Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 13 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2020 Bardzo napaliłem sie poprzednim razem na fermentor z royalcateringa ale zabawy widać co niemiara było by z tym a bawić się nie lubie bo mam mało czasu. Z racji Coobry CB5 chciałbym większe warki warzyć i mieć je w jednym fermentorze. I sledzac jeden z postów @Pabllo_Lodzopisywał iż ma do czynienia z jednym i z drugim Niestety na stronach z których korzystam brak jest informacji które mnie interesują Np jakie wymiary powinien mieć box do któregowstawimy fermentor? Rozumiem ze to jest tak skonstruowane by drożdże spadały bezwzględnie do słoika na dnie fermentora, taki słik potem można wyczepić i przechoywwać dalej piwo na cichej. A czy jest jakiś zawór ktory pozwoli mi potem zlac to piwo dołem? Jak wysokie sa nóżki tego fermentora ogolna wyskość wraz z rurką oraz maksymalna średnica fermentora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 13 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2020 Jeśli chcesz robić warki ok. 40L to w grę wchodzi tylko Fermzilla 55L lub fermentatory z SS ale to koszt już ponad 2K za jeden fermentator. Ja robię tak że fermentuje z zaworem zamkniętym i dopiero bo burzliwej, otwieram zawór. Na cichej drożdże spływają do słoika, na koniec cichej zamykam zawór i montuje nowy słoik z chmielem do chmielenia na zimno. Przedmuchuje co2, i następnie robię ciśnienie 1 bar co2 i otwieram zawór, w ten sposób cały chmiel wędruje na górę. Przelewasz w sposób ciśnieniowy, potrzebujesz zestawu ciśnieniowego. FermZilla dimension 55L Conical Unitank(1).pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 13 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2020 A ta 35 litrowa daj linka skad czerpiesz wiedze proszę. Popatrzyłem na jeden z filmików na temat tego fermentora i pokazał gośc ze ma date w po ktorej nie nalezy uzywac pojemnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 13 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2020 3 minuty temu, Ravage miodosytnik napisał: Popatrzyłem na jeden z filmików na temat tego fermentora i pokazał gośc ze ma date w po ktorej nie nalezy uzywac pojemnika To nie chodzi o nie używanie, tylko do daty gwarantują ciśnienie próbne 2.4 bar(35psi). Ja i tak nie używam wyższego jak 0.5 bar bo nie gazuje piwa w fermentatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 13 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2020 7 minut temu, Pabllo_Lodz napisał: To nie chodzi o nie używanie, tylko do daty gwarantują ciśnienie próbne 2.4 bar(35psi). Ja i tak nie używam wyższego jak 0.5 bar bo nie gazuje piwa w fermentatorze. Widocznie zle zrozumiałem, a wymiary dla tej 35 litrowej wersji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 13 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2020 a no i jak tym zlewasz od góry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 13 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2020 58 minut temu, Ravage miodosytnik napisał: Widocznie zle zrozumiałem, a wymiary dla tej 35 litrowej wersji? Niestety ale musisz sam poszukać, nie interesowała Mnie ta wersja więc nie wiem. 43 minuty temu, Ravage miodosytnik napisał: a no i jak tym zlewasz od góry? Rozlew ciśnieniowy co2 https://www.kegland.com.au/fermzilla-55l-stainless-steel-pressure-kit.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 14 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 Można gdzieś w PL kupić 27l z osprzętem do ciśnieniowego przelewania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 14 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 Najbliżej Czechy sklep Bahnik.cz Koszt wysyłki 11 euro, rejestrujesz się wybierając Słowację, a w uwagach zamówienia podajesz adres Polski Wysyłają po zaksięgowaniu wpłaty, za drugim zakupem to wysłali mi po przesłaniu dowodu wpłaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 14 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 Ehh .. w tych naszych sklepach to wielkie G jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 dlaczego nie ali? https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=AS_20200214052610&SearchText=Fermzilla+27 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 14 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 58 minut temu, anteks napisał: dlaczego nie ali? https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=AS_20200214052610&SearchText=Fermzilla+27 Bo z Czech jest taniej, 110 euro płaciłem z wysyłką, a na ali https://www.aliexpress.com/item/4000278191417.