esen1a Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Cześć Jak kontrolujecie temperaturę na burzliwej np. dla IPA (tak wiem że ciężko jest zrobić dobrą)? Przykład: Macie drożdże pod IPA, które najlepiej pracują w zakresie 18-22 st. C. Niech będzie, że to drożdże płynne, zrobiliście starter, zdążył osiągnąć temperaturę pokojową 21 st. C. Schłodziliście brzeczkę niech będzie też do 21 st. C 1. Jaką macie temperaturę podczas zadawania drożdży - 21 tak jak napisałem czy może niższą 18? 2. Wstawiacie fermentor do pomieszczenia gdzie jest 21 st. C 3. Mija kilka godzin, poszło, drożdże ruszyły z 21, temperatura wzrosła do 25 st. C. Co robicie schładzacie do 21 czy zostawiacie i po tej gwałtownej fermentacji temperatura spada samoczynnie do 21 stopni? 4. Czy pozwalacie samoczynnie wzrosnąć temperaturze czy np. zaczynacie od zadania w 18 stopniach i trzymacie 2 dni. Po 2 dniach dajecie wzrosnąć do 20 stopni i trzymacie kolejne 2 dni, po tych kolejnych 2 dniach dajecie wzrosnąć do 22 stopni i tak zostawiacie do całkowitego odfermentowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Zadajesz drożdze poniżej 18C. Wtedy drożdze na burzliwej ci dźwigną o te powiedzmy 2C jeśli otoczenie to 18C.Aby obniżyć masz trzy możliwości. Pomieszczenie o niższej temperaturze. Lodówka ze sterownikiem. Pudło styropianowe i pety z lodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esen1a Opublikowano 10 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Najlepsza by była lodówka ze sterownikiem ale nie mam opcji żeby ją gdzieś postawić. Pomieszczenie mam 21 stopni. Planuję kupić Cool Bag i pety w przyszłości. Na chwilę obecną zostaje mi to pomieszczenie + ogródek. Trochę problem z wystawieniem na zewnątrz, że ta temperatura nie jest jakoś stabilna stąd pomimo owinięcia czymś piwo zbyt nisko się schładza. Robiłem tak, że w momencie gwałtownego wzrostu (do 23-24 stopni) wystawiłem fermentor na zewnątrz do schłodzenia do tych 20-21 stopni Co chyba jest złe bo mam wrażenie że piwo jest niedofermentowane. Może będzie jednak lepiej jak schłodzę do tych 16 stopni, zadam drożdże i wstawię fermentor do tego pomieszczenia 21 i zostawię? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Zapomniałem też dodać że możesz grzać fermentor. Kupujesz pas grzewczy plus sterownik. Zainteresuj się drożdzami kveik. Facebook Kveik Polska.One fermentują do 40C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esen1a Opublikowano 10 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Kveiki mam zamiar stosować latem, teraz wolałbym ewentualnie dobierać drożdże 20-26 i skupiać się na piwach co jestem w stanie uważyć w tych temperaturach. Oczywiście górniaki i to też nie wszystkie. Kilka ich zrobiłem i właśnie jak gwałtownie schłodzę w trakcie to mi niedofermentuje jak zaczne od powiedzamy 23 stopni i zostawie to będę miał sporo estrów - w witbier tak miałem Pas grzewczy jest ale oglądałem wykład Czesława Dziełaka, on coś takiego stosuje i sam mówił, że to strasznie niewdzięczne rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Ja kupiłem taką lodówke i kveiki jak będzie zajęta. Pamiętaj że przy kveikach 23C może dać mniej estrów niż inne drożdze górnej fermentacji. Poszukaj drożdzy oslo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Godzinę temu, INTseed napisał: Ja kupiłem taką lodówke i kveiki jak będzie zajęta. Pamiętaj że przy kveikach 23C może dać mniej estrów niż inne drożdze górnej fermentacji. Poszukaj drożdzy oslo. Jaki to model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 3 godziny temu, esen1a napisał: Jak kontrolujecie temperaturę na burzliwej 1. Korzystam z lodówki styropianowej (samoróbka, tak aby zminimalizować