Wiktor Opublikowano 14 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 chodzi mi też o specyfikę warzenia takich wynalazków, bo tu nie będzie "gęstwa WXXXX" tylko będą opisy jak były uprawiane te robaczki, pożywki dla robaczków, w którym momencie dodawane, przygotowanie owoców do lambików... przy tych piwach jest zdecydowanie więcej parametrów. Może teraz nie ma dużo receptur, ale parę osób już zaczyna zabawę z lambikami. Tak samo z berliner weise. Przy Gose parę osób się odgrażało że spróbuje uwarzyć. Może i na początku będzie wiatr tu hulał, ale dorzucenie tego do Belgów których jest sporo, sprawi że te piwa zginą. Dla mnie wrzucenie Lambika i Belgian strong ale do jednej kategorii to jak wrzucenie do tej samej kategorii pilsa i stouta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 chodzi mi też o specyfikę warzenia takich wynalazków, bo tu nie będzie "gęstwa WXXXX" tylko będą opisy jak były uprawiane te robaczki, pożywki dla robaczków, w którym momencie dodawane, przygotowanie owoców do lambików... przy tych piwach jest zdecydowanie więcej parametrów. Może teraz nie ma dużo receptur, ale parę osób już zaczyna zabawę z lambikami. Tak samo z berliner weise. Przy Gose parę osób się odgrażało że spróbuje uwarzyć. Może i na początku będzie wiatr tu hulał, ale dorzucenie tego do Belgów których jest sporo, sprawi że te piwa zginą. Dla mnie wrzucenie Lambika i Belgian strong ale do jednej kategorii to jak wrzucenie do tej samej kategorii pilsa i stouta. Jeśli ktoś napisze coś takiego jak mówisz to osobiście przykleję wątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Na razie nie ma sensu kombinować, zróbcie katerogię Inne, pole Uwagi i zobaczymy co ludzie będą wpisywać, najwyżej później się zrobi upgrade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Nowe kategorie stworzone. Cztery prośby, czyli jak umieszczać posty, aby były pomocne. 1. Umieszczaj receptury tak, aby inni mogli je powtórzyć. Nie zapominaj o ilości słodów, rodzaju drożdży, wymaganych Blg, ilość litrów, czy też sposobu zacierania.2. Zamieszczaj sprawdzone przez ciebie osobiście przepisy, nie te kopiowane z sieci. 3. Jeżeli jakiś składnik jest bardzo ciężko dostępny, postaraj się go dokładnie opisać, aby można było znaleźć najlepszy zamiennik. 4. Staraj się, aby twoja receptura była w odpowiedniej kategorii. Jeżeli takiej brak, pisz w tym wątku, lub sygnalizuj obsłudze forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Gratuluję doskonałego nowego działu! :( Czy American IPA i American Amber Ale wpisać razem z innymi amerykańskimi aleami czy IPA w angielskich a AAA razem ze szkockim Red? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Gratuluję doskonałego nowego działu! :(Czy American IPA i American Amber Ale wpisać razem z innymi amerykańskimi aleami czy IPA w angielskich a AAA razem ze szkockim Red? Idea była taka by trzymać wszystkie style o korzeniach amerykańskich razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 w części receptur brakuje objętości lub/i gęstości. To troszkę utrudnia użycie przepisów. Może warto by się zastanowić nad ogólnym szablonem do wrzucania receptur. Można by do tego przystosować szablon z któregoś programu beersmith, qbrew... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 i toczy się dyskusja która rozmywa temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 Elroy napisał we wskazówkach, jakie informacje należy podawać. Co teraz? Moderacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 każdy może sprawdzić czy je podał, a na przyszłość zwracać większą uwagę na to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Poprosiłbym grzecznie o to, żeby przy podawaniu ilości surowca do refermentacji podawać do ilu vol. CO2 planowane było nagazowanie - sama ilość glukozy czy rezerwy nie mówi wiele bez podania np. temperatury butelkowanego piwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Poprosiłbym grzecznie o to, żeby przy podawaniu ilości surowca do refermentacji podawać do ilu vol. CO2 planowane było nagazowanie - sama ilość glukozy czy rezerwy nie mówi wiele bez podania np. temperatury butelkowanego piwa... a jeśli ktoś nie używa kalkulatora ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 elo Poprosiłbym grzecznie o to, żeby przy podawaniu ilości surowca do refermentacji podawać do ilu vol. CO2 planowane było nagazowanie - sama ilość glukozy czy rezerwy nie mówi wiele bez podania np. temperatury butelkowanego piwa... następny kolega z aptekarskim zacięciem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 ... podawać do ilu vol. CO2 planowane było nagazowanie - sama ilość glukozy czy rezerwy nie mówi wiele bez podania np. temperatury butelkowanego piwa... Więcej luzu! Receptury to pewien rodzaj propozycji... i tak nie uzyskasz takiego samego piwa - różne warunki zacierania, fermentacji, parametrów użytych surowców itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 następny kolega z aptekarskim zacięciem Aptekarze rosną w siłę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Ale się czepiacie. ZGODA po prostu chce warzyć perfekcyjne piwa. Ale nie przejmuj sie zbytnio BROWAR TO NIE APTEKA. Ja kalkulatorami się też zbytnio nie przejmuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Chcę wpisać moją recepturę i opis warzenia na piwo dyniowe. Tylko w jakim dziale? Oficjalnie dynia jest owocem (poważnie!), lecz najczęściej piwo dyniowe kategoryzuje sie jako piwo "warzywne lub ziołowe". Wpisać to w dziale "Owocowe i miodowe"? Czy też "Inne"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Chcę wpisać moją recepturę i opis warzenia na piwo dyniowe. Tylko w jakim dziale? Oficjalnie dynia jest owocem (poważnie!), lecz najczęściej piwo dyniowe kategoryzuje sie jako piwo "warzywne lub ziołowe". Wpisać to w dziale "Owocowe i miodowe"? Czy też "Inne"? W UE marchewka jest owocem, więc z dynią też możesz próbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Wpisałem tą recepturę w kategorii "Inne". Zawsze to można później przenieść gdześ indziej: http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=73780#p73780 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się