JAKUB77 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 (edytowane) Witam ponownie, Mam takie dziwne pytanie. Otóż uwarzyłem piwo, ale nie wiem jakie??. Mianowicie postanowiłem wykorzystać resztki słodu i ekstraktu, które mi zostały po poprzednich warkach. Z kilograma słodu golden ale, ekstraktu pale ale bruntala 1,7 kg oraz słodu black malt (około 200g) zrobiłem sobie 11 litrów brzeczki 16 BLG. Nachmieliłem na gorycz resztką Jiungi (ok 10g) i na aromat 30 gramami angielskiego chmielu east kent. Wyszło bardzo ciemne właściwie czarne. Drożdże US-05 zadane w 19 stopniach. Podsumowując może są na forum znawcy, którzy powiedzą, do jakiego stylu (o ile w ogóle) to będzie podobne? Pytanie może głupie, ale sam nie potrafię niczego przypasować po prostu brakuje mi wiedzy w tej materii. Pozdrawiam Edytowane 27 Stycznia 2020 przez JAKUB77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 (edytowane) 8 minut temu, JAKUB77 napisał: Pytanie może głupie, ale sam nie potrafię niczego przypasować po prostu brakuje mi wiedzy w tej materii. Czarne bezstylowe piwo górnej fermentacji? Na Brewers Friend jak wbijasz składniki podaje Ci w ramkach jakiego stylu się znajdziesz z tymi parametrami. Edytowane 27 Stycznia 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAKUB77 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 Kolega nazwał mi kiedyś takie piwko z resztek "kundelek" i teraz jak warzę z resztek to kundelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 U mnie w domu na zupe gotowana na takiej zasadzie mowilo sie "zupa na winie". Co sie pod reke nawinie, to do gara ? Daj znac jaki efekt koncowy. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 22 minuty temu, sredstvom napisał: U mnie w domu na zupe gotowana na takiej zasadzie mowilo sie "zupa na winie" U mnie "berbelucha" Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAKUB77 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Na razie szaleje na burzliwej. Łagodny kwiatowy zapach z rurki. Napiszę coś więcej za kilka tygodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Chyba ważniejsze, żeby było dobre, niż w jakimś stylu. Ja bym nazwał "Piwo ciemne". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAKUB77 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 1 godzinę temu, x1d napisał: Chyba ważniejsze, żeby było dobre, niż w jakimś stylu. Ja bym nazwał "Piwo ciemne". niby tak, ale tak z czystej ciekawości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAKUB77 Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 Pomiar po 10 dniach fermentacji wykazał 4,5 BLG. Zapach: kawa-czekolada, przyjemny, delikatny. Smak: słodkawy, ale po chwili dominuje jednak wytrawność lekko kwaśna nawet. Poczekam jeszcze tydzień i jak nic nie zejdzie to do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się