pustą przestrzeń) 2. Schładzam brzeczkę do dolnej granicy optymalnej temperatury dla danego szczepu drożdży 3. Trzymam w tej temperaturze przez pierwsze 3-4 dni 4. Jak widzę, że fermentacja traci impet, zaczynam stopniowo podnosić temperaturę o 1st. C na dzień 5. Trzymam piwo w docelowej (często ok 20-21 st. C) temperaturze przez kolejne 2 tygodnie, pozwalając drożdżom dokończyć fermentacje i posprzątać po sobie 6. Butelkuję 7. Dla piw o wyższym ekstrakcie zaczynam fermentacje w temperaturze poniżej optimum i przedłużam końcowy etap esen1a 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Jaki to model?https://www.neo24.pl/mpm-131-cj-18.html?___store=neo24&abpcid=203&abpid=4259&bb_coid=28492376&bb_id=7261Jeden fermentor wchodzi 33l. skazi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Planuję kupić Cool Bag i pety w przyszłości.Akurat mam na sprzedaż za 199 PLN Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esen1a Opublikowano 11 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2020 13 godzin temu, Wuuu napisał: Akurat mam na sprzedaż za 199 PLN Widziałem, jak nikt nie weźmie to pod koniec miesiąca odezwę się 16 godzin temu, wizi napisał: 1. Korzystam z lodówki styropianowej (samoróbka, tak aby zminimalizować pustą przestrzeń) 2. Schładzam brzeczkę do dolnej granicy optymalnej temperatury dla danego szczepu drożdży 3. Trzymam w tej temperaturze przez pierwsze 3-4 dni 4. Jak widzę, że fermentacja traci impet, zaczynam stopniowo podnosić temperaturę o 1st. C na dzień 5. Trzymam piwo w docelowej (często ok 20-21 st. C) temperaturze przez kolejne 2 tygodnie, pozwalając drożdżom dokończyć fermentacje i posprzątać po sobie 6. Butelkuję 7. Dla piw o wyższym ekstrakcie zaczynam fermentacje w temperaturze poniżej optimum i przedłużam końcowy etap Dzięki, te dwa tygodnie to już na cichej czy burzliwa? Jeżeli fermentacja zakończy się (BLG nie zmienia się i wynosi np. 3 ) to jest sens jeszcze trzymać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 11 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2020 Nie przelewam na cichą. To zdędny zabieg, niepotrzebnie narażający piwo na infekcje. Zresztą fermetacja jest jedna. Podział na cichą i burzliwą to tylko efekt niezbyt fortunnego tłumaczenia z angielskiego wiele lat temu. 2-3 tygodnie w wiadrze to wedlug mnie minimum aby drożdże przefermentowały brzeczkę i posprzatały po fermentacji. Tutaj nie chodzi tylko o przerobienie cukru na alkohol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esen1a Opublikowano 12 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 14 godzin temu, wizi napisał: Zresztą fermetacja jest jedna. Podział na cichą i burzliwą to tylko efekt niezbyt fortunnego tłumaczenia z angielskiego wiele lat temu A co z autolizą drożdży w tym przypadku? Kolejna sprawa to np chmielenie na zimno i gęstwa. Jak po tygodniu czy dwóch dosypie chmielu to gęstwa już nie będzie taka jak przed chmieleniem i chyba przepłukanie niewiele da. Ok, fermentor stożkowy i wcześniejsze upuszczenie gęstwy byłoby rozwiązaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 Aulizą do miesiąca-dwóch fermentacji bym się nie przejmował bo prawdopodobnie jej nie będzie. Aczkolwiek z chmieleniem na zimno i wykorzystaniem gęstwy może być problem. Są jednak tacy co przemywają taką gęstwę i stosują ją z powodzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 5 godzin temu, esen1a napisał: A co z autolizą drożdży w tym przypadku? Autoliza to mit. Trzymałem 2 piwa 1,5 roku na drożdżach i jej nie wyczułem. Co do chmielenia na zimno to spokojnie można bez przelewania na cichą. Są też inne sposoby chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się