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.45d4718aKxAuIM&algo_pvid=2b87bbc2-8bd1-4154-8ded-a855819185a8&algo_expid=2b87bbc2-8bd1-4154-8ded-a855819185a8-32&btsid=0b0a0ae215816903586255226e9b80&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 14 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 W dniu 13.02.2020 o 16:17, Ravage miodosytnik napisał: Bardzo napaliłem sie poprzednim razem na fermentor z royalcateringa ale zabawy widać co niemiara było by z tym a bawić się nie lubie bo mam mało czasu. Z racji Coobry CB5 chciałbym większe warki warzyć i mieć je w jednym fermentorze. I sledzac jeden z postów @Pabllo_Lodzopisywał iż ma do czynienia z jednym i z drugim Niestety na stronach z których korzystam brak jest informacji które mnie interesują Np jakie wymiary powinien mieć box do któregowstawimy fermentor? Rozumiem ze to jest tak skonstruowane by drożdże spadały bezwzględnie do słoika na dnie fermentora, taki słik potem można wyczepić i przechoywwać dalej piwo na cichej. A czy jest jakiś zawór ktory pozwoli mi potem zlac to piwo dołem? Jak wysokie sa nóżki tego fermentora ogolna wyskość wraz z rurką oraz maksymalna średnica fermentora? Pytanie tylko po co Ci box chlodzacy do fermentacji cisnieniowej do ktorej defacto Fermizlla jest przeznaczona? Do lagerowania i tak bedzie potrzebna Ci lodowka bo w boxie raczej ciezko bedzie Ci kilka tygodni utrzymywac temperature bliska 0 stopni C. Do fermzilli dolicz sobie dalsze koszty czyli zestaw przeciwcisnieniowy i butle CO2 bo tylko wtedy to ma sens. Bo jesli masz zamiar fermentowac i rozlewac bezcisnieniowo a nastepnie robic refermentacje to zakup tego sprzetu jest wyrzuceniem pieniedzy w bloto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Siemieniuk Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 W dniu 14.02.2020 o 16:59, Hanys93 napisał: Pytanie tylko po co Ci box chlodzacy do fermentacji cisnieniowej do ktorej defacto Fermizlla jest przeznaczona? Odgrzeję temat. W jakiej temperaturze fermentujesz ciśnieniowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 @Pabllo_Lodz W jakiej temperaturze fermentujesz ciśnieniowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Ja fermentowałem kveji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 7 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 (edytowane) W dniu 6.12.2020 o 21:11, leonzn napisał: @Pabllo_Lodz W jakiej temperaturze fermentujesz ciśnieniowo? Po zakończeniu fermentacji robię coldcrash 4 stopnie i wtedy gazuje co2 z butli.. Nie robię fermentacji ciśnieniowej, chyba że potrzebuje całą objętość fermentatora 55 l. To 40 l piwa plus starter płynny i np. mango, to wtedy lekkie ciśnienie od burzliwej, bo dużo mniej piany się robi i piwo(piana) nie wychodzi.. Edytowane 8 Grudnia 2020 przez Pabllo_Lodz Literówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buk0 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 @Igor Siemieniuk @leonzn na fb Pener chwali się swoją fermentacją. Już kolejna osoba podaje, że uzyskuje dobrw rezultaty w 18-20°C po ciśnieniem. Czekam na swoją Fermzille i sam spróbuję z pilsem w 16-18°C. leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 18 minut temu, buk0 napisał: na fb Pener chwali się swoją fermentacją. Już kolejna osoba podaje, że uzyskuje dobrw rezultaty w 18-20°C po ciśnieniem. Czekam na swoją Fermzille i sam spróbuję z pilsem w 16-18°C. tylko dla nie 18-20 C jest nieosiągalne nawet zima, dlatego zastanawiam sie co bedzie w 22-23C z gorniakami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 34 minuty temu, buk0 napisał: @Igor Siemieniuk @leonzn na fb Pener chwali się swoją fermentacją. Już kolejna osoba podaje, że uzyskuje dobrw rezultaty w 18-20°C po ciśnieniem. Czekam na swoją Fermzille i sam spróbuję z pilsem w 16-18°C. A Mikołaj ostatnio kończył jakieś kursy sędziowskie to chyba sie zna na piwie i jak napisał że czyste w smaku to tak jest ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buk0 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 @anteks to chyba żeby szkalować uczciwych piwowarów domowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 W cuda nie wierzę, ale niech Wam będzie następne piwo zrobię według opisu. Z tym iż czyste smakowo piwa to otrzymuje na górniakach po CC w 4 stopniach.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 29 minut temu, Pabllo_Lodz napisał: W cuda nie wierzę, ale niech Wam będzie następne piwo zrobię według opisu. Z tym iż czyste smakowo piwa to otrzymuje na górniakach po CC w 4 stopniach.. Nie ważna temp fermentacji tylko wystarczą 4 dni CC i gotowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 23 godziny temu, anteks napisał: Nie ważna temp fermentacji tylko wystarczą 4 dni CC i gotowe? Wiadomo że ważna, mam glikol chiller i temp. fermentacji to u mnie stałe 19 stopni(brzeczki, nie otoczenia), potem cicha 16 stopni i CC ok. 4 stopnie. Ispindel pokazuje koniec głównej fermentacji po ok. 4 dniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 W dniu 8.12.2020 o 23:16, Pabllo_Lodz napisał: W cuda nie wierzę, ale niech Wam będzie następne piwo zrobię według opisu. Z tym iż czyste smakowo piwa to otrzymuje na górniakach po CC w 4 stopniach.. 30 minut temu, Pabllo_Lodz napisał: Wiadomo że ważna, mam glikol chiller i temp. fermentacji to u mnie stałe 19 stopni(brzeczki, nie otoczenia), potem cicha 16 stopni i CC ok. 4 stopnie. Ispindel pokazuje koniec głównej fermentacji po ok. 4 dniach. Po prostu z pierwszego posta wynikało, jakbyś twierdził, że czystość profilu wynika z przeprowadzenia cold crasha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się