu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Oni nie mają składu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Wszystko jedno, niech poczyta "się dowie", a nie mi się non stop pojawiają nowe posty o tej samej treści w różnych tematach. A, że nie mają to nie znaczy, że się nie orientują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Czasem mam wrażenie, że niepotrzebnie coś na ten temat napisałem... Prawo jest jak ciasto, formuje się, miesza... nie jest czymś stałym i przewidywalnym (sorry). Chciałem wskazać ścieżki, a czasami mam wrażenie, że wini mnie się za całe zło świata. Jeśli wątek jest niepotrzebny i co gorsza wprowadzający w błąd proszę o usunięcie go! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Czasem mam wrażenie, że niepotrzebnie coś na ten temat napisałem Masz złe wrażenie. Któż mógłby Cię winić za jakieś zło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mero Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Być może Wiktor ma rację i tak to wygląda w rzeczywistości. Z tego co ja się dowiedziałem, to nie jest oficjalnie to możliwe z prostej przyczyny - opodatkowane jest piwo o zaw. alk. powyżej 0,5% objętościowo. Brzeczka gorąca jak wiadomo nie zawiera alkoholu. Nieźle to pokręcone... Ty też masz rację. Akcyzę płaci się za stopnie Plato GOTOWEGO WYROBU (tj. Plato brzeczki podstawowej obliczane na podstawie zawartości alkoholu i ekstraktu rzeczywistego wyrobu gotowego), więc logiczne wydaję się, że to nie warzelnia ma być legalizowana i plombowana, a raczej zbiorniki. Tutaj jeszcze coś do poczytania dla zainteresowanych http://www.orzeczeni...we,2c38bd8.html Temat już trochę stary, ale porusza ciekawy problem, czyli sposób pomiaru zawartości ekstraktu brzeczki podstawowej. W moim urzędzie celnym przedstawiono mi rozporządzenie w sprawie metod ustalania parametrów służących do określenia podstawy opodatkowania piwa. Według urzędników nie ma możliwości pomiaru ekstraktu brzeczki nastawnej np. ballingomierzem, trzeba badać gotowy wyrób. Zapoznałem się z normą PN-A-79093-2:2000 i przecież taka metoda destylacyjna wymaga małego laboratorium i pewnych umiejętności, wiedzy. Nie chcę mi się wierzyć, że każdy browar restauracyjny czy rzemieślniczy w ten sposób bada ekstrakt. Czy ktoś może wie jak to wygląda w praktyce? Edytowane 28 Stycznia 2015 przez Mero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Większość browarów ma skład podatkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mero Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Nawet te najmniejsze restauracyjne? Ale czy prowadzenie składu zmnienia coś odnośnie sposobu liczenia ekstraktu brzeczki podstawowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Nawet restauracyjne. Akcyzę płaci się od produktu gotowego i potrzebne są tylko dwie zmienne: pojemność w hl i baling wyjściowy, który był spisany w arkuszu gotowania warki. Mierzy się go zatwierdzonym balingomierzem z dokładnością do 0,1. Pomiar objętości z zatwierdzonego zbiornika przymiarem sztywnym (lub wstęgowym). Tyle teoria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mero Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgadza się, że potrzebne są tylko te 2 zmienne. Jednak o ile dobrze rozumiem, to stanowisko Urzędu Celnego jest takie, że aby zmierzyć ten balling wyjściowy, to powinniśmy jakby zacząć od końca, czyli zbadać gotowe piwo: metodą destylacyjną określić ekstrakt rzeczywisty i zawartość alkoholu, a następnie za pomocą wzoru Ballinga: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ekstrakt_brzeczki_podstawowej wyliczyć ekstrakt brzeczki podstawowej (czyli właśnie balling wyjściowy, który zwykle mierzy się areometrem). Twierdzą, że skoro jest rozporządzenie, to trzeba je stosować. Obiema metodami powinniśmy otrzymać taki sam wynik, ale tylko ta z rozporządzenia jest prawidłowa. Czyli nie badamy brzeczki gorącej - nastawnej, ale już wyrób gotowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się